Infusioner för att lindra känslig tarm

IBS är jobbigt och kan påverka ens liv på ett extremt vis. Här kan du läsa om medicinalväxter som är bra för att mildra tarmbesvär.
Infusioner för att lindra känslig tarm
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Irritabel tarm, eller känslig tarm (IBS), är generellt vanligare hos kvinnor. Vi vet inte exakt vad som orsakar det, men sanningen är att det i allmänhet är mycket smärtsamt och påverkar vardagen, ibland under flera veckor och i vissa fall till och med månader. Därför vill vi erbjuda dig några huskurer med medicinalväxter som kan ge dig en viss lättnad och lindra en känslig tarm.

Medicinalväxter är i allmänhet mycket användbara för behandling av effekterna av känslig tarm, men om du har några frågor eller känner dig osäker, kontakta din läkare. Växterna vi kommer rekommendera är lätta att hitta; allt du behöver göra är att gå till en örtbutik eller en hälsokostaffär för att hitta det du behöver. Dosen är normalt en tesked av en medicinalväxt till en kopp (250 ml) vatten. Du kan dricka upp till två koppar om dagen.

För att dra nytta av de medicinska egenskaperna är det alltid bäst att undvika vattenkokare eller tekannor som är gjorda av stål – keramik, lera eller porslin är bättre. Dessa är mer naturliga och du får bättre resultat från de aktiva ingredienserna i medicinalväxterna.

Medicinalväxter för att behandla känslig tarm

Infusion på anis

Anis-infusion

Denna infusion har en behaglig lakritssmak. Det är utan tvekan en utmärkt växt för att lindra mag- och tarmsmärtor då den lindrar svullnad och gaser och dessutom är kramplösande. Den rekommenderas för personer som lider av IBS. Vi vill dock varna att anis är inte bra om du har drabbats av diarré. Eftersom denna sjukdom växlar mellan diarré och förstoppning bör du bara använda anis om du går igenom ett par dagar av tröga tarmrörelser och förstoppning.

För att förbereda detta te är allt du behöver en matsked anisfrön som du kokar tillsammans med en kopp vatten. Drick det till frukost och mitt på dagen.

Kamomillte

Kamomillte-i-kopp

Kamomillte är perfekt för behandling av känslig tarm. Dessa blommor har egenskaper som kan minska svullnaden. De är dessutom antibakteriella och verkar avslappnande. Drick två koppar om dagen.

Du behöver en tesked kamomillblommor för att förbereda detta te – eller så kan du också använda köpta tepåsar. Koka vattnet i 10 minuter och låt blommorna dra i ett par extra minuter efteråt.

Infusion med mynta

Mynta-i-vatten

Mynta är en kramplösande, avkopplande och lugnande växt. Detta innebär att den direkt påverkar magen och tarmarna när den når matsmältningssystemet, vilket minskar svullnad, smärta och ger en avslappnande känsla.

För att göra denna infusion är allt du behöver en matsked av torr mynta. Koka en kopp vatten och låt dra. Det är viktigt att du inte inkluderar något socker i denna infusion. Om du vill ha det sött, använd stevia.

Infusion på salvia

Salvia-vatten-infusion

Infusioner med salvia är bra om du lider av diarré, kräkningar och yrsel. Dessa är vanliga symtom på känslig tarm. Denna växt har sammandragande egenskaper som i hög grad kan hjälpa dig. Den ger också en utmärkt lugnande effekt som hjälper dig att slappna av. Prova det om du lider av dessa symtom.

För att förbereda denna infusion använder du 10 gram salvia, kokar med 750 dl vatten och låter infusionen dra i 5 minuter. Drick upp till 3 koppar om dagen.

Infusion med timjan

Timjan-te-i-kopp

En infusion med timjan är ett annat bra alternativ om du lider av känslig tarm. Denna helande växt hjälper matsmältningen, lindrar smärtan och inflammationen, samt rengör tarmarna från gifter och bakterier.

Precis som med resten av infusionerna är allt du behöver en tesked av örten i en kopp kokande vatten. Koka upp och låt sedan dra i några minuter.

Infusion med bockhornsklöver

bockhornsklöver-infusion

Bockhornsklöver används i allmänhet för matsmältningssjukdomar, i synnerhet för att skydda tarmarna. De har ett högt innehåll av vitamin B, vilket är bra för att lugna ångest, smärta och för att reglera kroppen om man lider av förstoppning.

Vi rekommenderar att dricka högst en kopp om dagen. För att förbereda det använder du en matsked bockhornsfrön. Koka upp och låt infusionen dra i 5 minuter. Sedan är det bara att sila genom ett durkslag och smutta på drycken för lättnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Canavan, C., West, J., & Card, T. (2014). The epidemiology of irritable bowel syndrome. Clinical Epidemiology. https://doi.org/10.2147/CLEP.S40245
  • Alankar, S. (2009). A review on peppermint oil. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
  • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Combining Herbs in a Formula for Irritable Bowel Syndrome. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.17

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.