Vilken är den nyttigaste chokladen?

Vi har alla hört att choklad kan vara nyttig. Många gånger är dessa godsaker dock bara fulla av socker och tillsatser som gör dem mindre hälsosamma. Vilken är den nyttigaste chokladen? Ta reda på det i den här artikeln!
Vilken är den nyttigaste chokladen?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Choklad är en av de vanligaste godsakerna i våra moderna kost. Tro det eller ej, det är ett livsmedel som har flera goda egenskaper. Men all choklad är inte bra för hälsan. Därför är det viktigt att veta vilken som är den nyttigaste chokladen.

Har du märkt att det finns många olika sorters choklad på marknaden? Vilket är det bästa alternativet?

I den här artikeln berättar vi vad du ska tänka på när du köper denna godsak.

Osötad choklad tillhör den nyttigaste chokladen

När du väljer en typ av choklad är det viktigt att ta hänsyn till effekterna av socker på kroppen. Detta näringsämne kan öka risken för fetma. Socker ökar också sannolikheten för många markörer associerade med metabolisk ohälsa. Bland annat den här artikeln i tidskriften  Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences förklarar detta.

Det är emellertid inte något bra alternativ att istället välja choklad som innehåller tillsatta artificiella sötningsmedel istället för riktigt socker. Denna typ av ämnen är skadliga för tarmmikrobiotan. De är också kopplade till en ökad risk att utveckla insulinresistens.

Därför är den bästa strategin att välja choklad som har en högre andel kakao. Helst vill du välja en produkt som innehåller minst 75% kakao.

den nyttigaste chokladen: kakaobönor

Du kanske också är intresserad av: Gör ditt eget sötningsmedel: hur man odlar stevia hemma

Kakao och dess kapacitet som antioxidant

Kakao är ett ämne som kännetecknas av sitt rika innehåll på lipider och fytokemikalier. Det senare har en hög antioxiderande förmåga, enligt en studie i British Journal of Clinical Pharmacology. Faktum är att det är viktigt att vi får tillräckligt med detta näringsämne för att förhindra cellulärt åldrande. Det hjälper också till att minska risken för för tidig död, samtidigt som det minskar risken för att utveckla sjukdomar på medellång och lång sikt.

Bitter kakao är ett av de livsmedel som har den högsta antioxiderande förmågan du kan hitta i naturen. Tillsammans med kaffe och bär är det ett utmärkt tillskott till alla varierade och balanserade kostplaner.

Men tänk på att inte blanda ihop kakao med choklad. Faktum är att den senare produkten vanligtvis innehåller alltför mycket socker. Därför är den nyttigaste chokladen vanligtvis en som innehåller mycket få kolhydrater.

För att lära dig mer kan du läsa vidare här: Tre recept med avokado för att ta hand om hälsan

Vit choklad är inte den nyttigaste chokladen

Bland de olika typerna av choklad som finns att hitta innehåller vissa inte mycket kakao alls, och vi bör inte inkludera denna grupp i våra val av godbitar. En av dessa är vit choklad, som huvudsakligen består av fett och socker.

Detta är inte ett särskilt näringsrikt livsmedel, och att äta vit choklad regelbundet är inte bra för våra kroppar. Därför bör du undvika att äta det så stor utsträckning som möjligt.

Ett annat exempel är choklad- och nötkrämer. Dessa kännetecknas av sitt höga innehåll av onyttiga oljor och raffinerat socker. Dessa ingredienser ger oss en produkt som smakar gott men som inte är särskilt hälsosam. Dessa produkter finns dock i de flesta av våra skafferier, och barn har ofta alltför enkel tillgång till dem, vilket är något vi alla bör hålla ett öga på.

den nyttigaste chokladen: vit choklad

Inkludera gärna nyttig choklad i din kost

Choklad är ett livsmedel som kan ingå i en varierad och hälsosam kost. Men inte all choklad är nyttig och den har inte alltid samma näringsegenskaper. Det är viktigt att välja en typ av choklad som har en hög andel kakao och låga nivåer socker.

Kom ihåg att artificiella sötningsmedel inte är ett hälsosamt alternativ till kolhydrater med hög glykemiskt index. Dessa ämnen orsakar vanligtvis en rad förändringar i tarmfloran som kan påverka din metaboliska hälsa. Tänk också på att inte alla chokladprodukter innehåller kakao. I grunden är detta ämnet det som innehåller alla antioxidanter, vilket är det som har hälsofördelar för oss i choklad.

När du väl har valt en bra typ av choklad kan du gärna tillsätta den i din kost, men gör det med måtta. Det är bra som tillbehör till mellanmål, eftersom det smakar bra i kombination med olika typer av frukt och mejeriprodukter. Det är också bra för att göra efterrätter, men glöm bara inte bort behovet av ingredienser av hög kvalitet.

Oavsett vad är det viktigt att inte inkludera stora mängder vitt mjöl och socker i din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
  • Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.