Så vet du om du är uttorkad: tecken som du inte bör ignorera
Utan vatten kan inte kroppens celler fungera. Att förstå vilka tecken din kropp uppvisar när du är uttorkad hjälper dig att förhindra att allvarliga problem uppstår; speciellt under varmare säsonger, som på sommaren.
Vatten är viktigt för livet: det utgör 75 % av kroppsvikten hos spädbarn och idag kan det vara så lite som ner till 45 % hos vuxna. Det ingriper i flera homeostasfunktioner, löser upp och transporterar näringsämnen och avfall, reglerar kroppstemperaturen och underlättar biokemiska reaktioner.
Uttorkning kan påverka dina energinivåer och mentala tillstånd. Symtom som trötthet, huvudvärk, yrsel och mörk urin är varningstecken för att du behöver få i dig mer vatten via vätskor och livsmedel.
11 tecken på uttorkning som du inte bör ignorera
Uttorkning uppstår när kroppens vätskeförlust överstiger vätskeintaget. Denna vätskebrist kan orsaka akuta och kroniska störningar, bland annat följande:
- Värmeslag
- Metaboliska obalanser
- Effekter på humöret
- Nedsättning av kognitiva funktioner
- Ökad risk för njursvikt
- Förändring av kardiovaskulära parametrar, såsom blodtrycket
Utan vatten kan människor bara överleva några dagar.
Genom att identifiera de första tecknen på uttorkning kan du vidta omedelbara åtgärder för att undvika komplikationer. Var uppmärksam på följande 11 tecken för att veta om du är uttorkad.
1. Intensiv törst är ett tecken på att din kropp är uttorkad
Törst är det mest märkbara symtomet på vätskebrist i kroppen. När hjärnan identifierar att du behöver vätska, låter den dig veta det genom att skicka signaler som uppmuntrar dig att dricka.
Så om du känner intensiv törst är det mycket troligt att du behöver öka ditt vattenintag. Hur som helst är det dock viktigare att upprätthålla en konstant vätskekonsumtion redan innan detta känsla uppstår, eftersom hjärnan skickar signaler först när obalansen redan är etablerad.
Om det är en riktigt varm dag ute, eller om du tränar intensivt, drick vatten även om du inte känner dig törstig.
Så ser du till att vätskan stannar kvar i kroppen: Vilka hälsofördelar kan vi få av kisel eller silica?
2. Torr och klibbig mun
Tillräckligt vattenintag hjälper till att upprätthålla integriteten hos slemhinnorna, såsom de inuti näsan, ögonen och munhålan. När kroppen inte innehåller tillräckligt med vätska, försöker den behålla de vätskor som finns i dessa slemhinnor; till exempel minskad salivproduktion.
Var alltså uppmärksam på följande orala tecken på uttorkning:
- Dålig andedräkt
- Förändring av smak
- Mager, tjock eller seg saliv
- Svårigheter att svälja, tugga och tala
- Ospecifik och diffus sveda eller smärta i munnen
- Torr och sprucken slemhinna på läppar, tunga och inne i munhålan
3. Lågt blodtryck kan vara ett tecken på att din kropp är uttorkad
Uttorkning påverkar blodkärlsfunktionen och blodtrycksregleringen. Om det finns för lite vätska i kroppen, cirkulerar också mindre mängd vätska i hjärtats kapillärer, vener, artärer och kammare.
När blodvolymen minskar försöker kroppen kompensera genom olika mekanismer. Om dessa alternativa vägar är otillräckliga blir tillståndet farligt, med allvarlig hypotoni och chock.
Lågt blodtryck kan mätas med en blodtrycksmätare. Det finns dock också indirekta tecken på det, som yrsel och energibrist.
Lågt blodtryck är ett tecken på allvarlig uttorkning och kan vara farligt.
4. Trötthet
Att känna sig tröttare än vanligt kan vara ett tecken på uttorkning. Att inte ha tillräckligt med vätska i kroppen påverkar sömn- och vakenhetscyklerna.
Dåligt vätskeintag hydrering kan göra att du känner ökad dåsighet, trötthet, svaghet och en lust att sova. Dessutom kan du känna en minskning av din övergripande styrka, och uppleva episoder av förvirring.
Om du känner dig väldigt trött eller saknar din vanliga energi en varm dag kan du behöva öka ditt vätskeintag.
5. Urin med mörk färg och i liten mängd
Att vara uppmärksam på mängden och färgen på din urin är ett praktiskt sätt att se om du är uttorkad. När du inte dricker tillräckligt med vätska, tenderar urinen att bli mörare, och du blir inte kissnödig lika ofta.
Den normala färgen på urinen är blek eller ljusgul. Om du inte dricker tillräckligt med vatten, tenderar kroppen att behålla vätska för att spara på sig ett lager. Detta gör att avfallet som ska drivas ut genom njurarna koncentreras.
Resultatet är urin som ser mörkare ut. I allmänhet är nyansen brun. Vid extrem uttorkning blir urinen också grumlig på grund av ämnen som inte är tillräckligt utspädda.
6. Oelastisk hud är ett vanligt tecken på att att kroppen är uttorkad
Förlust av elasticitet i huden är ett tydligt tecken på uttorkning. Faktum är att läkare ofta utför ett nyptest på huden för att bedöma huruvida en patient är uttorkad.
Detta test är mycket enkelt att utföra. Det går ut på att försiktigt nypa ett veck på handryggen eller magen och släppa nypet efter 3 sekunder. Sedan observeras hur lång tid det tar för huden att återgå till sin normala position:
- Väl återfuktad hud återtar omedelbart sin form.
- Om huden förblir upphöjd och det tar ett tag innan den återgår till sin ursprungliga position, kan det tyda på uttorkning.
Oelastisk hud kan också vara ett tecken på många andra hälsotillstånd. Det är också ett vanligt tillstånd bland äldre personer. Det är därför det är viktigt att få en korrekt medicinsk diagnos.
Du kan också äta ditt vatten: 7 goda frukter som hjälper dig att återfukta kroppen
7. Huvudvärk
Huvudvärk kan vara ett tecken på vätskebrist. Vissa människor är mer benägna att få uttorkningsrelaterad migrän än andra.
De exakta orsakerna till sambandet är ännu inte helt klarlagda. En minskning av vätska runt hjärnan tros leda till en form av lokal uttorkning i hjärnan.
Samtidigt kan denna lägre närvaro av vatten leda till att begränsa nervsystemets förmåga att eliminera toxiner. Slutligen kan vätskebrist också göra att blodkärlen i hjärnan vidgas, vilket bidrar till migrän.
Det måste beaktas att vätskebrist ofta förvärrar underliggande medicinska tillstånd. Huvudvärk kan vara reaktioner eller symtom på andra sjukdomar som kommer i obalans på grund av uttorkning.
Men oavsett ursprunget till symtomen har det visat sig att ökat vätskeintag hjälper till att minska migrän. Därför är korrekt återfuktning ett sätt att förebygga migrän. Du bör också se till att kroppen har tillräckligt av alla mineraler den behöver för minska sannolikheten för att detta tillstånd ska uppstå.
8. Yrsel kan vara ett tecken på att du är uttorkad
Eftersom brist på vatten påverkar blodtrycket och hjärnans funktion kan uttorkning göra att du känner dig yr och förvirrad. Speciellt om du reser dig snabbt från sittande.
Detta symptom är känt som ortostatisk hypotoni, vilket är ett plötsligt blodtrycksfall när man reser sig upp. Detta innebär begränsat blodflöde till hjärnan.
En av riskerna med denna situation är att svimma med fall. Bland äldre vuxna sker mer än en tredjedel av fallen hos personer som är uttorkade.
9. Hjärtklappning
Vätskebrist påverkar hjärtat. Vid uttorkning tvingar det lägre blodtrycket hjärtmuskeln att slå snabbare, för att upprätthålla fullkomlig blodcirkulation till alla vävnader i kroppen.
Dessutom kan för lågt vätskeintag påverka hjärt- och blodkärlsfunktionen, med större risk bland dem som ägnar sig åt intensiv fysisk träning i varma klimat. Trots att hjärtfrekvensen är högre, är den totala mängden blod som hjärtat pumpar per minut mindre.
Ökningen av hjärtfrekvensen märks i form av hjärtklappning. Ibland kan denna hjärtklappning vara oregelbunden, vilket kan leda till arytmier.
10. Koncentrationsproblem och dåligt humör
Uttorkning påverkar hjärnan och orsakar inte bara huvudvärk. Det kan också bidra till nedsatt uppmärksamhetsförmåga.
Vissa vetenskapliga studier har visat att vätskebrist försämrar korttidsminnet. Samtidigt försämras koncentrationen och förändringar i humöret kan uppstå.
11. Muskelkramper är tecken på att din kropp är uttorkad
Muskelkramper, särskilt under träning, kan orsakas av överdriven vätskeförlust. Bristen på vätska och elektrolyter ger inte tillräcklig muskelfunktion och muskelfibrerna drar ihop sig, men kan inte slappna av.
Upprepade kramper hos idrottare kan leda till märkbar skada. Över tiden minskar de drabbade musklerna i volym och massa.
Hur upplever bebisar och barn uttorkning?
Små barn är särskilt utsatta för uttorkning orsakad av diarré, kräkningar och feber. Detta beror på högre metaboliska hastigheter i deras kroppar, större dagliga vätskeförluster och deras oförmåga att kommunicera sina behov eller återfukta sig själva.
Således är den kliniska bilden svårare att identifiera hos barn än hos vuxna. Tecken och symtom kan variera eller upptäckas mycket sent, tills vätskeförlusten är långt framskriden.
Var uppmärksam på följande tecken hos dina barn, de kan visa på uttorkning:
- Insjunkna ögon
- Extrem irritation
- Torr tunga och torra läppar
- Skrynklig och blek hud
- Mindre tårar när barnet gråter
- Motvilja och extrem trötthet
- Ökad hjärtfrekvens
- Insjunkna fontaneller (mjuka punkter på huvudet på bebisar)
- Mindre frekvent urinering (mindre än sex blöta blöjor om dagen)
Uttorkning hos barn är farligt om det inte åtgärdas i tid. Att söka läkarvård i tid är viktigt för att få lämplig behandling.
Hur undviker man uttorkning innan tecken börjar visar sig i kroppen?
Uttorkning uppstår av olika anledningar. Det kan vara ett minskat vätskeintag, men också en ökad vätskeförlust, som uppstår vid kräkningar, diarré, överdriven svettning, hög feber eller omfattande brännskador. Dessutom kan vissa mediciner ha diuretisk effekt och bidra till en utdrivning av vätskor med urinen, vilket ökar risken för uttorkning.
I dessa scenarier räcker det om du agerar när du upptäcker tecknen, och ser till att få i dig mer vätska. Men under sommaren kan du följa några extra tips för att förebygga att uttorkning uppstår:
- Drick tillräckligt med vatten, cirka 2,5 liter om dagen för kvinnor och 3,5 liter om dagen för män.
- Begränsa konsumtionen av koffein och alkohol, vilket bidrar till uttorkningen av cellerna.
- Ät grönsaker och frukter med högt vätskeinnehåll, såsom pumpa, vattenmelon, gurka och apelsiner.
- Välj drycker med elektrolyter eller soppor om du upplever episoder av diarré, kräkningar eller mycket hög feber.
- Ha ett glas eller en flaska med vatten till hands om du är gravid eller ammar, när du tränar eller när du arbetar utomhus.
Handla innan komplikationer uppstår
Uttorkning kan orsakas av sjukdom, läkemedelsanvändning, intensiv träning eller otillräckligt vätskeintag. Även du själv kan åtgärda lindriga fall genom att dricka ordentligt med vätska hemma, är svårare situationer farliga och bör behandlas av en läkare.
Att veta om du är uttorkad gör att du kan agera i tid och undvika komplikationer. Var uppmärksam på tecken i din kropp och tveka inte att rådfråga en läkare om du upptäcker dem hos dig själv eller någon i din närhet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Adams, J. D., Sekiguchi, Y., Suh, H. G., Seal, A. D., Sprong, C. A., Kirkland, T. W., & Kavouras, S. A. (2018). Dehydration impairs cycling performance, independently of thirst: a blinded study. Med Sci Sports Exerc, 50(8), 1697-1703. https://asu.elsevierpure.com/en/publications/dehydration-impairs-cycling-performance-independently-of-thirst-a
- Arca, K. N., & Halker Singh, R. B. (2021). Dehydration and headache. Current pain and headache reports, 25, 1-6. https://link.springer.com/article/10.1007/s11916-021-00966-z
- Beck, A. M., Seemer, J., Knudsen, A. W., & Munk, T. (2021). Narrative review of low-intake dehydration in older adults. Nutrients, 13(9), 3142. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/3142
- Belasco, R., Edwards, T., Munoz, A. J., Rayo, V., & Buono, M. J. (2020). The effect of hydration on urine color objectively evaluated in CIE L* a* b* color space. Frontiers in Nutrition, 7, 576974. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.576974/full
- Hamrick, I., Norton, D., Birstler, J., Chen, G., Cruz, L., & Hanrahan, L. (2020). Association between dehydration and falls. Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes, 4(3), 259-265. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2542454820300217
- Hooper, N., & Armstrong, T. J. (2022). Hemorrhagic shock. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470382/
- Khorsha, F., Mirzababaei, A., Togha, M., & Mirzaei, K. (2020). Association of drinking water and migraine headache severity. Journal of Clinical Neuroscience, 77, 81-84. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0967586820309413
- Kostelnik, S. B., Davy, K. P., Hedrick, V. E., Thomas, D. T., & Davy, B. M. (2021). The validity of urine color as a hydration biomarker within the general adult population and athletes: a systematic review. Journal of the American College of Nutrition, 40(2), 172-179. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2020.1750073
- Miller, K. C., McDermott, B. P., Yeargin, S. W., Fiol, A., & Schwellnus, M. P. (2022). An evidence-based review of the pathophysiology, treatment, and prevention of Exercise-Associated muscle cramps. Journal of athletic training, 57(1), 5-15. https://meridian.allenpress.com/jat/article-abstract/57/1/5/467132
- Munoz, A. C., Vohra, S., & Gupta, M. (2023). Orthostasis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532938/
- Nakamura, Y., Watanabe, H., Tanaka, A., Yasui, M., Nishihira, J., & Murayama, N. (2020). Effect of increased daily water intake and hydration on health in Japanese adults. Nutrients, 12(4), 1191. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1191
- Pross, N. (2017). Effects of dehydration on brain functioning: a life-span perspective. Annals of Nutrition and Metabolism, 70(Suppl. 1), 30-36. https://karger.com/anm/article/70/Suppl.%201/30/42512
- Seal, A. D., Colburn, A. T., Johnson, E. C., Péronnet, F., Jansen, L. T., Adams, J. D., … & Kavouras, S. A. (2023). Total water intake guidelines are sufficient for optimal hydration in United States adults. European Journal of Nutrition, 62(1), 221-226. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-022-02972-2
- Shaheen, N. A., Alqahtani, A. A., Assiri, H., Alkhodair, R., & Hussein, M. A. (2018). Public knowledge of dehydration and fluid intake practices: variation by participants’ characteristics. BMC public health, 18, 1-8. https://link.springer.com/article/10.1186/s12889-018-6252-5
- Vega, R. M., & Avva, U. (2022). Pediatric dehydration. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436022/
- Watanabe, K., Stöhr, E. J., Akiyama, K., Watanabe, S., & González‐Alonso, J. (2020). Dehydration reduces stroke volume and cardiac output during exercise because of impaired cardiac filling and venous return, not left ventricular function. Physiological reports, 8(11), e14433. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.14814/phy2.14433
- Watso, J. C., & Farquhar, W. B. (2019). Hydration status and cardiovascular function. Nutrients, 11(8), 1866. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1866
- Zhang, N., Du, S. M., Zhang, J. F., & Ma, G. S. (2019). Effects of dehydration and rehydration on cognitive performance and mood among male college students in Cangzhou, China: a self-controlled trial. International journal of environmental research and public health, 16(11), 1891. https://www.mdpi.com/1660-4601/16/11/1891