Vad är rosa choklad och var kommer den ifrån?

Rosa choklad kommer från en variant av kakaobönor som har en rubinröd färg. Den kräver mindre socker i produktionen och innehåller inga tillsatta färgämnen.
Vad är rosa choklad och var kommer den ifrån?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Rosa choklad är en ny produkt som säljs av flera olika tillverkare. Den rödaktiga färgen är dess främsta egenskap. Låt dig dock inte luras av dess utseende, för den är faktiskt utan tillsatta färgämnen. Chokladen får denna läckra färg från mycket speciella kakaobönor.

Känner du inte till denna choklad? Läs då vidare eftersom vi kommer att berätta allt du behöver veta om den. Inte minst för att den har många goda hälsoegenskaper!

Vad är rosa choklad?

Den är också känt som rubinchoklad. Detta är en typ av choklad som är tillverkad av rubinröda kakaobönor, som man odlar i Ecuador och Brasilien. Det finns också några plantager på Elfenbenskusten.

Observera att dessa bönor inte har en bitter smak, vilket är fallet med de flesta typer av kakao. Dessutom är den rosa chokladen helt naturlig och innehåller inga färgämnen eller sötningsmedel.

Även mängden mejeriprodukter som används i produktionen är låg. Den här typen av choklad är dock inte så stor på marknaden än eftersom att den ännu inte klarat vissa aspekter relaterade till kvalitetskontroll.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Näringsrikt pålägg med choklad som du kommer älska

Hur smakar den rosa chokladen?

Kommersiell choklad är vanligtvis söt, men ren kakao är bitter. Rosa choklad har dock en mer neutral och distinkt smak. Den är lite bittersöt, vilket minskar behovet av att tillsätta några större mängder socker.

kakaobönor och choklad
Kakao har vanligtvis en bitter smak, vilket är varför man gärna vill kombinera den med socker.

Hur skiljer den rosa chokladen sig från andra typer av choklad?

Denna typ av choklad skiljer sig från andra kommersiella typer av choklad genom sin lägre sockerhalt. Kakaokoncentrationen är alltså högre.

Observera att kakao är bra för den kardiovaskulära hälsan, vilket visas i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Phytotherapy Research. Det kan därför hjälpa till att balansera blodtrycket vilket i sin tur kan relateras till en lägre risk för hjärtinfarkt.

Kakaons antioxidanteffekt kan också bidra till att neutralisera produktionen av fria radikaler i kroppens vävnader. Enligt forskning publicerad i tidskriften Critical Reviews in Eukaryotic Gene Expression, minskar denna egenskap utvecklingen av komplexa och kroniska tillstånd.

Som vi nämner ovan innehåller rosa choklad mindre socker än traditionell choklad, vilket ger denna choklad en fördel jämfört med traditionell choklad. Eftersom socker ökar risken för att utveckla metabola problem, är det både lämpligt och fördelaktigt att minska konsumtionen av denna ingrediens.

Vi tror att du skulle uppskatta den här artikeln: Vitt, brunt och muscovadosocker: Likheter och skillnader

Hur man använder rosa choklad

För närvarande är det svårt att få tag på rosa choklad eftersom det ännu inte säljs överallt. Detta eftersom att den väntar på godkännande av livsmedelssäkerhetsmyndigheter. Du kan hitta den i formen av chokladknappar, vilka du kan smälta ner för att ha som ingrediens i desserter, men även äta direkt som de är.

Som bakingrediens kan du använda den för att få en vackert rödaktig färg på dina bakverk, något som kan vara speciellt tilltalande för barn.

Är detta en ny variant av  kakao?

Faktum är att man kan tänka på rosa choklad som en ny sort. Detta beror på att den kommer från en annan typ av kakaobönor.

Eftersom man kan använda mindre mängd socker vid chokladtillverkning, kan rosa choklad dessutom vara nyttigare än de traditionella, sötade varianterna. Men hur det än föreligger så kan vi ännu inte köpa det förrän livsmedelsmyndigheter bekräftar att det är säkert som ingrediens.

kakaobönor i säck
Chokladsorter skiljer sig åt beroende på vilken kakaoböna som de är tillverkade av och hur bönorna är bearbetade.

Rosa choklad: En innovation

Om du skulle se rosafärgad choklad i en butik skulle du kanske tycka att den ser konstig på grund av den ovanliga färgen. Men nu vet du att det faktiskt är äkta kakao trots denna annorlunda färg. Den kommer sannolikt att bli en konkurrent till traditionella sorter så fort den kommer ut på marknaden.

Denna kakaosort är lika mångsidig som sina chokladkonkurrenter. Förutom i form av kakor och praliner finns den även som rosa små chokladknappar som du kan använda vid bakning för att få en fin rosa färg på bakverken.

Som vi nämnde ovan innehåller denna produkt inga tillsatta färgämnen, och den kommer sannolikt att komma ut på marknaden inom kort. Hur som helst, f örsök alltid att välja varianterna med minsta mängd tillsatt socker.

För trots att den har en mindre bitter smak än traditionell kakao kan chokladtillverkarna ändå börja lägga till för mycket socker för att få större spridning bland konsumenterna. Därför är det viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.