9 anledningar att äta avokadokärnor

De antioxidanter som finns i avokado kan hjälpa till att bekämpa för tidigt åldrande av huden. Dessutom främjar denna frukt produktionen av kollagen och förebygger uppkomsten av rynkor.

Avokados är läckra frukter som har flera fördelar när det gäller hälsa och skönhet, detta tack vare deras höga halter av antioxidanter och naturliga oljor som främjar bättre hälsa. Men de flesta känner inte till fördelarna hos avokadokärnor, som också har höga näringsvärden kombinerade med andra egenskaper som kan bidra till en bättre livskvalitet och förebygga en rad hälsoproblem.

Både av tradition och för dess goda smak är det avokadoköttet vi konsumerar när vi vill dra nytta av denna fantastiska frukt. De flesta av oss plockar ut avokadokärnan och slänger den utan att vara medvetna om hur nyttig denna del av frukten är. Det är sant – få vet att avokadons kärna innehåller mycket fibrer och aminosyror, vilka är viktiga när det kommer till förebyggande och behandling av olika sjukdomar. Vill du veta mer om avokadokärnor? Läs vidare!

De reglar kolesterolnivåerna

Avokados kan hjälpa till att reglera nivåerna av det onda kolesterolet i blodet och samtidigt öka nivåerna av det goda kolesterolet. Men vad de flesta inte vet är att 70% av aminosyrorna i denna frukt finns i kärnan – en del som vi nästan alltid slänger bort. Att äta avokadokärnor kan hjälpa till att reglera det onda kolesterolet och i sin tur minska risken för hjärt-kärlsjukdom senare i livet.

De bekämpar magproblem

Magproblem
Avokadokärnor har visat sig vara mycket effektiva på att minska inflammation i mag-tarmkanalen och bekämpa diarré. För att ta del av denna förmån tar du bara kärnan från en medelstor avokado, lägger den i en kopp kokande vatten och låter den mjukna i 15 minuter. Därefter äter du den medan den fortfarande är varm. Utöver detta kan avokadokärnor också hjälpa till att bekämpa infektioner och olika magsjukdomar.

De bekämpar tumörer

Studier på råttor har visat att konsumtion av avokadokärnor kan förhindra tillväxt av tumörer tack vare deras höga innehåll av flavonoider.

De främjar viktminskning

Avokadokärna
Avokadokärnorna har en termogen effekt som kan hjälpa dig att lättare bränna fett förutsatt att de kompletteras med en hälsosam kost och bra motionsvanor. För att dra nytta av denna förmån kan du bereda ett te genom att tillsätta en krossad kärna till två koppar kokande vatten. Drick detta tre gånger om dagen.

De stärker immunförsvaret

Tack vare deras fantastiska antiinflammatoriska egenskaper ger avokadokärnorna också immunförsvaret en extra boost, vilket bidrar till att hålla det starkt nog för att bekämpa infektioner och andningsbesvär. En annan fördel är att de kan hjälpa till att lindra symtomen hos de som lider av artrit och andra ledproblem.

De förebygger för tidigt åldrande

Förtida åldrande
Avokadokärnor innehåller stora mängder antioxidanter som bidrar till att förebygga för tidigt åldrande. Utöver detta bidrar de också till produktionen av kollagen, förebygger tidig uppkomst av rynkor och ger huden ett jämnare utseende.

De bekämpar grå starr

Avokadokärnornas innehåll kan även bidra till att förebygga grå starr. Applicera några droppar avokadoolja från kärnan i ögonen på morgonen och kvällen. Oljan ska vara färsk och fri från bakterier eller föroreningar.

De ger håret glans

Hår
Den naturliga oljan i avokadons kärnor påminner om olivoljeextrakt. Den används för kosmetiska ändamål, och en av dess största fördelar är att den ger en otrolig glans till håret. Dessutom förebygger den mjäll.

De hjälper sköldkörteln

Enligt europeisk medicinsk forskning har avokadokärnor näringsämnen och väsentliga egenskaper som kan hjälpa till att lindra sköldkörtelproblem, särskilt hos personer som lider av fetma.

Hur kan du dra nytta av avokadokärnor?

Med tanke på alla fördelarna hos avokadons kärna hoppas vi att du drar nytta av den nästa gång du äter denna frukt. För att ta del av dess underbara fördelar kan du bland annat bereda den som te eller tillsätta den i sallader och smoothies. Du kan också prova att äta den torkad, riven eller rostad. Kom ihåg att alltid skölja den väl innan användning.

MER FÖR DIG