Indisk hästkastanj, en partner mot åderbråck

Indisk hästkastanj, en partner mot åderbråck
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Indisk hästkastanj har under de senaste åren klivit fram som ett av de största stöden i kampen mot effekterna av åderbråck och för behandling av Willis-Ekboms sjukdom. Detta problem, som innefattar kronisk venös insufficiens, drabbar en stor del av befolkningen. Det är också irriterande, gör vårt dagliga liv svårt och har en mycket oestetisk komponentn som alltid har gjort åderbråck till ett av de mest obekväma tillstånden.

Lyckligtvis finns det flera befintliga studier som garanterar indisk hästkastanjs effektivitet som regulator av venernas sammandragningar och som ett medel som motverkar ödem, varför komponenterna i dess frön används för att behandla dessa problem. Här kommer vi att berätta mer om detta.

Vad är indisk hästkastanj?

Indisk hästkastanj är ett träd med ursprung i Asien, men som kan hittas i hela världen. I själva verket är vi vana vid att se den ståtliga majestätiskt i våra parker. Det är häpnadsväckande att se de stora medicinska egenskaperna var och en av dess delar erbjuder:

  • Blad: de är mycket effektiva vid behandling av eksem, menstruationssmärtor, mjukvävnadssvullnad på grund av frakturer eller stukningar, och även ledvärk.
  • Barken används flitigt för att behandla malaria och dysenteri. Det studeras även för att se vilka effekter det kan ha på människor som drabbats av lupus och hudsår.
  • Frön: det är just i denna del av den indiska hästkastanjen som de flesta studier och forskning har gjorts. Det finns tusentals vetenskapliga publikationer som stöder att dess huvudkomponent – aescin – betydligt minskar inflammation och smärta i benen. Det är en utmärkt venös medicin som främjar cirkulationen och förebygger vätskeansamling. Faktum är att “European database of natural medicines” kvalificerar den som “effektiv” och Pharmaceutical College of Barcelona (Spanien) stöder dess vensammandragande egenskaper.

Hur verkar indisk hästkastanj?

Indisk hästkastanj innehåller en komponent i sina frön – “aescin” – som gynnar normal blodcirkulation. Den förebygger också uppkomsten av ödem genom att främja vätskeutsöndring via urinen. Den är särskilt lämplig när vi känner av denna välkända svullnad i venerna i benen, tyngden i höjd med knäna och de oundvikliga kramper som orsakar så mycket smärta.

Indisk hästkastanj stärker också vårt kapillära motstånd, botar ödem och minskar inflammation. Det är också mycket användbart när vi har de typiska ådernäten på benen eller avskräckande sår. Deras egenskaper har även undersökts för lindring av problem med hemorrojder.

Hur konsumerar man indisk hästkastanj?

Indisk hästkastanj

Du kan hitta indisk hästkastanj i kapslar i naturbutiker eller örtbutiker. Detta är ett standardiserat extrakt från dessa frön som ofta kommersialiseras i form av piller, krämer och även salvor. Den lämpligaste doseringen är 400 mg per dag, vilket motsvarar 2 kapslar om dagen. Ta dem före frukost och efter middagen. På detta sätt kan vi till exempel lindra nattliga muskelkramper.

Finns det någon nackdel med att konsumera indisk hästkastanj?

Vi borde varna dig angående en viktig detalj: ät aldrig blad, blommor eller bark i råformat eftersom de är giftiga. Det är bäst att konsumera läkemedel som gjorts i laboratorier där de isolerat alla kastanjens komponenter och avlägsnat de som inte är till nytta. Du bör också begränsa din konsumtion av kapslar av indisk hästkastanj om du ingår i någon av dessa grupper:

Gravida, diabetiker (de kan sänka blodsockret) och patienter med leverproblem eftersom de har en komponent som inte är nyttig för dessa personer.

Så låt oss bara avsluta med att säga att dessa ursprungligen asiatiska träd, som är så vanliga i våra liv, hyser i sin bark, sav, blad och frön en fördelaktig partner för cirkulation och är en naturlig skatt som kan hjälpa en hel del människor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Suter, A., Bommer, S., & Rechner, J. (2006). Treatment of patients with venous insufficiency with fresh plant horse chestnut seed extract: A review of 5 clinical studies. Advances in Therapy. https://doi.org/10.1007/BF02850359
    • Sirtori, C. R. (2001). Aescin: Pharmacology, pharmacokinetics and therapeutic profile. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1006/phrs.2001.0847
    • Asgari Rad, H., Azadbakht, M., Sharifpour, A., & Mazloom, F. (2007). Preparation and evaluation of horse chestnut seed extract gel and its effect on varicose disease symptoms. Journal of Medicinal Plants.
    • Pittler Max, H., & Ernst, E. (2006). Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003230.pub3
    • WebMD. HORSE CHESTNUT. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1055/horse-chestnut
    • Mª Teresa Sánchez de Membiela. Fitoterapia para el tratamiento de la insuficiencia venosa
      crónica. El castaño de indias. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjZ5eOsqNDlAhUcxMQBHWwGAqUQFjAEegQIBRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.fitoterapia.net%2Fphp%2Fdescargar_documento.php%3Fid%3D4532%26doc_r%3Dsn%26num_volumen%3D22%26secc_volumen%3D5959&usg=AOvVaw0doBJhMKkZKvXrhRif7FkI
  • Revista Brasileira de Farmacognosia. Volume 25, Issue 5, September–October 2015, Pages 533-541. Horse chestnut – efficacy and safety in chronic venous insufficiency: an overview. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X15001003


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.