Inpackningar för att platta håret naturligt

Inpackningar för att platta håret naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Många av oss drömmer om att ha lent och silkigt hår som modellerna vi ser i tidskrifter och på catwalken. Men många av de behandlingar som finns tillgängliga använder värme och skadar därmed skalpen och håret. Genom att läsa den här artikeln kommer du att få reda på de bästa sätten att platta håret med naturliga inpackningar och hur du kan säga hej då till kemikalier och plattänger.

Inpackningar för att platta håret

Använd recepten nedan för att göra inpackningar som kan platta håret naturligt och låta det växa sig långt, glansigt och starkt. Säg hej då till konventionella metoder.

 • Hårinpackning med kokos för en utjämnande effekt: Den här hemgjorda inpackningen kräver bara några få ingredienser som är lätta att hitta i vanliga livsmedelsbutiker. Du behöver fruktköttet från en halv färsk kokosnöt, en matsked havre, en matsked majsstärkelse och en halv kopp mjölk (125 ml). Lägg alla ingredienser (utom majsstärkelsen) i en matberedare och mixa dem väl. Sila sedan. Späd majsstärkelsen med lite vatten, och värm upp tills det kokar. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Rör om tills det blir en jämn smet. Applicera på håret från ändarna till rötterna och täck med folie eller plastfolie (du kan även använda en duschmössa om du har en). Låt inpackningen verka i 25 till 30 minuter, och tvätta sedan håret som vanligt.
fett hår

Olivolja och honung

 • Inpackningar med olivolja: Olivolja är utan tvekan en av de bästa allierade till skönhetsindustrin (och livsmedelsindustrin). Du behöver 30 gram olivolja, en kapsel eller matsked eterisk jasminolja, och 30 gram balsam utan ammoniak eller ditt favoritbalsam. Mixa dessa ingredienser tills det blir en kräm. Applicera i håret efter att du har tvättat det, men innan du applicerar balsam. Låt det verka i 20 minuter och skölj sedan noggrant. Borsta eller kamma håret och låt det torka naturligt utan att använda hårtork.
 • Utjämnande mask med frukt och honung för att platta håret naturligt: Honung är en naturlig produkt med en mängd hälsosamma egenskaper. Den gör allt från att ge fukt och skydd mot vädrets påverkan (sol, kyla, vind) till att skydda mot skador från kemikalier och värme (klor, hårtorkar, plattänger, färgning och blekning). Frukter är fulla av antioxidanter och ger mängder med vitaminer och mineraler som ger näring åt håret, förhindrar uttorkning och motverkar det hatade “frisset”. Till det här receptet behöver du fem matskedar ren honung, en och en halv banan och två apelsiner. Skala och skiva bananerna, pressa apelsinerna, och lägg allt i en mixer. Mixa tills du får en slät smet. Tvätta och torka håret, och applicera sedan denna mask över hela hårbottnen. Låt masken verka i en timme, och tvätta sedan som vanligt.

hår-1

Fler inpackningar

 • Plattande selleribehandling: Du behöver ett par selleristjälkar till det här receptet. Mixa dem i en matberedare med lite kallt vatten och sila sedan vätskan. Förvara i en glasbehållare. Använd mixen på morgonen innan du tvättar håret. Massera in vätskan i hela håret, skölj sedan och tvätta som vanligt.
 • Plattande mjölkmask: De enda ingredienser du behöver är lite mjölk och vatten. Blanda en del vatten till två delar mjölk. Häll i en sprayflaska och spraya jämnt över hela håret. Låt verka i 25 minuter och torka sedan med en handduk. Kamma igenom håret och tvätta sedan som vanligt. Du kan upprepa den här behandlingen så ofta som tre gånger i veckan för det bästa resultatet.
 • Behandling med honung och citron: Blanda ett glas mjölk med två matskedar citronsaft och honung och ställ i kylskåpet. Blandningen kommer att tjockna. Applicera i håret och massera noga. Borsta eller kamma håret och täck med en duschmössa. Låt sitta tills håret torkar (ca 30 minuter). Skölj och kamma. Du kommer att få glänsande hår om du upprepar den här behandlingen två till tre gånger i veckan.
 • Plattande kräm med kokosnöt och citron: Den här krämen kommer inte att ge dig hundra procent rakt hår, men den kommer att hjälpa dig med friss och “flygiga” hårstrån. Blanda ett glas kokosmjölk med lite citronsaft och förvara mixen i kylskåpet i några timmar. Applicera blandningen i håret och låt den verka i 45 minuter till en timme. Skölj sedan och tvätta som vanligt. Detta recept kommer hjälpa dig att tämja vågigt hår.
Långt hår

Avslutande behandlingar

 • Plattande krämer med olja: Bered en behandling med varm olja. Du kan använda kokos-, mandel- eller olivolja för att massera skalpen. Svep in huvudet i en varm handduk i några minuter innan du tvättar som vanligt.
 • Kräm med mjölk och honung: Blanda några matskedar mjölk med honung och några mosade jordgubbar. Låt verka i två timmar innan du sköljer ur.
 • Oljebehandling för att jämna ut burrigt hår: Värm några matskedar mandelolja och applicera i håret. Svep in huvudet i en handduk och låt oljan verka i 20 minuter. Kamma håret noggrant och täck sedan i ytterligare en halvtimma. Du kommer att märka att håret är mjukare och jämnare när du tar av dig handduken för andra gången. Den här behandlingen skyddar också håret ifall du skulle behöva använda en plattång.
Silkeslent hår

Prova dessa inpackningar för att platta håret naturligt nästa gång du vill få silkeslent och snyggt hårsvall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rele AS. Effect of mineral, sunflower and coconut oil on prevention of hair damage. In: Journal of Cosmetic Science. 2003.
 • Dias MFRG. Hair cosmetics: An overview. International Journal of Trichology. 2015.
 • Damodaran S. Amino acids, peptides, and proteins. In: Fennema’s Food Chemistry. 2017.
 • Alessandrini A, Piraccini BM. Essential of hair care cosmetics. Cosmetics. 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.