Kan din kost förbättra hidradenitis suppurativa?

Om du har hidradenitis suppurativa kan du behöva följa en särskild kost. Här är några förslag på vad du kan behöva utesluta ur din kost för att förbättra ditt tillstånd.
Kan din kost förbättra hidradenitis suppurativa?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Hälsosam kost är det bästa sättet att förebygga och behandla många sjukdomar. Så varför inte överväga att göra anpassningar i din kost för att förbättra hidradenitis suppurativa, eller HS?

Behandlingen av denna hudsjukdom förlitar sig på en terapeutisk plan där patientens kost är en del av de icke-farmakologiska åtgärderna enligt Argentine Society of Dermatology.

Det finns inte några starka vetenskapliga belägg, men att utelämna vissa mejeriprodukter, raffinerade livsmedel, socker och jäst kan dock förbättra symptomen.

Vissa tillskott, som vitamin D, zink och gurkmeja, kan också vara fördelaktiga. Så låt oss ta en titt på på vilket sätt som en kost för hidradenitis suppurativa kan vara bra.

Vad är hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa, eller acne inversa, är en kronisk, återkommande, autoinflammatorisk hudsjukdom som allvarligt kan påverka livskvaliteten negativt. De apokrina körtlarna i hårsäckarna blir hårda och bildar lesioner som kan bli inflammerade och spruckna.

Vi kallar även detta tillstånd svettkörtelinflammation eftersom hudskadorna förekommer under huden. De är vanliga, särskilt i områden där huden ligger emot annan hud eller textilier, till exempel i armhålorna och ljumskarna.

Det har en global prevalens på 0,05% till 4%, och kvinnor mellan 20 och 40 år är mest benägna att drabbas av det. Experter är inte säkra på orsaken till detta tillstånd. Genetik, fetma, hud som skaver och rökning är dock bland riskfaktorerna.

Hur kan kost hjälpa till att behandla hydradenitis suppurativa?

Enligt Lawrence Gibson kan det vi äter ha en effekt på hidradenitis suppurativa. En näringsrik, balanserad kost kan kontrollera fetma och övervikt, som båda är riskfaktorer.

Det finns inte tillräckligt med bevis för att det finns just en specifik kost som kan bota hidradenitis suppurativa. Men patienter och läkare är medvetna om betydelsen av näringshantering vid kontrollen av denna sjukdom. Nedan ska vi gå igenom några av rekommendationerna och den senaste forskningen.

En mjölkfri kost

flaska och glas med mjölk
Att ta bort mejeriprodukter från kosten kan vara en effektiv åtgärd för att lindra symptomen på sjukdomen.

I Journal of the American Academic of Dermatology betonar forskare att mejeriprodukter generellt kan bidra till akne och HS. Genom att införa en mjölkfri kost hos 47 patienter med sjukdomen förbättrades 83% av fallen. Av de återstående 17 % var det ingen som förvärrades.

Mejeriprodukter innehåller kasein, vassle och hormoner som kallas androgener, som täpper till hårsäckarna. Forskarna drog slutsatsen att en mjölkfri kost kan minska nya skador och minska symptomen på hidradenitis suppurativa.

På grund av detta  är rekommendationerna att utesluta mjölk, färska ostar, ricotta, keso, lagrade ostar, mejeriprodukter och yoghurt från kosten. Av samma anledning ska du hålla dig borta från bland annat grädde, kärnmjölk och smör.

En kost med låg glykemisk belastning

En grupp experter menar att livsmedel som är rika på enkla kolhydrater, som läsk, godis och glass, ökar blodsockernivån. Följaktligen ökar även utsöndringen av insulin. Detta leder till en ökning av androgener och en ökning av förekomsten av HS.

För att minska den glykemiska belastningen från din kost finns det flera saker du bör utesluta från eller begränsa i din kost. Dessa inkluderar socker, desserter, söta drycker, godis, sirap, majssirap, choklad och spannmål. Samtidigt bör du öka ditt fiberintag genom att äta grönsaker, baljväxter och frukt.

En kost fri från vete och jäst

Experter har kopplat vete och jäst till en ökning av förekomsten av HS-symptom. Produktionen av öl, vin och CO2-gas för bröddegar använder öljäst. Flera forskare fann att denna typ av jäst orsakar en reaktion i immunsystemet och kan ge upphov till intolerans.

En liten studie bestående av 12 patienter med hidradenitis suppurativa som fick testa en jästfri kost i 1 år, visade att lesionerna försvann. Dessutom förbättrades deras livskvalitet. Men när patienterna åt vete eller öl igen, återkom symptomen.

Tyvärr tillåter inte studiens storlek och avsaknaden av en kontrollgrupp någon generalisering av resultaten. Det är också osäkert om jästproblemet bara uppstår hos patienter med veteintolerans.

Rekommendationerna inkluderar samtidigt att eliminera jästa alkoholhaltiga drycker, som öl och vin. Man bör även vara försiktig med bröd, kakor, pizza, sojasås, torra soppor och alla livsmedel andra som innehåller vete och jäst.

Medelhavsdieten kan gynna personer med hidradenitis suppurativa

Den vetenskapliga tidskriften Nutrients visar resultaten av en studie av 41 patienter med HS som hade ett lågt intag av livsmedel som är typisk för Medelhavsdieten. Samtidigt led en annan grupp patienter som intog denna typ av mat, inte av detta tillstånd.

Medelhavsdieten består av grönsaker, färsk frukt, fullkorn, bönor, extra jungfruolja, fisk och skaldjur. Dessutom begränsar den intaget av raffinerade och bearbetade livsmedel. Den har en låg glykemisk belastning och ett högt fiberinnehåll.

En kalorifattig kost

I vissa studier observerades att många patienter med HS är överviktiga, och det finns ett direkt samband mellan kroppsmassindex och sjukdomens svårighetsgrad. En studie av Boer visar att kost med lågt kaloriinnehåll som främjar viktminskning minskar förekomsten av sjukdomen.

I en retrospektiv studie av överviktiga patienter som genomgick bariatrisk kirurgi fann man att de som gick ner 15% av sin vikt minskade svårighetsgraden av  symptomen på HS.

Å andra sidan innehåller lågkalorikost fiberrika livsmedel eftersom de ger mättnad. Produkter med hög glykemisk belastning, som socker och raffinerat socker, är däremot uteslutna.

En vegansk kost

Flera studier kopplar god gastrointestinal funktion till hudhälsa. Detta är relaterat till de mikroorganismer som växer i tarmarna (tarmmikrobiota). Personer med en större mångfald av mikrobioter är de som äter mer grönsaker.

De nordamerikanska riktlinjerna för klinisk hantering av HS publicerade att patienter med hidradenitis suppurativa och lågt intag av grönsaker hade en lägre mångfald i mikrobiotan. Kontrollgruppen utan HS och en kost rik på grönsaker utmärkte sig eftersom de hade en större mångfald.

Å andra sidan verkar det som om det att utelämna grönsaker som tillhör familjen Solanaceae kan förbättra symptomen, vilket man har observerat även för vissa andra autoimmuna sjukdomar. Denna familj inkluderar potatis, aubergine, tomater och paprika. Det finns dock inga studier som stöder denna information.

Vilka kosttillskott kan hjälpa till att förbättra kosten för patienter med hidradenitis suppurativa?

Även om det finns få framsteg i kliniska prövningar med användning av kosttillskott vid behandling av hidradenitis suppurativa, rekommenderar vissa specialister dem som en kompletterande behandling.

Zink

Brocard och Dréno fann att zinkglukonat i en dos av 90 milligram per dag fungerade för att återställa medfödd immunitet hos 22 patienter med avancerade stadier av HS. Samtidigt rekommenderar andra forskare 30 till 60 milligram per dag för att förbättra den inflammatoriska processen associerade med akne.

Vitamin D

D vitamin
Du bör inte få D-vitamin genom solexponering om du har en hudsjukdom, utan snarare genom kosten och kosttillskott.

D-vitamin spelar också en viktig roll för att minska inflammation, och experter har diskuterat dess användning när det gäller HS. Faktum är att en grupp forskare observerade i en studie att 63 % av patienterna med HS och D-vitaminbrist uppvisade en liten förbättring efter att ha tagit tillskott av detta vitamin.

De rekommenderar också att patienterna får i sig D-vitamin genom mat eller som tillskott snarare än genom solens strålar, eftersom solexponering kan förvärra den kliniska bilden.

Gurkmeja

Vissa studier hänvisar till kapaciteten hos gurkmeja som en antioxidant, antiinflammatorisk agent och regulator av immunsystemet. Den aktiva föreningen, curcumin, modulerar inflammationsproducerande föreningar som kallas cytokiner.

Därför kan gurkmeja lindra den inflammatoriska processen vid hidradenitis suppurativa. Även om det inte finns några klara riktlinjer om dosering och sammansättning, erkänner experter den positiva effekten av detta naturläkemedel.

Det finns inte bara en kost för hidradenitis suppurativa

Vi kan dra slutsatsen att om du har hidradenitis suppurativa och du funderar på att lägga om din kost är det bäst att konsultera en hudläkare först. På det sättet kan du få råd om vilken typ av kost som är bäst för fasen av HS som du befinner dig i.

Det är också en god idé att konsultera en nutritionist för att fastställa näringsstatus och rätt kost vid en eventuell livsmedelsintolerans. Denna specialist bör samtidigt överväga särskilda åtgärder för att säkerställa ett gott intag av fiber och zink.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Danby FW. Diet in the prevention of hidradenitis suppurativa (acne inversa). J Am Acad Dermatol. 2015 Nov;73(5 Suppl 1):S52-4.
  • Barrea L, Fabbrocini G, Annunziata G, Muscogiuri G, Donnarumma M, Marasca C, Colao A, Savastano S. Role of Nutrition and Adherence to the Mediterranean Diet in the Multidisciplinary Approach of Hidradenitis Suppurativa: Evaluation of Nutritional Status and Its Association with Severity of Disease. Nutrients. 2018 Dec 28;11(1):57.
  • Choi F, Lehmer L, Ekelem C, Mesinkovska NA. Dietary and metabolic factors in the pathogenesis of hidradenitis suppurativa: a systematic review. Int J Dermatol. 2020 Feb;59(2):143-153.
  • Danby FW, Margesson LJ. Hidradenitis suppurativa. Dermatol Clin. 2010 Oct;28(4):779-93.
  • Rinaldi M, Perricone R, Blank M, Perricone C, Shoenfeld Y. Anti-Saccharomyces cerevisiae autoantibodies in autoimmune diseases: from bread baking to autoimmunity. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Oct;45(2):152-61.
  • Kim Y, Chen J, Wirth MD, Shivappa N, Hebert JR. Lower Dietary Inflammatory Index Scores Are Associated with Lower Glycemic Index Scores among College Students. Nutrients. 2018;10(2):182.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.