8 hälsosamma livsmedelstrender under 2022

Under de senare åren har alltfler människor börjat sträva efter att äta en balanserad kost. Idag ska vi dela med oss av 8 hälsosamma livsmedel som är trendar 2022.
8 hälsosamma livsmedelstrender under 2022

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Idag ska vi prata om åtta hälsosamma livsmedelstrender för det kommande året 2022. Dessa livsmedel täcker behoven för immunförsvaret, energitillförseln och matsmältningen för de som lider av sådana besvär. Med dessa livsmedel är prioriteringen att hitta en balans mellan en gastronomisk njutning och en förbättrad hälsa.

Det verkar som att väldigt många av oss går igenom ett hälsosamt uppvaknande just nu. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa livsmedel som trendar i år!

Hälsosamma livsmedelstrender 2022

Vi har valt ut dessa åtta hälsosamma livsmedel som trendar baserat på vad människor runt om i världen har haft att säga. Dessutom har vi tagit hänsyn till att många vill ta bort de skadliga ingredienserna i mat som den moderna människan har vant sig vid.

Låt oss ta en titt!

1. Fermenterade livsmedel

Det finns en viktig uppdelning inom denna livsmedelsgrupp: de som innehåller levande mikrober och de som inte gör det. I den första kategorin hittar du exempelvis yoghurt, kefir och rå surkål.

Fermenterad mat har börjat bli populär eftersom de främjar god tarmhälsa. Några av de viktigaste fördelarna med dessa livsmedel är att de:

 • Förbättrar kvaliteten på tarmfloran (mikrobiota)
 • Minskar inflammatoriska reaktioner i kroppen
 • Neutraliserar anti-näringsämnen
 • Hjälper till att stabiliserar matsmältningsprocessen
 • Ökar biotillgängligheten av viktiga näringsämnen
yoghurt

2. Blåbär

Blåbär är ett annat livsmedel som trender under 2022 eftersom de är bra för din hjärthälsa. Dessutom innehåller små bär också andra egenskaper som gör dem till ett bra val för ett lätt mellanmål.

Här är några av deras fördelar:

 • Minskar risken för urinvägsinfektioner
 • Skyddar din syn
 • Förhindrar för tidigt åldrande på grund av deras innehåll av antioxidanter
 • Förbättrar din kognitiva respons

3. Hälsosamma livsmedelstrender under 2022: Ingefära

Ingefära hjälper till att förbättra immunsystemets svar. Med den nuvarande pandemin letar alla efter sätt att förbättra sitt immunförsvar, och detta kan ingefära hjälpa till med.

Eftersom denna rot även kan användas i alla möjliga recept är det väldigt lätt att inkludera den i din kost. Ingefära är tacksamt lätt att tillsätta i kosten, och bland annat hjälper det till att förbättra matsmältningen och kan minska illamående.

4. Hälsosamma livsmedelstrender under 2022: Choklad

Med stor säkerhet kan vi säga att alla människor i världen har upplevt en hel del stress under de senaste åren. Därför är choklad en av de hälsosamma livsmedelstrender vi ser under 2022.

Men hur kan choklad vara hälsosamt? Och hur hjälper det mot stress?

Eftersom att kakao minskar din ångest!

Chokladens antioxidanter bekämpar katekolaminer i kroppen. Dessa är de hormoner som utlöser vår fäkta-eller-fly-respons. Chokladen har sedan den ytterligare effekten att den sänker våra kortisolnivåer. Generellt rekommenderar läkare att man äter 40 gram mörk choklad om dagen.

5. Växtbaserade köttsersättningsprodukter

Det har skett en betydande ökning av antalet vegetarianer och veganer i världen. En ökad respekt för djurens liv har påverkat vår kost. Som ett resultat växer växtbaserade köttersättningsprodukter i popularitet.

Mycket av populariteten kommer från det faktum att växtbaserat kött och kött från djur delar många egenskaper. Vegetabiliskt kött är dock bättre för din hälsa på grund av följande egenskaper:

6. Hälsosamma livsmedelstrender under 2022: Avokado

Avokado har vuxit i popularitet i Amerika under de senaste åren. Men människor över hela världen har lärt sig om hälsofördelarna. Som ett resultat har denna supernyttiga frukt börjat sprida sig ut över Amerikas gränser.

Vad är det då som är så speciellt med avokado? Här är några av de viktigaste hälsofördelarna:

 • Hjälper till att reglera blodtrycket
 • Den innehåller lutein och zeaxantin som skyddar din syn
 • Innehåller inte mycket socker
 • Låg koncentration av skadliga fetter och hög koncentrationav hälsosamma fetter
 • Hjälper dig att känna dig mätt

7. Jackfrukt

Det finns också exotiska livsmedel som trendar under 2022. Och här finns väldigt många alternativ, som jackfrukt, yuca (maniok) och nancefrukt (Byrsonima crassifolia).

Jackfrukt är en stor frukt som kommer från Indonesien. Den har en söt, mjuk och syrlig smak. Vissa beskriver smaken som mango blandad med apelsin. Förutom att den är god i smaken innehåller denna frukt dessutom en massa fytonäringsämnen, vitaminer, mineraler och även proteiner.

livsmedel som är trendiga 2022

8. Lax

Idag är det väldigt få högpresterande idrottare som inte inkluderar lax i sin kost. Det gäller även många stjärnor och kändisar. Detta beror på att lax är den fisk som innehåller minst mängd mättat fett och högst mängd omega-3-fettsyror.

När du äter lax bidrar du därför till att förbättra din hjärthälsa och blodcirkulation. Men för att vara riktigt trendig bör du förstås hitta ekologisk lax som fiskats utan negativ inverkan på havsmiljön.

Läs också den här artikeln: Tre fermenterade livsmedel du borde börja äta

Håll utkik efter hälsosamma livsmedelstrender under 2022

Listan över hälsosamma livsmedel som ligger i trenden förändras ständigt. Som moderna människor idag är vi alltid ute efter mat som inte innehåller mycket socker, inte innehåller några onödiga tillsatser och som har låg fetthalt. Det är tydligt att vi lever i en tid då vi försöker förbättra våra vanor och leva hälsosammare liv.

Dessutom är de trendande livsmedlen mer hållbara och säkra, både ur framställnings- och konsumtionssynpunkt, vilket vi idag sätter stort värde på. Vår hälsa är allt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gómez C, Gueimonde M, Karlund A y Salminen S. El papel de los alimentos fermentados en la alimentación. Alimentos fermentados: microbiología, nutrición, salud y cultura. Instituto Danone. 2020.
 • Valenzuela B. El salmón: un banquete de salud. Rev. chil. nutr. 2005. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182005000100001&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001.
 • Blanco L y Higuera C.  El jengibre y la eficacia comprobada de su uso en terapéutica. REDUCA. 2012.
 • Valenzuela B. El chocolate, un placer saludable. Rev. chil. nutr. 2007. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182007000300001&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182007000300001.
 • Baslingappa S, Thakor N, Haldankar P, Kalse S. La yaca y sus muchos componentes funcionales relacionados con la salud humana: una revisión. 2012. Disponible en: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2012.00210.x.
 • Jepson, R. G., and J. C. Craig. “Arándanos para la prevención de infecciones urinarias.” Reproducción de una revisión Cochrane, traducida y publicada en La Biblioteca Cochrane Plus 2 (2008).
 • Pulido, Yadira Guadalupe Morelos, and Erasto Hernández. “El Consumo de aguacate y sus beneficios para la salud.” Milenaria, Ciencia y arte 14 (2019): 17-19.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.