Tre fördelar med att gråta – det hjälper ditt sinne

Att gråta kan ibland vara någonting som ses ner på. Men det har stora fördelar för sinnet, så man bör egentligen aldrig hålla emot tårarna när man känner att man skulle behöva släppa ut känslorna lite.
Tre fördelar med att gråta – det hjälper ditt sinne

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du hört att det finns fördelar med att gråta? Det är dessvärre fortfarande något folk tenderar att rynka på näsan åt och som man upplever går emot vissa sociala konventioner.

Att hålla tillbaka tårarna framför andra människor betyder att vi har vanan att göra det hemma också.

Det är väldigt få människor som någonsin vågar brista ut i gråt. Många tycker att det är något att skämmas för, men inget kan vara längre från sanningen.

Det finns faktiskt en avsikt med gråt. Vi är födda med denna förmåga eftersom det finns ett antal fördelar med att gråta. Låt oss ta en titt på vilka de är.

1. Fördelar med att gråta för humöret

Det verkar omöjligt, eller hur? Men gråt har en läkande effekt på ditt sinne.

Om du går igenom en extremt sorgesam period i ditt liv, till exempel ett uppbrott, eller du hanterar bortgången en älskad, kan gråt vara något av en lugnande balsam.

Det är sant att det är ett sätt att uttrycka sorg, men det är också ett sätt att få ut alla känslor som är instängda inuti dig.

Ibland håller vi tillbaka tårarna, ibland sväljer vi dem, men tvärtom mot att vara någonting som är hälsosamt, gör detta bara mer skada.

Det finns fördelar för ditt sinne med att gråta

Kanske befinner du dig i en situation där du inte kan se någon väg ut, till exempel om din partner har lämnat dig och du inte kan föreställa dig livet utan honom eller henne.

En av fördelarna med att gråta är att det kan hjälpa dig att se saker mycket tydligare.

När du gråter släpper du ut dina känslor och ditt sinne blir av med alla saker som gör det grumligt.

När du har “kräkts ut” alla de känslor som kämpar för att komma ut kommer du känna dig befriad och ha ett mycket tydligare perspektiv på situationen.

2. Det lindrar stress

Har du någonsin gråtit av frustration? Ibland har gråt ingenting att göra med att man är ledsen, utan istället att man är för stressad.

Detta kan bero på ett projekt på jobbet, en chef som trakasserar dig eller ett ämne i skolan som man kämpar med. Denna frustration, raseri och hjälplöshet gör att du vill gråta.

Alla ansträngningar du gör är förgäves, eller kanske de inte egentligen är förgäves, men människorna omkring ser det inte och kräver bara mer och lägger till mer press.

Men även om det kan tyckas vara negativt så är gråt definitivt något som hjälper under dessa omständigheter. Det hjälper till att lindra den stress som ansamlas.

När du har släppt ut allt kommer du kunna börja fokusera på jobbet igen.

3. Gråt är avslappnande

Att gråta hjälper dig inte bara att få ett tydligare perspektiv på en situation, det är också avslappnande. Låt oss ta exempelvis personer som har tvångstankar. De kan inte hindra sig själva, vilket överväldigar dem och får dem att skämmas.

I det här fallet kan gråt vara som en utsläppsventil. Det släpper inte bara på spänningarna i kroppen, utan även i sinnet.

Gråt är avslappnande

När tvångstankar svärmar omkring en och det inte finns någon ände i sikte, kan det kännas som att man befinner sig i en virvelvind. Allt man vill är att bara lugna tankarna, få dem att stanna upp, men man vet inte hur man gör.

Kanske har många känslor byggts upp. Sorg, stress, ångest… Det är viktigt att släppa ut allt detta med gråt. Det är hälsosamt med tanke på alla fördelar som vi redan nämnt.

För ditt sinne är gråt som ett “nödstopp” för alla tankar som är bortom kontroll i ditt sinne. När du släpper ut känslorna genom att gråta kommer du kunna skymta ljuset i slutet av tunneln.

Du kommer att se saker mycket tydligare och känna dig lugnare och mer tillfreds.

Gråt när du behöver det

Det råder ingen tvekan om att det finns många fördelar med att gråta för din kropp och ditt sinne. Även om andra kanske har sina åsikter om gråt, och en del kanske säger att du ska sluta, ska du inte bry dig om dem.

Att gråta är riktigt hälsosamt, och att hålla gråten tillbaka leder bara till mer skada. Att stänga in dina känslor och svälja dina reaktioner är skadligt. Det kan leda till att du utvecklar fysiska symptom som ett resultat.

Låt inte detta hända. Gråt när du känner att du behöver det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bylsma, L. M., Croon, M. A., Vingerhoets, A. J. J. M., & Rottenberg, J. (2011). When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying episodes. Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2011.04.007
  • Miceli, M., & Castelfranchi, C. (2003). Crying: Discussing its basic reasons and uses. New Ideas in Psychology. https://doi.org/10.1016/j.newideapsych.2003.09.001
  • Hendriks, M. C. P., Nelson, J. K., Cornelius, R. R., & Vingerhoets, A. J. J. M. (2008). Why crying improves our well-being: An attachment-theory perspective on the functions of adult crying. In Emotion Regulation: Conceptual and Clinical Issues. https://doi.org/10.1007/978-0-387-29986-0_6
  • Hall, J. M. (2011). Introduction to Three Conceptual Explorations of Human Crying. Journal of Holistic Nursing. https://doi.org/10.1177/0898010110393351
  • Rottenberg, J., Bylsma, L. M., & Vingerhoets, A. J. (2008). Is crying beneficial?. Current Directions in Psychological Science, 17(6), 400-404.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.