Jackfrukt: Frukten som är en vinnare bland veganer

Jackfrukt har vunnit popularitet som köttersättning bland veganer. Men ger det tillräckligt med näringsämnen? Ta reda på mer här.
Jackfrukt: Frukten som är en vinnare bland veganer
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 20 september, 2022

Jackfrukt (Artocarpus heterophyllus Lam.) är en tropisk frukt som odlas i Asien och den tillhör familjen mullbärsväxter. Den anses vara världens största trädfrukt med en vikt på mellan 25 och 40 kilo.

Även om den har en liknande smak som andra tropiska frukter, är den för många veganer en idealisk ersättning för fläskkött. Anledningen? Sensoriskt har dessa två livsmedel några gemensamma egenskaper. Å andra sidan, när det gäller nutrition och näringsinnehåll måste vi dock vara medvetna om att denna frukt inte är tillräcklig som ersättning för kött.

Till exempel, som alla andra frukter, ger den kolhydrater och nästan inget protein. På grund av detta är det inte ett idealiskt substitut för kött, eftersom vi måste se till att få i oss protein från en annan källa för ett optimalt näringsintag. Vill du veta mer om denna intressanta frukt?

Vilken sorts frukt är jackfrukt?

Trädet som producerar jackfrukten kallas också helt enkelt jackfruktträd eller jack tree. Den tillhör familjen mullbärsväxter (Moraceae) och kännetecknas av sina enorma frukter som hänger från långa stjälkar. Botanikern José Linares säger att denna frukt är rik på bioaktiva föreningar och andra näringsämnen som främjar vår hälsa.

Den kommer ursprungligen från Indien och den malaysiska halvön, varifrån den har spridit sig till Västindien och den amerikanska kontinenten. Idag är det Bangladeshs nationalfrukt och man odlar den i olika delar av Asien, Afrika och Sydamerika.

Man anser att den är en skenfrukt eftersom frukten kommer från sammansmältningen av många blommor. I slutändan blir resultatet en vaxkakeliknande frukt, där varje polygon är en blomma.

Frukten består av tre sektioner. Mitten, som inte är ätbar, består av celler som utsöndrar latex med en gummiliknande konsistens. Blomman är den ätbara delen tillsammans med den yttre delen, som är fruktens skal. Den har också ett grovt skal med vassa spetsar, som först är grönt och senare blir brunt när frukten mognar.

Jackfrukt på tallrik
Jackfrukt används i ett brett utbud av veganska recept på grund av dess mångsidighet och fantastiska smak.

Näringsegenskaper och bioaktiva komponenter

Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) innehåller 165 g rå, mogen skivad jackfrukt följande näringsämnen:

  • Kalorier: 157 kalorier
  • Vatten: 121 g
  • Kolhydrater: 38,3 g
  • Socker: 31,5 g
  • Stärkelse: 2,42 g
  • Glukos: 15,6 g
  • Fruktos: 15,2 g
  • Fiber: 2,48 g
  • Protein: 2,84 g
  • Fett: 1,06 g
  • Kalium: 739 mg
  • Magnesium: 47,8 mg
  • Vitamin C: 22,6 mg
  • Lutein och zeaxantin: 259 mg

Dess huvudsakliga näringsämne är kolhydrater. När de är mogna dominerar glukos och fruktossocker i lika delar. Stärkelse förekommer men i mindre mängder. När frukten ännu är grön är det sockerarterna som dominerar.

Närvaron av socker gör det lättare att snabbt bränna kalorierna som man får från jackfrukt eftersom tarmen kan absorbera dem direkt.

Däremot visar näringsinformationen att den, precis som andra frukter, innehåller mycket sparsamt med proteiner och fetter. I kött finns tvärtom ett högt innehåll av protein och fett, speciellt i griskött.

Vatten- och kaliumhalten är mycket hög, vilket gör att denna frukt kan hjälpa oss att upprätthålla en god vattenbalans. Innehållet av C-vitamin täcker 25 % av behovet för en vuxen. Om man vill ta del av detta vitamin måste man äta frukten färsk och rå, eftersom bearbetning, värme och ljus förstör C-vitamin.

Jackfrukt är också en viktig källa för lutein och zeaxantin. Dessa två karotenoider har inte samma effekt som A-vitamin, men de är potenta antioxidanter som är involverade i bland annat ögonens hälsa. Betakarotener förekommer i cirka 245 internationella enheter per 100 gram färsk frukt.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: En genomgång av för- och nackdelar med Optavia-dieten

Bioaktiva komponenter i jackfrukt

En nyligen publicerad rapport tar upp jackfruktens antioxidantegenskaper. Innehållet av totala fenoler som de viktigaste antioxidanterna är 58,44 milligram per 100 gram frukt. Detta värde är något lägre än för vissa andra frukter, som jordgubbar och hallon.

De återstående antioxidanterna i frukten är betakaroten och C-vitamin. Flera studier stödjer de terapeutiska hälsoeffekterna av flavonoider.

Dessutom motverkar vissa av dessa föreningar effekterna av fria radikaler, som är ansvariga för oxidation av cellmembran och DNA-skador. Detta i sin tur är kopplat till förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar, åldrande och cancer.

Varför har denna frukt blivit en sådan succé som köttersättning?

Anledningen till att veganer tycker om att använda denna frukt som en köttersättning handlar om dess smak och konsistens. Dess utseende liknar köttets muskelfibrer, och när fruktköttet tillagas utvecklar det en smak som påminner om fläskkött. Dessutom passar den bra ihop med alla sorters ingredienser när den är tillagad.

När den är omogen och grön har den ett ljust, stärkelsehaltigt kött och en konsistens som kan fransa sig. Detta har gjort det framträdande i vegansk matlagning, särskilt i kryddiga rätter. Den är också idealisk som pålägg på smörgåsar eller som tillbehör till ris.

Å andra sidan hjälper mognadsprocessen till att nyansera olika rätter. När de är gröna kan de ersätta kött, men när de mognar blir de den perfekta frukten för mjuka kakor och pajer.

Användningarna och fördelarna med jackfrukt i vegansk matlagning är tydliga. Den ger ett lågt kaloriintag, har ett attraktivt utseende och passar bra i många olika rätter. Den ger dock inte samma innehåll av protein, fett, vitaminer och mineraler som kött.

Kulinarisk användning av jackfrukt

Man kan äta frukten på bland annat följande sätt:

  • Marinerad med kryddor och aromatiska örter för grytor eller wokrätter (omogen).
  • Som köttsubstitut (omogen).
  • Som puré eller i soppor och grytor (omogen).
  • I desserter, som sylt, gelé och i glass (mogen).
  • Fröna kan man äta kokta eller rostade som kastanjer. I torr form använder man dem för att göra mjöl och godis eller bara äta som snacks.

Sylt på jackfrukt

För att använda denna frukt som en sylt, låt fruktköttet rinna av väl och skölj med rikligt med vatten. Blötlägg frukten i 30 minuter. Därefter måste du byta vatten och blötlägga det i nytt vatten. Detta tar bort den sista sura smaken i fruktköttet.

En annan metod är att koka fruktköttet i 10 till 15 minuter. Häll sedan av kokvattnet och tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att täcka igen. Om du tycker att syrligheten fortfarande är för påtaglig, tillsätt lite socker tills du hittar den perfekta balansen.

Hur man tillagar jackfrukt som kött
Även om det kan ersätta fläsk i smaken, ger jackfrukt inte tillräckligt med fett och protein för att fungera som substitut.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Ät fem frukter och grönsaker om dagen och lev längre

Är denna frukt lämplig som köttersättning?

Vegansk kost har många fördelar och är förknippad med en hälsosam livsstil. När du använder jackfrukt som köttersättning, var försiktig. Man ska komma ihåg att det är en frukt med socker, väldigt lite protein och nästan inget fett.

Därför går det på näringsnivå inte att jämföra denna frukt med kött, även om den till utseendet och smaken kan likna fläskkött. På grund av detta måste du komplettera ditt proteinintag.

Men genom att följa rekommendationerna och använda andra källor till protein och fett, får veganer som äter jackfrukt tillräckligt med antioxidantvitaminer, fenoler, mineraler och ett lågt kaloriinnehåll som hjälper till att främja deras hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.