Hur man förebygger och behandlar ryggont

Fysisk aktivitet kan stärka och tona musklerna i ryggen och minska risken för smärta. Prova sporter såsom simning, pilates eller yoga, men undvik de som sätter stort tryck på området.
Hur man förebygger och behandlar ryggont
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla kommer någon gång i livet att uppleva ryggont. Det är ett så pass vanligt problem att det listas som den näst ledande orsaken till sjukskrivning, bakom olyckor. Enligt medicinsk data kommer 80-90% av befolkningen att uppleva ryggont.

Orsakerna kan variera, men man uppskattar att de flesta fall beror på arbetsplatsförhållanden. Å ena sidan finns det vissa jobb som kräver fysisk ansträngning och extrema rörelser som kan höja risken för ryggsmärta, men å andra sidan finns det kontorsjobb där ryggsmärta kommer från dålig hållning eller att man sitter ner för länge.

Ryggont kan variera från person till person och alla fall kan inte förebyggas. Men idag ska vi ta en titt på några tips som kan hjälpa dig att bli fri från daglig ryggont.

Bär inte tungt

Att bära för mycket vikt på ryggen är en av de ledande orsakerna till smärta i ryggen. Enligt experter är det vanligt att folk får ont i ryggen efter att de har burit något tungt.

Yoga kan motverka smärta

Sport och fysiska aktiviteter är viktigt för att stärka och tona musklerna, och på det sättet sänka risken för smärta. Sporter som är hårda mot ryggen inkluderar balett och basket, medan simning, pilates och yoga är exempel på bättre sporter som stärker denna del av kroppen.

Hur som helst är det viktigt att du väjer rätt typ av skor när du tränar, eftersom illasittande skor också kan orsaka ryggont.

Rätt hållning

Det är väldigt viktigt att ha rätt hållning oavsett om du sitter, går eller bara står. För sittställningen bör du fokusera din styrka i ländryggen och räta upp din ryggrad. När du går eller står bör din rygg förbli rak; undvik att “kuta” med axlarna. Om du måste böja dig för att plocka upp något så rekommenderar läkare att du böjer på knäna, och inte ryggraden.

Välj en lämplig madrass

En bra madrass är viktigt

Din rygg spenderar mycket tid på din madrass, och det är ju just i sängen som din kropp ska kunna slappna av. Men om madrassen är för hård eller mjuk kan ryggont bli ett vanligare problem och till och med störa din sömn. Det är viktigt att välja en madrass som lämpar sig för dig.

Ha en hälsosam livsstil

Att ha en hälsosam livsstil är viktigt för att förebygga de flesta ryggsmärtor. Att röka kan utlösa en återkommande hosta som senare påverkar dina lumbala diskar. Att vara överviktig är också ohälsosamt eftersom det lägger extra tryck på din rygg.

Avslutningsvis är det viktigt att bibehålla en god känslomässig balans eftersom depression associeras med utsliten rygg och andra relaterade problem.

Sov på rygg eller sidan

Sovställningen är också viktig

Sömnpositionen du väljer är viktigt för att förebygga ryggsmärta. Eftersom din kropp befinner sig i en viloposition i sex till åtta timmar när du sover är det viktigt att sova på rygg eller sidan. Att sova på magen är inte rekommenderat eftersom det ändrar den normala kurvaturen hos ryggraden och tvingar din nacke att vändas åt sidan, vilket kan vidare skada ryggraden.

Undvik stress för att undvika ryggont

Stress är en vanlig orsak till ryggont och kan inträffa på jobbet eller hemma. När du är stressad skapar det en spänning i ryggen som kan hindra dig från att utföra dina normala aktiviteter. För att undvika det rekommenderar vi att du stannar upp för att andas djupt och stretcha minst två gånger per dag.

Sök medicinsk hjälp

Ryggont

Det är väldigt viktigt att du talar med en läkare om återkommande ryggont eftersom 3% av fallen kan bli kroniska. Om din ryggsmärta håller i sig i flera veckor är det en god idé att omedelbart gå till läkaren för att få en ordentlig diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
  • Miralles, I. “Prevención del dolor lumbar. Efectividad de la Escuela de Columna.” Revista-sociedad Española del dolor 8 (2001): 14-21.
  • Vidal, J., et al. “Propuesta de intervención para la prevención del dolor de espalda en ámbito escolar.” Revista de Transmisión del Conocimiento Educativo y de la Salud 2.6 (2010): 536-551.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.