Hypotalamisk amenorré - varför uppstår det?

Kvinnor som genomgår en större viktminskning eller tränar för mycket kan utveckla hypotalamisk amenorré. Det kan också orsakas av kronisk stress.
Hypotalamisk amenorré - varför uppstår det?

Senaste uppdateringen: 29 januari, 2021

Hypotalamisk amenorré är ett av de mest överraskande hälsoproblemen eftersom det ofta förekommer hos kvinnor med en till synes hälsosam livsstil. Men det kan också påverka alla typer av kvinnor.

Enligt vissa uppskattningar kan upp till 30% av alla kvinnor uppleva hypotalamisk amenorré någon gång i livet. Många av dem inser det inte ens förrän de bestämmer sig för att försöka bli gravida. Vid den tiden slutar de ta p-piller, men upptäcker att de inte kan få tillbaka sina menstruationer igen.

I allmänhet är hypotalamisk amenorré en sjukdom som läkare kan behandla framgångsrikt, åtminstone i de flesta fall. Du kan övervinna detta tillstånd ganska enkelt. Du bör dock alltid vara uppmärksam på när något onormalt sker i din kropp.

Vad är hypotalamisk amenorré?

hypotalamisk amenorré: kalender, väckarklocka, tabletter och bindor

Hypotalamisk amenorré är ett vanligt tillstånd. Det är en sjukdom som kännetecknas av frånvaron av menstruation hos kvinnor i fertil ålder. Det orsakas av en abnormitet i hypotalamus, som är en del av hjärnan som styr nervsystemets och hypofysens funktion.

Specialister ser det som amenorré när en kvinna inte har någon menstruation på tre månader eller mer i rad. De reagerar också när en flicka är 15 år och inte har börjat menstruera. Under normala omständigheter bör menstruationen endast upphöra under graviditet eller i och med klimakteriet.

Varför händer det?

Hypotalamisk amenorré uppstår när hypotalamus slutar släppa ut gonadotropinfrisättande hormon (GnRH), eller släpper ut detta hormon mycket långsamt. Hormonet i fråga är den kemikalie som är ansvarig för att sätta igång menstruationscykeln. Det finns tre huvudorsaker till att detta händer:

  • Påfrestning
  • Extrem viktminskning
  • Överdriven träning

Hypotalamisk amenorré är ett fysiologiskt svar på dessa händelser. Både stress, viktminskning och överdriven träning gör att hypotalamus ökar produktionen av kortikotropinfrisättande hormon (CRH).

Detta leder i sin tur till en ökning av adrenokortikotropiskt hormon (ACTH), som produceras i hypofysen, och kortisol, som produceras i binjurarna. Alla dessa förändringar hämmar produktionen av GnRH i hypotalamus och stoppar menstruationscykeln.

Effekterna på kroppen

hypotalamisk amenorré: kalender med virkad bloddroppe på

Den första effekten av hypotalamisk amenorré på kroppen är att det blir omöjligt eller mycket svårt att bli gravid. Men GnRH-hormonet spelar inte bara en roll för att starta menstruationscykeln, utan det deltar också i andra funktioner.

Gonadotropinfrisättande hormon eller GnRH stimulerar frisättningen av andra viktiga hormoner för ägglossning:

  • Luteiniserande hormon (LH)
  • Follikelstimulerande hormon (FSH)

Naturligtvis är en kvinna inte fertil om det inte förekommer någon ägglossning. Om en kvinna med detta tillstånd ändå blir gravid finns det en ökad risk för missfall eller för tidig födsel.

När hypotalamisk amenorré uppträder i mycket ung ålder kan det bero på felaktig utveckling av sekundära sexuella egenskaper. I dessa fall kan kvinnan även ha hår på bröstet eller ansiktet och ha en djupare röst.

Hypotalamus och GnRH hjälper också till att reglera sömn, hunger och kroppstemperatur. Av denna anledning åtföljs ofta hypotalamisk amenorré av trötthet, sömnlöshet, minskad sexuell lust och depression.

Du kanske är intresserad av den här artikelnLågt progesteron: komplikationer, orsaker och mer

Saker att tänka på när det gäller hypotalamisk amenorré

Hypotalamisk amenorré har associerats med förlust av bentäthet. Därför är kvinnor med denna sjukdom mer benägna att utveckla osteoporos och andra skelettrelaterade problem. Det råder också en ökad risk för hjärt- och matsmältningsproblem.

Det är bra att känna till vilka faktorer som utlöser detta tillstånd. Bland annat bör du notera följande:

  • Motion: Detta är skadligt när det kombinerar en hög intensitet av aktivitet med ett för lågt energiintag för den nivån.
  • Viktminskning: Detta är ett problem när du går ner mer än 5 kg på kort tid och/eller har ett kroppsmasseindex (BMI) på 20 eller mindre. Vi rekommenderar därför att du undviker mycket strikta dieter och bantningskurer.
  • Stress: Om du lider av kronisk stress är detta en riskfaktor. Ibland tolkar kroppen det alltför stora behovet av fysisk träning som en stressfaktor.
  • Kvinnor som har en familjehistoria av hypotalamisk amenorré är också mer benägna att utveckla detta tillstånd. Det här indikerar att genetik också spelar en roll i detta problem.

Men om du har dessa riskfaktorer i åtanke kan du i de flesta fall förebygga och behandla problemet. Tveka inte att rådfråga en specialist om du har misstankar och följ deras råd och instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez-Fernández, J. M., García-Acero, M., & Franco, P. (2013). Neurobiología del estrés agudo y crónico: su efecto en el eje hipotálamo-hipófisis-adrenal y la memoria. Universitas médica, 54(4), 472-494.
  • Barros-Delgadillo, J. C., Trejo-Castañeda, H., Christopher, E., & Gaviño-Gaviño, F. (2010). Diferencia de respuesta a los antagonistas de GnRH en ciclos de hiperestimulación ovárica más inseminación intrauterina. Ginecología y Obstetricia de México, 78(01), 15-28.
  • Fiszlejder, L. (2008). Etiopatogenia de la amenorrea hipotalámica funcional: Interacción de las respuestas hormonales del sistema nervioso central y neuropéptidos periféricos. Revista argentina de endocrinología y metabolismo, 45(2), 75-88.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.