Kintsugi: Filosofin om att laga själens sår

Kintsugi: Filosofin om att laga själens sår

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

Många tror att känslomässiga sår övervinns genom att begrava smärtan och skaffa sig en positiv inställning till livet. Men som filosofin kintsugi reflekterar är emotionell läkning endast möjlig när vi ger oss själva möjligheten att acceptera och känna vår inre trasighet, vilket ger utrymme för sorg, ångest och ilska.

Kintsugi är en hundraårig japansk teknik som går ut på att reparera trasiga keramik. Men den representerar också en livsfilosofi som försvarar tanken att det inte kan ignorera sår eller dölja dem. Tvärtom lyfter den fram skönheten i dessa ärr, bekräftar att skadorna är en del av objektet, vilket gör det unikt och definierar dess identitet.

Vad är kintsugi?

Kintsugi är en japansk filosofi som går ut på att ta bitarna av en trasigt objekt av keramik och foga dess sprickor med ett lack stänkt i guld så att dess gyllene ärr blir tydligare. Även om objektet återfår sin ursprungliga form får det tack vare sina sprickor en ny, omvandlad form som ger det en essens av en djupare och mer unik version.

Ur en psykologisk synvinkel har filosofin kintsugi använts som en metafor för att anspela på konfrontationen av svåra situationer, till dess därav följande känslomässiga sår och till människors förmåga att läka själens trasighet.

Under denna premiss är nyckeln att vi lär oss att sätta ihop bitarna av ett brustet hjärta genom att acceptera smärtan och såren som förluster och hinder skapar i oss. Det är dessa skador som får oss att växa som människor och bli unika, vackra individer.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Ikigai, den japanska hemligheten till ett bättre liv

Ge utrymme åt smärta att läka

På det känslomässiga området är sorg den process som är ansvarig för att läka såren som uppstår vid förlusten av ett jobb, en person eller ett projekt. Om vi vill övervinna det är det viktigt att vi ger plats för sorg, ångest och ilska. Det vill säga, vi måste låta alla dessa känslor rinna igenom oss; känna dem istället för att dölja dem.

Vi har lärt oss att vi till varje pris måste undvika smärta och att det ideala tillståndet för varje människa är lycka. Denna pretention har dock inte gjort något annat än att frustrera det känslomässiga helandet i varje sorgeprocess.

Istället för att möta smärta som den borde mötas, genom acceptans och känsla, tenderar vi dock ofta att undvika den, förtränga den och fly ifrån den som om det vore möjligt att direkt bara avfärda den.

Smärta är obehagligt – inte bara för dem som lider av det, utan också för dem som ser det återspeglas i andra. Det är därför vi ofta insisterar på snabba lösningar och uppmuntrar den drabbade personen att ta sig ur sitt sårade tillstånd med fraser som: “Det är dags att vända blad, försök ha roligt, det finns bara ett liv”; eller Kom igen, det är inte så illa, ryck upp dig, allt kommer bli bra”.

I det långa loppet är dessa ingrepp avbrott som hindrar oss från att uppnå verkligt helande. Denna typ av läkning kan vi endast uppnå genom att omfamna smärtan och känslomässiga våra sår.

Mucha cerámica rota en el kintsugi.
Trasig keramik som repareras med guld är en metafor för de ärr som gör oss till unika individer med en personlig historia .

Läka känslomässiga sår genom filosofin kintsugi

Céline Santini, i sin bok Kintsugi, The Art of Resilience, lär oss vägen vi måste följa för att läka känslomässiga sår, enligt denna japanska teknik.

1. Att gå sönder och behålla de trasiga delarna

Denna fas motsvarar upplevelsen av negativa händelser, som krossar våra hjärtan och själ. Med hänvisning till metaforen kintsugi, så istället för att kasta bort det som gått sönder, är nyckeln att ge objektet en andra chans; att förena dess delar.

När vi tillämpar detta på oss själva innebär detta att vi accepterar ogynnsamma situationer, låter oss följa med smärtan och plockar upp skärvorna av själen för att läka den och ge den en ny chans.

För att göra detta är det nödvändigt att välja hur vi ska reparera situationen och visualisera hur den ska lämnas efter denna process. Santini betonar att när vi bestämmer oss för att laga något som är trasigt, ger vi det inte bara ett värde, utan vi multiplicerar det dessutom.

Att välja att reparera oss själva är en handling av självkärlek.

2. Att sätta ihop delarna igen

Nästa fas är att börja jobba, men med tålamod och utan brådska. Det vill säga, precis som materialet för kintsugi är samlat noggrant och med full medvetenhet måste vi långsamt och noggrant förbereda oss innan vi börjar med läkningsprocessen.

Det handlar om att långsamt samla ihop våra trasiga bitar, som om vi gjorde något heligt: vår egen förvandling. Vi måste vara tydliga med vad delarna är och hur vi ska montera dem.

Enligt Santini handlar det här om att göra saker annorlunda, att ta sig tid att observera oss själva utifrån och att medvetandegöra de beteenden som vi reproducerar omedvetet och som leder oss till lidande.

När vi plockar upp våra bitar bör det därför inte vara en besatthet eller en annan person som ska fylla tomrummet, utan vi bör ta oss tid att hitta alternativ som lugnar oss och som också får oss att må bättre med oss själva (tänk dig till exempel: dans, måla, träna, skriva, läsa).

Vi tror att du också kan tycka att den här artikeln är intressant: Sorgens fem faser och hur man övervinner dem

3. Vänta

I filosofin kintsugi är torkningsstadiet nyckeln till omkompositionen av föremålet. Det är det som garanterar dess soliditet och hållbarhet.

Så för att omkompositionen av själen ska bli effektiv behöver vi tid. När bitarna väl är sammansatta är det också nödvändigt att se till att de sitter kvar på sin plats.

Det innebär att låta saker få tid på sig att stabilisera sig. Att låta psyket arbeta i sin egen takt samtidigt som det läker sig självt. I detta skede är det viktigt att ha tålamod och undvika att skynda på läkningen.

4. Reparera

När bitarna fäst ihop sig med varandra sig är nästa steg att polera resultatet. Oegentligheterna och bristerna är fortfarande skarpa, och vi måste slipa till dem. Det vill säga vi måste fokusera på hur vi kan förbättra dem.

När vi tillämpar detta på personlig rekonstruktion innebär det att vi lär oss av tidigare misstag och modifierar de aspekter som hindrar oss från att leva fullt ut.

5. Smycka resultatet

I kintsugi-tekniken motsvarar detta steg appliceringen av gulddamm på föremålets ärr. Det handlar om att ge objektet en utsmyckning för att komma närmare slutresultatet.

I den personliga rekonstruktionsprocessen innebär det att ge sig själv tillåtelse att vara glad igen, att lysa upp igen. När vi väl når denna punkt inser vi hur lätt det har varit att sluta njuta av de små sakerna i livet och hur svårt det har varit att komma på fötter igen.

Det leder oss till att vara mer försiktiga och skydda oss mer från allt som kan få oss att falla. Därtill vill vi visa vad vi har lärt oss och visa upp den nya människan som vi har blivit.

Liberación del dolor en el kintsugi.
Frihet från smärta är inte att glömma vad som hänt, utan att nå frihet genom att acceptera ärren.

6. Framhäv förvandlingen

I det här skedet har vi nu reparerat oss. Vad den sista processen i filosofin kintsugi anspelar på är att njuta av ett väl utfört arbete.

Det här handlar om att beundra och begrunda vår förvandling. Det handlar också om att ta oss tid att verkligen känna resultatet, bära de synliga ärren med stolthet och exponera skapelsen för de människor vi bryr oss om.

Santini betonar vikten av att dela denna upplevelse med andra. Alla måste möta motgångar en eller annan gång i livet. Det är därför till hjälp för andra att visa stolthet över våra framsteg, skönheten i våra ofullkomligheter och vår resa till helande.

Enligt filosofin kintsugi är reparationen ett budskap om hopp

Santini betonar att metaforen kintsugi förmedlar ett budskap om hopp. Detta för att det påminner oss om att vi kan reparera allt. Dessutom lär det oss att återstruktureringen blir en bättre version av vad objektet var tidigare. I det framstår det som unikt och vackrare.

Så varför inte tillämpa denna livsfilosofi för att börja läka vår inre trasighet?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Meza E, García S, Torres A, Castillo L, Sauri S, Martínez B. El proceso del duelo. Un mecanismo humano para el manejo de las pérdidas emocionales. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas [Internet]. 2008 [consultado el 7 de julio de 2022]; 13(1): 28-31. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/473/47316103007.pdf
  • Santini C. Kintsugi. El arte de la resiliencia. España: Libros Cúpula; 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.