Saker du inte visste om tårar och gråt

Visste du att människor är de enda varelser vars tårar motsvarar olika känslor? Andra däggdjurs tårar har inte känslomässig betydelse.
Saker du inte visste om tårar och gråt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gråt och tårar är en fysiologisk process för alla levande varelser. Men det är annorlunda när människor gråter. Vi är de enda som gråter för att visa olika känslor.

I den här artikeln vill vi dela med oss av kuriosa rörande tårar och gråt.

Att gråta är bra för din hälsa

I åratal har tårar ansetts vara ett tecken på svaghet och även manipulation. Men i själva verket är gråt bara ett sätt att uttrycka att du är ledsen. Gråten kommer eftersom kroppen frisätter olika kemikalier. Dessa ämnen fungerar som naturligt lugnande medel. Med andra ord minskar de smärtan du känner.

När du gråter går kroppen in i ett tillstånd av lugn. Det beror på att kroppen frigör oxytocin efter gråt, och denna kemikalie fungerar som ett naturligt bedövningsmedel.

Även om de kanske inte kommer så ofta är tårar viktiga. Det skyddar slemhinnorna i ögonen från att bli uttorkade och bidrar till att hålla ögonen i perfekt skick. En annan viktig faktor är deras stridsförmåga. Tårar kan döda vissa bakterier. Detta tack vare en vätska som kallas lysozym D.

Sammanfattningsvis är det bra att gråta. Det bidrar till att hålla dig frisk och säkerställer att din kropp fungerar ordentligt.

Är glada och sorgsna tårar desamma?

Bebis som gråter

Faktum är att forskare delar in tårar i tre kategorier:

Grundläggande tårar

Dessa tårar smörjer dina ögon och håller dem rena. Under normala omständigheter utsöndrar en person en femtedel av en tesked (1,1 g) tårar på en dag. Med tiden kan denna mängd öka eller minska.

Reflexmässiga tårar

Dessa är ett resultat av någon form av irritation. De kommer fram på grund av främmande föremål eller närvaron av irriterande ämnen. Vad som helst kan få dig att gråta denna typ av tår. De vanligaste orsakerna är lök, tårgas, färgångor och frätande kemikalier.

Syftet med dessa tårar är att rengöra dina ögon från främmande föremål.

Känslomässiga tårar

Dessa är de som baseras på känslor. Känslan kan vara vad som helst: glädje, sorg, ilska, vrede, mm.

Att gråta efter sex

Många känner tårarna komma efter orgasm. Det finns ingen konsensus i forskarvärlden för att förklara detta fenomen, men vissa tror att gråt efter sex är direkt relaterat till de hormonella fluktuationer som sex orsakar.

Andra är benägna att säga att det är en psykologisk reaktion. De säger att det kan vara av många skäl, såsom:

  • Känslan av att nå klimax.
  • Skuld när man är otrogen mot någon.
  • Sorg från att vara i ett dåligt förhållande.

Om du alltid har denna reaktion kanske du borde analysera ditt förhållande. Fundera på om ditt förhållande gör dig lycklig.

Om du gråter för att du är lycklig är allt väl. Men om det är för att du är olycklig ska du ta en stund för att överväga din relation. Fundera på om det är värt att stanna med personen.

Män gråter inte lika mycket som kvinnor

Gråtande kvinna

Uppfattningen att kvinnor gråter mer än män har funnits i alla tider, och det finns en hel del skämt om det. Det finns även studier som visar att kvinnor gråter fyra gånger oftare än män. Det beror på hormonet prolaktin, som kan få en person att gråta. Det är främst närvarande i kvinnors blod och tårar.

Å andra sidan har kvinnors tårkanaler en annan struktur än de hos män. Det gör det lättare för kvinnor att gråta.

Djur gråter också

Djur har också förmågan att gråta. Normalt märker man det på deras läten. Det kan också märkas på deras ansiktsuttryck eller beteendena de visar. Uttrycken för djurens känslor varierar från art till art. Det grundar sig i hur varje art har utvecklat det limbiska systemet.

Hos vissa däggdjur och människor är det kopplat till hjärnans belöningscentrum. Men människor gråter baserat på känslor. Med andra ord är det omöjligt för djur att gråta av en djupare känslomässig orsak. Deras tårar är endast ett resultat av en funktionell nödvändighet.

Tårar och deras intressanta egenskaper

Skrattar så att hon gråter

Det finns olika “känslomässiga” orsaker: stresslindring, uppvisning av empati och medkänsla, smärta, ett sätt att få uppmärksamhet liksom ett sätt att visa glädje.

Tårar har samma fysiologiska reaktion. Det spelar ingen roll om forskarna klassificerar dem som orsakade av irritation eller inte.

Vad vi vet är att tårar fyller en viktig funktion. De skyddar dina ögon.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.