Skillnaderna mellan vegan, vegetarian och flexitarian

Fler och fler människor baserar sin kost på växtbaserade livsmedel och kan hävda att de är veganer, vegetarianer eller flexitarianer. Känner du till skillnaden?
Skillnaderna mellan vegan, vegetarian och flexitarian
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Du kanske har hört termerna vegan, vegetarian och flexitarian tidigare, men du förstår kanske inte helt vad de betyder. De verkar alla handla om att äta växtbaserade livsmedel, så vad är skillnaden? Läs vidare för att hitta svaret!

Frukt och grönsaker har en framträdande roll i alla dessa typer av koststilar. Många människor följer dessa typer av kost av respekt för djuren eller på grund av andra miljöaspekter. Idag ska vi berätta mer om detta ämne.

Skillnaden mellan att vara vegan, vegetarian och flexitarian

Dessa koststilar blir mer och mer populära av många olika skäl. Det finns vissa särdrag som beskriver matintag och livsstil för varje grupp. Låt oss ta reda på vilka de är.

Vegan

Dessa människor baserar sin kost helt och hållet på frukt och grönsaker. Det vill säga att de inte konsumerar animaliska produkter, som mejeriprodukter och deras derivat, ägg eller honung. Men termen “vegan” går faktiskt längre än detta och hänvisar i själva verket till en livsstil som inkluderar förutom en särskild kost även mycket annat.

Denna livsstil härrör från den etiska och moraliska motivationen att alla djurarter är lika värdefulla. Veganer tar avstånd från plågeri av djur och exploatering av djur. De använder inte produkter som kommer från djur eller tillverkas av företag som experimenterar med djur.

De är också emot andra former av exploatering av djur, som djurparker, hästkapplöpning, cirkusar och pälsfarmar. Dessutom har de en medvetenhet om och tar hänsyn till miljöpåverkan från bondgårdar och djurhållning.

Flera studier har också visat att djurhållning i stor skala signifikant påfrestar naturresurser, förvärrar växthuseffekten, försurar jorden och ackumulerar överflödigt avfall i floder och hav.

grillade grönsaker
Den veganska kosten utesluter helt animaliska produkter.

Vegetarian

Personer som följer denna typ av kost baserar sitt matintag på växtbaserade livsmedel, men kan också äta mejeriprodukter, ägg och honung. I den meningen är kött och dess derivat de enda livsmedel som är helt uteslutna.

Enligt Sociedad Argentina de Nutrition kan det finnas olika undergrupper inom denna grupp. Den mest kända av dessa är ovo-lakto-vegetarism, men vi har också en ovo-vegetarisk kost som exkluderar mjölk och dess derivat. Dessutom har vi lakto-vegetarianer, och de som följer denna kost äter inte ägg.

Vissa väljer att följa en vegetarisk kost under hela livet, och en del gör det som en strävan efter att klara sig utan alla animaliska produkter. Man kan säga att detta är ett ganska nödvändigt steg för att uppnå veganism.

Flexitarian

Denna koststil handlar om flexibilitet. Närmare bestämt så består denna grupp av alla människor som i allmänhet följer en vegetarisk kost, men som äter kött då och då.

Denna grupp inkluderar de som inte äter kött regelbundet eller som föredrar en viss sorts kött framför en annan. Det är också vanligtvis det första steget mot en vegetarisk kost.

Som du kanske märkt har denna livsstil blivit mer populär på senare tid. Du kan faktiskt vara flexitarian utan att vara medveten om det. Låt oss notera att denna typ av livsstil inte innebär att man ser det att äta djur som något omoraliskt, så detta leder inte till skuldkänslor.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Börja med en vegetarisk kost utan att få mindre näring

Är det säkert att vara vegan, vegetarian eller flexitarian?

För många år sedan trodde folk att en kostplan som inte innehöll animaliska produkter saknade viktiga näringsämnen. Idag vet vi att detta inte är sant, så länge kostplanen är välbalanserad. Vetenskapliga bevis tyder emellertid på att även en välplanerad vegansk kost saknar vitamin B12.

Vitamin B12 är resultatet av syntesen av mikroorganismer som lever i djurens tarmar. Av denna anledning är kött, ägg, mjölk och dess derivat de enda livsmedel som innehåller detta vitamin.

Den dagliga mängden som rekommenderas av näringsspecialister uppfylls inte för vegetarianer och flexitarianer, även om dessa ibland skulle konsumera animaliska produkter. Situationen är ännu mer extrem för veganer.

Som en konsekvens kan långvariga brister av detta vitamin orsaka anemi, brister i nervsystemet, förseningar i fosterutveckling, minnesförlust och andra komplikationer. Därför rekommenderar läkare kosttillskott för att förhindra komplikationer.

vegan, vegetarian eller flexitarian: burgare
Denna typ av diet kan leda till en brist på vitamin B12, som man istället kan få från kosttillskott.

Skillnaden mellan termerna vegan, vegetarian och flexitarian

Som du kan se är dessa koststilar mycket olika. Vi kan säga att flexitarism är början på en livsstil som kan utvecklas till vegetarism och sedan till veganism om du vill. Man kan dock hoppa över dessa steg och gå rakt dit.

Slutligen, oavsett vilken kost du följer, är det viktigt att du planerar den noggrant så att den är välbalanserad och innehåller alla näringsämnen du behöver. Underlåtenhet att göra det kan leda till framtida brister och hälsoproblem. Du bör alltid prata med din läkare eller be en nutritionist om råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García-Maldonado, E., Gallego-Narbón, A., & Vaquero, M. (2019). ¿ Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutrición Hospitalaria36(4), 950-961.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science360(6392), 987-992.
  • Farran, A., Illan, M., & Padró, L. (2015). Dieta vegetariana y otras dietas alternativas. Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP), 313-23.
  • Gallo, D., Manuzza, M., Echegaray, N., Montero, J., Munner, M., Rovirosa, A., … & Murray, R. S. (2015). Grupo de trabajo alimentos de la sociedad argentina de nutrición-Alimentación Vegetariana. Available on: http://www. sanutricion. org. ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final. pdf. Consulted on1(06).
  • FAO. Capítulo 11. Vitaminas. Disponible en: http://www.fao.org/3/w0073s/w0073s0f.htm#:~:text=La%20vitamina%20B12%20es,Se%20mide%20en%20microgramos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.