Vad är en oftalmoplegisk migrän?

En oftalmoplegisk migrän går vanligtvis över av sig själv och orsakar inga komplikationer. Det bör dock inte ignoreras.
Vad är en oftalmoplegisk migrän?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 01 november, 2022

En oftalmoplegisk migrän är ett sällsynt tillstånd som kännetecknas av svår smärta i ena ögat. Det klassificeras som en okulär huvudvärk, det vill säga en huvudvärk som orsakas av ett problem i ögonen.

Faktum är att det inte alltid åtföljs av migränsmärta. Om oftalmoplegisk migrän är på gång känner man det bara på ena sidan av skallen och före den centrala episoden.

En oftalmoplegisk migrän är också känd som oftalmisk, retinal eller tyst migrän. Men flera experter tycker att det inte bör kallas “migrän” eftersom det strängt taget inte är det. Det mer exakta namnet för detta tillstånd är “återkommande smärtsam oftalmoplegisk oftalmisk neuropati.”

Vad är en oftalmoplegisk migrän?

En oftalmoplegisk migrän är ett sällsynt tillstånd. Enligt expertuppskattningar drabbas endast cirka 0,7 personer per miljon invånare på ett år.

Läkare definierar det som närvaron av minst två episoder där det finns smärta på ena sidan av huvudet, åtföljd av förlamning av en eller flera av de tre ögonmuskelnerverna. Men med tiden har man upptäckt att inte alla drabbade personer har huvudvärk av migräntyp.

Detta tillstånd är inte lätt att diagnostisera eftersom oftalmoplegisk migrän har symtom som liknar de vid andra tillstånd, såsom cerebrala aneurysmer, myasthenia gravis, schwannom i den tredje kranialnerven, hypofysapopleksi, Tolosa-Hunts syndrom och idiopatisk eller ischemisk kranial pares.

De första manifestationerna uppträder under barndomen eller tidig vuxen ålder. Detta är ett kroniskt men cykliskt tillstånd. En person kan gå år utan episoder och sedan ha flera i rad. Det lämnar inga följdsjukdomar.

Vi tror att du också kan gilla den här artikeln: Symptom, behandlingar och orsakerna till migrän

Symtomen på en oftalmoplegisk migrän

Symtom på oftalmoplegisk migrän kan variera mycket från person till person. Smärta på ena sidan av huvudet är vanligt och kan vara upp till 1 vecka eller till och med 14 dagar.

Vissa människor upplever synstörningar innan smärtan. Detta varar vanligtvis 20 till 30 minuter.

När smärtan uppstår uppstår symtom som följande:

 • Suddig syn.
 • Smärta i ögonen.
 • Illamående och kräkningar.
 • Diplopi eller dubbelseende.
 • Synförlust på endast ett öga.
 • Ovanlig känslighet för ljus eller ljud.
 • Svaghet i ögonmusklerna. Detta kan uppträda omedelbart eller inom upp till två veckor efter att huvudvärken har börjat. Det varar vanligtvis från två veckor till tre månader. Det uppstår på grund av skada på ögonnerverna.
 • Scintillerande skotom. Det kan drabba ett eller båda ögonen. Dessa är små blinda fläckar mitt i den centrala synen. Ibland åtföljs de av ljusa, blinkande ljus eller ljus i sicksackmönster.
oftalmoplegisk migränsmärta
Smärta i ena ögat är inte alltid migrän. Trötthet och andra ögontillstånd kan också orsaka detta symptom.

Orsakerna till oftalmoplegisk migrän

Vetenskapen har inte fastställt den exakta orsaken till oftalmoplegisk migrän. För närvarande betraktas det inte som en migrän som sådan, utan ett nervtillstånd.

Namnets tvetydighet återspeglar förvirringen kring dess sanna natur. En oftalmoplegisk migrän har ibland förknippats med sjukdomar som lupus, sicklecellanemi, epilepsi eller även depression. Men nyare data indikerar att detta tillstånd kan vara associerat med följande orsaker:

 • Inflammation i den inre halspulsådern eller den bakre cerebrala artären: Detta tillstånd genererar en kompression på de oculomotoriska nerverna och orsakar tillståndet.
 • Ischemi eller minskning av blodflödet i specifika hjärnregioner.
 • Demyeliniserande neurit eller neuropati: Detta är ett tillstånd där det finns skador på nervfibrerna, vilket resulterar i onormala nervimpulser.

Personer med en familjehistoria av migrän är mer benägna att utveckla oftalmoplegisk migrän. Även män och barn under tio år är mer benägna att utveckla oftalmoplegisk migrän. Det finns också faktorer som kan förstärka symtomen, såsom hormonella förändringar, stress, kost, klimatförändringar eller sömnbrist.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Bli av med migrän med naturliga smoothies

Diagnos

Diagnosen oftalmoplegisk migrän ställs vanligtvis genom att först utesluta andra tillstånd. Det vill säga, en serie bedömningar och tester för andra tillstånd utförs vanligtvis innan det fastställs att det är en återkommande smärtsam oftalmoplegisk oftalmisk neuropati.

De vanligaste testerna är följande:

 • Synundersökningar
 • Neurologiska reflexer
 • Datortomografi (CT)
 • Magnetisk resonanstomografi (MRT)
 • Blodprov och test på cerebrospinalvätskan

Behandlingen av oftalmoplegisk migrän

Om episoderna av oftalmoplegisk migrän är milda och sporadiska ger läkaren ingen specifik behandling. I dessa fall rekommenderar man vanligtvis bara att patienten antar vissa livsstilsmönster, till exempel följande:

 • Minska din stress.
 • Sov gott minst 7 till 8 timmar om natten.
 • Minska din konsumtion av alkohol, koffein och tobak.
 • Träna regelbundet.
 • Håll en balanserad kost.

Eftersom en oftalmoplegisk migrän kan komma plötsligt, är det bäst att hålla sig stilla tills symtomen minskar i intensitet. Om tillståndet är mycket allvarligt eller blir värre med tiden, är läkemedelsbehandling vanligtvis indicerad:

 • Kortikosteroider: Dessa är antiinflammatoriska läkemedel som möjliggör hantering av symtom hos vissa människor, dock är de inte alltid effektiva.
 • Botulinumtoxin: Detta är den berömda Botoxen, som i det här fallet kan hjälpa till att minska symtomen, men inte har några betydande långsiktiga effekter.
 • Pregabalin: Detta är ett läkemedel som läkare kan ge för muskel- och nervsmärtor. Det verkar vara en av de mest effektiva vid behandling av fall av oftalmoplegisk migrän.
botox för att hjälpa en oftalmoplegisk migrän
Botulinumtoxin är en av de sista behandlingarna för att hantera denna typ av migrän.

Går det att förhindra?

Många gånger går en oftalmoplegisk migrän över av sig själv, men den kan också förvärras. I så fall finns det risk för mydriasis eller ihållande utvidgning av pupillerna. Det kan också finnas en risk för ptos – dvs permanent hängande ögonlock.

I vilket fall som helst är det bäst att välja en hälsosam livsstil, eftersom detta ofta är mycket effektivt för att förebygga oftalmoplegiska migränepisoder. Det är också alltid viktigt att vara i kontakt med din läkare och följa hennes eller hans instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gelfand AA, Gelfand JM, Prabakhar P, Goadsby PJ. Ophthalmoplegic “migraine” or recurrent ophthalmoplegic cranial neuropathy: new cases and a systematic review. J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):759-66. doi: 10.1177/0883073811426502. Epub 2012 Jan 12. PMID: 22241707; PMCID: PMC3562350.
 • Baltar Yanes, F., Medici, C., Turcatti, E., & González, G. (2016). Neuropatía oftalmoplejica dolorosa recurrente (migraña oftalmoplejica): Caso clínico. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 1(2), 65-69.
 • Ortega, A. G., Montañez, F. J., & Molina, F. J. (2021). Neuropatía dolorosa oftalmopléjica recurrente. Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, 29(4), 27.
 • Förderreuther, Stefanie, and Ruth Ruscheweyh. “From ophthalmoplegic migraine to cranial neuropathy.” Current pain and headache reports 19.6 (2015): 1-6.
 • Kobayashi, Yuya, et al. “Recurrent painful ophthalmoplegic neuropathy with residual mydriasis in an adult: should it be classified as ophthalmoplegic migraine?.” Internal Medicine (2017): 8842-17.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.