Vatten med citron för att avgifta levern

Eftersom citron innehåller så mycket C-vitamin och antioxidanter hjälper saften till att skydda levern som har i uppgift att skydda kroppen, och optimera dess funktioner.
Vatten med citron för att avgifta levern

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2019

Att dricka mycket vatten under dagen är ett bra sätt att hålla sig frisk. Du bibehåller inte bara vätskebalansen utan hjälper även kroppen att reglera sina funktioner. Att dricka vatten med citron kan ge ännu fler fördelar.

På vår sida pratar vi ofta om hur bra det är med ljummet vatten med citron. Det är ett sätt att dra nytta av vattnets fördelar samtidigt som du använder dig av en av de bästa medicinska frukterna.

Visste du att citron även kan skydda levern?

Hur kan vatten med citron skydda levern?

Att dricka vatten med citron på morgonen är ett sätt att aktivera matsmältningen och främja leverns hälsa genom att rensa kroppen på gifter. Du motverkar då vätskeretention, får bättre matsmältning och din mage sväller inte upp.

Varför dricka vatten med just citron och inte någon annan frukt?

  • Citron är naturligt antiseptisk och mycket rik på vitamin C.
  • Det är en av de bästa alkaliska frukterna i naturen.
  • Du återställer kroppens pH-värde; en kropp som är mer alkalisk drabbas inte av lika många sjukdomar.
  • Det är leverns uppgift att filtrera blodet; om du ger den lite naturliga antioxidanter och vitamin C underlättar du denna process.
  • Citron förbättrar dessutom matsmältningen.

Läs: Diet för avgiftning och rening med citron

Vatten med citron mot fettlever

Drick citron på morgonen

Innan du dricker vatten med citron på morgonen är det viktigt att veta vad just du behöver. Om du har syra eller obehag bör du inte dricka det.

Det är dock nyttigt om du lider av fettlever:

  • Levern kan reparera sig själv om den har blivit skadad. Det är faktiskt ganska vanligt att den blir inflammerad och att levercellerna fylls med fett, och det gör att den inte kan rena kroppen lika bra som innan. Börja dagen med vatten och citron för att rena levern från fett och motverka inflammation genom att ge den massor av antioxidanter och C-vitamin.
  • Det ger dig en mer alkalisk kropp för att du ska må bättre och kunna stärka ditt immunförsvar.

Vill du läsa mer? Fördelarna med citronsaft och varmt vatten

Vatten med citron om du har cirros eller hepatit

Både cirros och hepatit har att göra med vitaminbrist. Att dricka vatten med citron ger dig dock massor av fördelar för att motverka denna brist. Citron har dessutom ett lågt glykemiskt index.

Hur dricker man vatten med citron för att stärka levern?

Främja leverns hälsa

Det bästa är att använda en halv citron. Se till att den är ekologisk och blanda saften med ett glas ljummet vatten. Drick på morgonen precis när du stigit upp och vänta sedan 30 minuter med att äta frukost.

Fortsätt i en vecka och ta därefter en paus under nästa.

När är det inte bra att dricka vatten med citron?

Du bör inte dricka det om du lider av gallsten. Citron ökar produktionen av galla för att förbättra matsmältningen men det kan samtidigt leda till förkalkningar.

Det rekommenderas inte att du dricker för mycket av det eftersom det kan leda till ökad magsyra. En lösning om du har mycket sur mage kan vara att späda ut det med mer vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.