Infusioner för att lindra känslig tarm

Känslig tarm

Colon irritabile, eller känslig tarm (IBS), är generellt vanligare hos kvinnor. Vi vet inte exakt vad som orsakar det, men sanningen är att det i allmänhet är mycket smärtsamt och påverkar vardagen, ibland under flera veckor och i vissa fall till och med månader. Därför vill vi erbjuda dig några huskurer med medicinalväxter som kan ge dig en viss lättnad.

Medicinalväxter är i allmänhet mycket användbara för behandling av effekterna av känslig tarm, men om du har några frågor eller känner dig osäker, kontakta din läkare.

Växterna vi kommer rekommendera är lätta att hitta; allt du behöver göra är att gå till en örtbutik eller en hälsokostaffär för att hitta det du behöver. Dosen är normalt en tesked av en medicinalväxt till en kopp (250 ml) vatten. Du kan dricka upp till två koppar om dagen.

För att dra nytta av de medicinska egenskaperna är det alltid bäst att undvika vattenkokare eller tekannor som är gjorda av stål – keramik, lera eller porslin är bättre. Dessa är mer naturliga och du får bättre resultat från de aktiva ingredienserna i medicinalväxterna.

Medicinalväxter för att behandla känslig tarm

Infusion på anis

Kamomill

Kamomillte är perfekt för behandling av känslig tarm. Dessa blommor har egenskaper som kan minska svullnaden. De är dessutom antibakteriella och verkar avslappnande. Drick två koppar om dagen.

Du behöver en tesked kamomillblommor för att förbereda detta te – eller så kan du också använda köpta tepåsar. Koka vattnet i 10 minuter och låt blommorna dra i ett par extra minuter efteråt.

Infusion med mynta

Salvia

Infusioner med salvia är bra om du lider av diarré, kräkningar och yrsel. Dessa är vanliga symtom på känslig tarm. Denna växt har sammandragande egenskaper som i hög grad kan hjälpa dig. Den ger också en utmärkt lugnande effekt som hjälper dig att slappna av. Prova det om du lider av dessa symtom.

För att förbereda denna infusion använder du 10 gram salvia, kokar med 750 dl vatten och låter infusionen dra i 5 minuter. Drick upp till 3 koppar om dagen.

Infusion med timjan

bockhornsklöver-infusion

Bockhornsklöver används i allmänhet för matsmältningssjukdomar, i synnerhet för att skydda tarmarna. De har ett högt innehåll av vitamin B, vilket är bra för att lugna ångest, smärta och för att reglera kroppen om man lider av förstoppning.

Vi rekommenderar att dricka högst en kopp om dagen. För att förbereda det använder du en matsked bockhornsfrön. Koka upp och låt infusionen dra i 5 minuter. Sedan är det bara att sila genom ett durkslag och smutta på drycken för lättnad.