Hur man kommer över ett emotionellt uppbrott

Om du fokuserar för mycket på den andra personen kommer det antagligen att bli svårare för dig att komma över det emotionella uppbrottet.
Hur man kommer över ett emotionellt uppbrott

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi har alla gått igenom emotionella uppbrott. Det är dock fortfarande en svår upplevelse att ta sig igenom. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur man kommer över ett emotionellt uppbrott på bästa sätt.

Oavsett situationen så kommer du att gå igenom en smärtsam upplevelse. Vissa personer försöker undvika detta, en del ignorerar det medan andra vägrar att acceptera situationen.

Det är dock viktigt att man går igenom smärtan för att man ska kunna komma över ett emotionellt uppbrott.

Acceptera det som har hänt

Fingrar med brustna hjärtan.

Att acceptera vad som har hänt är den svåraste delen av processen. I början kommer du försöka förneka det som har hänt, och bli arg, för att till slut bli ledsen. Detta kommer dock inte att förändra vad som har hänt.

I slutet av en relation har vi ändå lite hopp kvar, men om du blir tillsammans med den där personen igen så kommer du bara ta ett steg bakåt.

Det är helt normalt att man går igenom obekväma känslor.

Men detta betyder inte att du måste ignorera dem eller förneka dem. Du måste bemöta dem och acceptera dem. Det är enda sättet att fortsätta framåt.

Släpp ut allt

Du bör inte trycka ner dina känslor eller gömma dem. Detta kommer bara vara kontraproduktivt. Det du behöver göra är att uttrycka dem. Varje person kommer ha sitt eget sätt att göra detta. Vissa kommer prata med sina vänner, medan andra kommer gråta okontrollerat. Vissa kommer föredra att vara ensamma ett tag.

  • Om du försöker komma över ett emotionellt uppbrott så bör du göra det som känns bäst för dig och släppa ut allt. Om du föredrar att vara själv, gå inte ut med vänner bara för att “glömma” allt. Detta kommer bara förstärka känslorna när du är själv igen.

I dagens samhälle förväntar vi oss att folk ska visa upp positiva känslor och dölja de negativa, så att vi inte gör andra obekväma.

I den här situationen bör du glömma bort allt det där och uttrycka precis vad du känner. Känn dig inte egocentrerad och begränsa inte dig själv.

Fokusera på vad som motiverar dig

Kvinna vid hav.

När du har gått förbi de föregående stegen så har du fokuserat tillräckligt på uppbrottet. Du måste nu fokusera på allt du har runt omkring som inspirerar dig och som gör dig lycklig. Det kan vara en hobby, ditt jobb, dina barn

Många personer verkar tro att deras liv kretsar kring deras partner. När allt sedan går åt skogen kommer de inte ha någon riktning i livet.

Det är viktigt att man tittar runt omkring och tänker på de saker som motiverar en.

Om detta är svårt för dig så kanske du bör söka professionell hjälp. En psykolog kan hjälpa dig att upptäcka vad du känner dig glad över i livet så att du kan hitta ett syfte. Relationer är bara en del av livet, och inte meningen med livet.

Livet går vidare efter ett emotionellt uppbrott

När man gör slut med någon är det helt normalt att man börjar tänka att allt runt omkring en kommer att kollapsa. Men om du tittar på andra personer i liknande situationer så kommer du se att livet går vidare.

Det spelar ingen roll hur svårt det känns just nu, eller hur mycket detta emotionella uppbrott har påverkat dig. Saker och ting kommer bli bättre.

Med tiden kommer du att lära dig av erfarenheten, bli starkare och fortsätta med ditt liv. Ett uppbrott är inte slutet på allt, utan början på något nytt.

Det är aldrig lätt att hantera dessa känslor; speciellt då de har orsakats av något som du tyckte så mycket om.

Men precis som man lär sig att hantera att förlora ett jobb eller misslyckas med något så måste man lära sig att komma över ett emotionellt uppbrott.

  • Om du trodde att din relation var orsaken till att du existerade så kommer du nu ha lärt dig att så inte är fallet.
  • Du är ditt livs mittpunkt och det finns många intressanta saker för dig att ägna dig åt som kommer ge ditt liv mening (arbete, familj, hobbys…)

Om du fokuserar alltför mycket på en sak så kommer det bli alltför svårt när något går fel.

Har du fått komma över ett emotionellt uppbrott? Har du någonsin gjort din partner till ditt livs mittpunkt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baumeister, R. F. (1997). Esteem threat, self-regulatory breakdown, and emotional distress as factors in self-defeating behavior. Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/1089-2680.1.2.145
  • Brueckner, K., & Moritz, S. (2009). Emotional valence and semantic relatedness differentially influence false recognition in mild cognitive impairment, Alzheimer’s disease, and healthy elderly. Journal of the International Neuropsychological Society. https://doi.org/10.1017/S135561770909047X
  • Fonzo, G. A., Ramsawh, H. J., Flagan, T. M., Simmons, A. N., Sullivan, S. G., Allard, C. B., … Stein, M. B. (2016). Early life stress and the anxious brain: Evidence for a neural mechanism linking childhood emotional maltreatment to anxiety in adulthood. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291715002603

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.