Kan personer med diabetes äta ost?

Kan personer med diabetes äta ost?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 15 februari, 2023

Om du har diabetes är det vanligt att fundera huruvida det är en bra idé att konsumera vissa livsmedel, som ost. Och hur är det egentligen, kan man äta ost om man har diabetes?

Som i många frågor relaterade till näring är nyckeln att veta hur man konsumerar de mest lämpliga produkterna och i rätt mängder. Eventuellt överskott är skadligt, oavsett om du har diabetes eller inte.

Jag har diabetes, kan jag äta ost?

Diabetes är en sjukdom som drabbar många människor runt om i världen. Det huvudsakliga kännetecknet är höga blodsockernivåer på grund av en total eller partiell brist på insulin eller ett otillräckligt svar på insulin. Med tiden kan kärlskador uppstå.

Goda livsstilsvanor är mycket viktiga vid behandling av personer med diabetes. De förhindrar eller fördröjer också uppkomsten av möjliga komplikationer. Övervikt och högt blodtryck är två av de tillstånd som du bör försöka att undvika.

Mjölk och dess derivat, såsom ost eller yoghurt, är näringsrika livsmedel och alla kan äta dem om de vill. Det är dock viktigt att ta hänsyn till några av aspekterna relaterade till deras sammansättning eftersom det är tillrådligt att endast äta dessa produkter i lagom mängder.

Sålunda, i fallet med diabetes, kan man som regel äta ost som en del av en hälsosam och balanserad kost.

Diabetes är en sjukdom med hög prevalens och näringsfrågan är nyckeln i behandlingen.
Diabetes är en sjukdom med hög prevalens och näringsfrågan är nyckeln i behandlingen.

Näringsegenskaper hos ost som ska beaktas vid diabetes

Mejeriprodukter och deras derivat har en plats i en hälsosam kost. De har en adekvat näringsprofil där några av deras komponenter bör framhävas.

  • Fetter: Ost är ett av de livsmedel som kan innehålla höga mängder fett jämfört med andra. Det totala slutvärdet skiljer sig dock mycket åt mellan olika sorter. Den varierar från mindre än 10 % i färskostar till mer än 30 % i vissa lagrade ostar. Av den totala mängden lipider tillhör den högsta andelen mättade fetter.
  • Proteiner: Tillsammans med fett är detta ett av de makronäringsämnen som finns i ost, som å andra sidan nästan inte ger några kolhydrater. I det här fallet är de proteiner av högt biologiskt värde, eftersom de tillhandahåller alla aminosyror som kroppen behöver. Närvaron av denna komponent kan ha en mättande effekt.
  • Salt: Ett av problemen med de flesta ostar är deras höga natriumhalt. Detta beror på användningen av salt som ingrediens i beredningen och själva mognadsprocessen. Den genomsnittliga saltnivån varierar mellan 0,7 och 6 %.
  • Vitaminer och mineraler: Även om de också kan variera beroende på typ, anses ost i allmänhet vara en bra källa till kalcium, magnesium, fosfor och fettlösliga vitaminer, såsom vitamin A.

Energiinnehållet, mängden salt och förekomsten av mättade fetter är de mest problematiska aspekterna av ost när det kommer till diabetes. Dessa är alla relaterade till fetma, blodtryck och blodkolesterol och representerar kardiovaskulära riskfaktorer. Och kom ihåg att vid diabetessjukdom är detta redan på högre nivåer.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Olika typer av fetter är viktigt i kosten

Kan ost påverka dina blodsockernivåer?

Vissa menar att personer med diabetes inte kan äta ost eftersom närvaron av laktos (det huvudsakliga sockret i mjölk) kan öka blodsockernivåerna. Här syftar man på det glykemiska indexet (GI) som är en indikator som man använder för att mäta hur mat kan öka dessa nivåer.

Enligt Diabetes Foundation UK har mjölk och andra mejeriprodukter dock ett lågt glykemiskt index på grund av mjölkproteinets skyddande effekt, vilket saktar ner magtömningen.

Dessutom visar en vetenskaplig studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition ett samband mellan intag av mejeriprodukter och en lägre risk för typ 2-diabetes. Även om dessa inte är avgörande analyser, är dessa data att något att överväga.

Personer med diabetes kan konsumera dessa rekommenderade ostar

Personer med diabetes kan konsumera ost i lämpliga portioner och välja de med lägre nivåer av salt och mättat fett, samt lägre energiintag. En rekommenderad portion är 30 gram för hårdostar och mellan 50 och 70 gram för färskostar.

Keso

Detta är en typ av färskost med egenskaper som liknar ricotta och keso. Den är låg i fett, hög i protein och låg i kolhydrater. Den har en mild smak, eftersom den inte utsätts för en härdningsprocess som mogna ostar.

Under de senaste åren har det blivit på modet i många länder som en hälsosam produkt tack vare dessa egenskaper. Den är ett bra alternativ till yoghurt, eller som pålägg bröd. Den är god att kombinera med frukt, kompotter, spannmål, nötter eller frön.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: 3 goda efterrätter som inte gör en tjock

Kvargost

Detta är en ost på kvarg med en krämig, len konsistens och en något syrlig smak. Den har ett lågt kalorivärde och en låg fettprocent. Det finns också vissa versioner gjorda med helmjölk som kan ha ett högre innehåll.

Ricotta

Denna typiska variant av italiensk ost är gjord av vassle och, precis som keso eller kvarg, är det en färskost. Detta innebär att den har låga energi-, natrium- och fettvärden.

Konsistensen är grynig och den har en fräsch smak med en söt touch. Den passar bra till frukt eller i salta rätter, och du kan också gärna servera den med lite honung, mörk choklad eller kanel.

Neuchâtel

Personer med diabetes kan konsumera denna ost med ett ursprung från Normandie. Basen i denna ost är komjölk, och den har ett mjukt mögligt skal.

Den innehåller måttlig mängd av natrium och fett. Dess smak liknar färskost, men med lägre mängder mättat fett.

Emmental

Denna hårda och kompakta ost är en av få ostar med dessa egenskaper med låg salthalt. Samtidigt är mängden fett mellan 25 och 40 % av sammansättningen.

Det är ett bra val till pasta, eftersom den smälter bra när du skär den i tunna strimlor. Du kan också lägga till den i en grönsaksrätt eller sallad. Dess smak är mild, söt och nötaktig.

Quesos blandos en la diabetes.
Ostar kan vara en vanlig del av en diabeteskost, förutsatt att du väljer rätt ostsorter och i mindre portioner.

Varianter av ost att undvika äta vid diabetes

Det är tillrådligt att avstå från vissa typer av ost, till exempel smältostar eller speciella salladsostar. Dessa kan nämligen innehålla många andra ingredienser (stärkelse, smältsalter, vegetabiliska fetter och färgämnen).

Hur som helst är ostsorter som innehåller mer natrium och mättat fett bäst att konsumera endast då och då när man har diabetes. Du kan äta dem så länge du äter en korrekt kost i övrigt för ditt tillstånd, med tillräckligt med fiber och grönsaker.

En adekvat kost för diabetes tillåter måttlig konsumtion av ost

Med denna sjukdom är det viktigt att följa en balanserad kost med grönsaker, baljväxter, nötter, olivolja och magert protein som huvudsakliga livsmedel. Ost och andra mejeriprodukter har också sin plats om du konsumerar dem i rätt mängd.

De ostar du väljer bör vara de minst kaloririka och de med lägre nivåer av salt och mättat fett. Du kan äta ost i portioner om cirka 30 gram om dagen, serverad tillsammans med lätt mat som innehåller fiber.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.