13 trick för att hacka lök utan att gråta

13 trick för att hacka lök utan att gråta

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många vet hur obehaglig den brännande känslan man får i ögonen när man ska hacka lök kan vara. Det är störande av flera anledningar, och även om det inte är ett känslomässigt problem som får dig att bli tårögd kan det göra att du känner dig något uppretad.

Varför får lök oss att gråta?

När du hackar lök släpper den ut en substans vid namn alliinas, vilket är vad som orsakar utsläppet av en irriterande molekyl som kallas syn-propanethialS-oxid, eller bara propanethial, vilket orsakar ögonirritation och tårar. Denna molekyl är en sulfuriserad, eterisk olja som enkelt fastnar i näsan och irriterar det nasala slemmet. När du andas in propanethial uppkommer jobbiga tårar och brännande ögon, något som kan vara så störande att du måste lämna köket för att återhämta dig.

Eftersom de flesta tenderar att gråta när de hanterar lök vill vi idag dela med oss av de bästa tricken för att hacka lök utan att få tårar i ögonen. Dessa trick baseras på att undvika eller minska utsläppen av den instabila substansen, såväl som att minska dess effekt.

De bästa tricken för att hacka lök utan tårar

Hackad lök
 • Det första tricket vi rekommenderar är att gnugga skärbrädan med en bit citron innan du börjar hacka lök. Du kan sedan enkelt skära den utan obehag i ögonen. Detta trick kan även hjälpa dig att förebygga att lökens starka doft tränger in i skärbrädan.
 • Om du tänker hacka lök medan du lagar mat kan du prova att lägga kniven i frysen i 15 minuter innan du hackar. Du bör använda den när den är ordentligt kall.
 • Se till att du har en riktigt bra kniv när du hackar lök. Den bör ha ett jämnt och vasst blad.
 • Ett utmärkt trick som verkligen ger resultat är att hacka löken med spisfläkten påslagen.
 • Ett annat alternativ är att hacka en lök med bra luftflöde, för då sprids syrorna ut när du skivar löken. Det är dessa syror som får dig att gråta.
 • Ytterligare ett alternativ är att lägga löken i frysen i minst en timme innan du börjar skiva den. Om löken är tillräckligt kall förhindrar det irriterande tårar och den där brännande känslan.
 • När du hackar löken kan du lägga kniven i kallt vatten eller vinäger några gånger. Det är ett väldigt enkelt trick som dock bara minskar tårarna lite.
 • Se till att använda en bra kniv för att hacka lök. En tandad kniv resulterar i mer enzymer som orsakar svidande och gråt, vilket gör att det tar längre tid att hacka.
 • Vatten kan också hjälpa dig. Fyll en behållare med vatten och ställ den i närheten av där du hackar löken.
 • Ställ kokande vatten där du hackar för att få ångan att sprida ut syrorna som släpps ut från löken.
 • Trots att det kan verka lite roligt kan du ju dessutom använda solglasögon eller skyddsglasögon när du hackar lök. Det finns faktiskt glasögon du kan köpa som är speciellt designade för att hacka lök.
 • Ett annat trick som kan fungera är att först skära löken i större bitar och sedan låta den ligga i kokande vatten i några minuter innan du hackar den i mindre bitar.

Om inget av dessa trick fungerar kan du överväga att byta ut din vanliga lök till grön lök; den tillför dock inte samma smak till din mat.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.