7 enkla tips som hindrar avokados från att oxidera

7 enkla tips som hindrar avokados från att oxidera

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta vet att vi för att dra mest nytta och njuta av avokados måste äta upp dem så snart som möjligt. Men ibland vill vi inte äta en hel avokado på samma gång, och därför finns det en en inbjudande portion kvar som det skulle vara synd att kasta bort.

Som tur är finns det ett flertal naturliga trick för att hindra avokados från att oxidera, så att de håller sig färska och gröna under en längre tid – det låter oss spara den kvarvarande biten utan att behöva oroa oss.

Lämna avokadokärnan

Avokados i halvor

Det första tipset för att hindra avokados från att oxidera och hålla dem fräscha är att lämna kärnan i avokadohalvan och bara använda halvan utan kärna.

Kom dock ihåg att det bara hjälper till att bevara avokadohalvan som är i kontakt med kärnan. Den som kommer i kontakt med luften kommer oxidera snabbt och tappa sin fräschhet. Därför är det rekommenderat att leta efter ett alternativ som imiterar vad kärnan gör, men som täcker hela avokadon.

Lökmetoden

Detta trick består av att skära en fjärdedels rödlök i stora skivor som kan läggas i en lufttät behållare. Senare lägger du den kvarvarande biten avokado som du vill bevara ovanpå löken med kärnan uppåt. Försegla behållaren och förvara den i kylskåpet.

Detta tips är väldigt användbart eftersom ångorna som utsöndras av löken kan hjälpa till att bevara den gröna färgen och färskheten hos avokadon. Vidare är den enda delen av avokadon som kommer i kontakt med löken dess skal, så smaken ändras inte. Du kan även behålla löken efteråt och återanvända i ett annat recept.

Olivoljemetoden

Olivolja för avokado

Olivolja är en naturlig ingrediens som inte ändrar smaken eller doften hos avokados du vill hålla fräscha. För att dra nytta av det här tricket breder du bara ut olivolja på delen av avokadon du vill hålla fräsch och sedan förvarar du den i en lufttät behållare. Oljan stoppar avokadon från att komma i kontakt med luften och oxidera.

Citronsaftmetoden

En annan ingrediens som hjälper till att bevara fräschheten hos avokados är citronsaft. Vi vet alla att citronsaft tillför en utsökt smak till avokados eftersom de kompletterar varandra väl. Men utöver det kan citronsyran i citroner dramatiskt minska oxideringsprocessen. För detta strör du helt enkelt ut citronsaft på delen av avokadon du vill förvara.

Ett annat alternativ är att lägga en stor skiva citron ovanpå avokadon om den inte har någon kärna. I båda fallen är det perfekt att förvara avokadon i en lufttät behållare för att bevara dess fräschhet i 2-4 dagar i 3,8º C.

Kallt vatten

Kallt vatten

En väldigt vanlig metod som används i många hem och restauranger är att lägga en avokado i kallvatten för att begränsa dess kontakt med syre. Det rekommenderas bara om  den kvarvarande avokadon ska användas relativt snart.

Slå in avokados i plastfolie

Plastfolie är också utmärkt för att förvara avokados under längre tid. Täck bara avokadon i rikligt med plast och lägg den sedan i kylskåpet. Även om ovansidan blir svart efter en dag eller två kommer delen under fortfarande ha en grön, fräsch färg.

Krossa avokadon

Krossad avokado

Om du inte vill förlora någon del av den kvarvarande avokadon är det en bra idé att göra en utsökt guacamole om du vill förvara den under längre tid. För det krossar du bara avokadon och tillsätter en matsked limejuice för varje del avokado som används.

Syran från juicen hjälper till att förhindra att avokadon oxiderar och byter färg. För att vara ännu säkrare kan du placera den krossade avokadon i en lufttät behållare, täcka den med plastfolie och sedan sätta locket på. Plastfolien och locket förhindrar att syre når avokadons yta, vilket förhindrar att den oxiderar.

Senare kan du använda den krossade avokadon för att göra en speciell guacamole eller till och med använda den i en sallad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.