Hur man tar bort ett fiskben som har fastnat i halsen

Att ha ett fiskben som har fastnat i halsen är ett irriterande problem som kan leda till komplikationer. Är du nyfiken på en effektiv metod för hur du får ut dessa ben? Fortsätt läsa!
Hur man tar bort ett fiskben som har fastnat i halsen
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Att ha ett fiskben som har fastnat i halsen eller i matsmältningskanalen är en vanlig olycka, och händer inte bara barn utan även vuxna. Studier visar också att dessa ben kan röra sig till andra vävnader och fastna i vissa organ, till exempel sköldkörteln.

Att äta fisk kan vara riskabelt, eftersom det alltid är möjligt att sätta ett fiskben i halsen. Fiskben har en karakteristisk spetsig form som kan orsaka skada. Därför försöker kockar vanligtvis ta bort alla ben när de använder fisk i en maträtt. Men vissa av dessa ben är så små att man lätt missar dem.

Lär dig allt om vad du ska göra om du har ett fiskben som har fastnat i halsen i den här artikeln.

Hur känns det om ett fiskben har fastnat i halsen?

En person med en främmande kropp som har fastnat i halsen upplever symptom omedelbart. Som regel skapar det obehag direkt i ögonblicket det inträffar.

Något att tänka på är att symptomens intensitet ökar när objektet är av en större storlek.

Några av de vanligaste rapporterade symptomen är:

Möjliga konsekvenser av att ha ett fiskben som har fastnat i halsen

Det är möjligt att benet helt enkelt glider ner i matstrupen utan att fastna på vägen. Dock kan det fortfarande orsaka skador längs matstupens väggar på grund av de vassa kanterna. En av de vanligaste komplikationerna är ett snitt eller ett sår inne i halsen eller matstrupen.

Personer med denna typ av skada kan rapportera att det känns som om något sitter fast i halsen och att det gör ont när de sväljer. I de allvarligaste fallen kan en blödning uppstå och även andningsproblem. Detta är en medicinsk nödsituation.

Andra vanliga komplikationer hos personer med främmande kroppar som har fastnat i halsen är:

 • Riklig blödning
 • Inflammation och hematom
 • Oförmåga att svälja
 • Infektion eller en abscess i matstrupen
flicka med fiskben som har fastnat i halsen
Kvävning är alltid allvarligt, men det är särskilt livshotande hos barn och psykiatriska patienter.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Tre av de vanligaste sjukdomarna i stämbanden

Tre sätt att ta bort ett fiskben som har fastnat i halsen

Fiskben är vanligtvis små och kroppen kan då trycka ner dem utan att det orsakar skada. Magsaften bryter ner dem och sedan driver kroppen ut dem med avföringen. Det verkliga problemet uppstår när benen är större.

Du bör i allmänhet alltid konsultera en läkare om du har fått i dig en främmande kropp. Det finns också vissa tekniker du kan använda för att ta bort ett fiskben som har fastnat i halsen när det inte finns några vårdinrättningar i närheten.

1. Hosta

Detta är en av kroppens naturliga försvarsmekanismer som är effektiv för att avlägsna främmande kroppar från luftvägarna och matstrupen.

Det blir en plötslig ökning av trycket när en person hostar vilket kan hjälpa till att utvisa föremål som fastnat i detta område.

När man sväljer ett fiskben eller något annat föremål är den första instinkten nästan alltid att hosta. Försök i dessa fall att göra det med större kraft än vanligt för att ta bort föremålet.

Du bör dock kontakta en läkare omedelbart om det kommer upp blod eller om det gör mycket ont under processen.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 6 hälsofördelar med extra jungfruolivolja

2. Drick vatten eller olivolja

Fiskben fastnar ofta i tonsillerna och i tungan, enligt ett flertal studier. Dessa områden är exponerade och maten utövar ett visst tryck när de passerar genom dem.

I detta avseende rekommenderar läkare att man dricker ett glas vatten eller 2 matskedar olivolja för att få benet att lossna. Vattnet kommer att utöva ett lätt kontinuerligt tryck nedåt och föra ner benet i magen.

Samtidigt är olja ett smörjmedel som kan hjälpa en främmande kropp att glida lättare längs ytan, vilket gör det mer sannolikt att det kommer upp vid hosta.

3. Ät viskös mat

Livsmedel med en viskös konsistens kan vara den bästa hjälpen när du har ett fiskben i halsen. De bildar en homogen massa när man sväljer dem, som kan omsluta fiskbenet och föra med sig det ner i magen.

Några av de livsmedel som kan vara effektiva är:

 • Marshmallows
 • Bananer
 • Mjukt bröd med jordnötssmör
 • Bröd blött i vatten

När ska du uppsöka en läkare?

Som vi nämnde ovan bör du ta dig till en läkare om du tror att du kan ha svalt ett större och skadligt fiskben. Detta eftersom att det är det enda sättet att avgöra om det finns någon skada på matstrupen. Benet går ibland ner utan problem, men kan rispa hål på vävnader på vägen ner. I sin tur kan detta bli infekterat och ge upphov till en abscess.

Dessutom bör man också omedelbart uppsöka läkare om benet fortfarande sitter fast efter flera minuter. Detta kan nämligen leda till allvarliga komplikationer, även om dessa sällan är dödliga.

Du bör också vara uppmärksam på följande symptom:

 • Andnöd
 • Bröst- eller nacksmärta
 • Hosta eller kräkningar med blod
 • Oförmåga att svälja vätska eller mat
 • Svullnad i området

Medicinska alternativ för att ta bort fiskben som har fastnat i halsen

Detta är det enda alternativet i de fall då fiskbenet inte kommer ut av sig självt. En specialist kan ta bort en främmande kropp med en pincett om det befinner sig i ett tillgängligt område av halsen. För att utföra denna procedur måste fiskbenet vara synligt när du öppnar munnen.

Men om det redan har kommit in i matstrupen måste läkaren använda sig av endoskopi för att komma åt det. Detta är ett förfarande där de för in ett litet flexibelt rör i munhålan för att undersöka hur det ser ut.

En av de främsta fördelarna är att det är ett minimalt invasivt förfarande, och återhämtningen är omedelbar. Dessutom tillåter det också behandling av befintliga komplikationer, som sårbildning, blödning eller sår.

vårdpersonal tar ut fiskben som har fastnat i halsen
Läkare utför ofta en endoskopi för att ta bort främmande kroppar som har fastnat.

Förhindra kvävning

En av de bästa förebyggande åtgärderna är att vara noga med att ta bort alla fiskben innan du tillagar en måltid, särskilt om det gäller lax, sill eller öring. Dessutom bör du tugga fisken långsamt, flera gånger, så att du kan upptäcka eventuella ben innan du sväljer maten.

Dessa typer av olyckor är vanliga hos personer med proteser eftersom de inte kan känna sådana ben när de tuggar. Man bör dessutom vara extra vaksam när det gäller barn och äldre.

Det första du behöver göra i dessa fall är att hålla dig lugn och följa några av rekommendationerna som vi har tagit upp ovan. Det är viktigt att konsultera en läkare om fiskbenet inte kommer ut av sig själv, eller om det uppstår komplikationer, så att de kan åtgärda problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
 • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
 • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
 • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
 • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
 • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
 • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.