5 sätt som vatten påverkar din hjärna

Lägg en vattenflaska i väskan och drick det under dagen. Tvinga inte dig själv till att dricka 8 glas per dag, men se till att du alltid får i dig vätska.
5 sätt som vatten påverkar din hjärna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

De som dricker mycket vatten tänker ofta på sina njurar, levern och till och med hjärtat. Men vattendrickande och hjärnfunktion är mer relaterat än du kanske tror, eftersom vatten påverkar din hjärna på många olika sätt.

Din hjärna är det organ som behöver mest energi. Faktum är att den består av 75% vatten. Den behöver denna grundläggande, fantastiska substans för att fortsätta fungera. Du bör dricka mellan 7 till 8 glas vatten per dag, men varje kropp har olika behov baserat på aktivitetsnivå.

Det bästa är att återställa vätskebalansen under dagen. För att göra det finns det inget bättre än att ta små klunkar vatten varje timme. På så sätt blir du inte trött och du behöver inte hiva i dig vatten. Att göra det harmoniserar din kropp från insidan och ut.

I den här artikeln kommer vi att berätta för dig om de fantastiska effekterna av vatten på din hjärna.

Vatten gör din hjärna snabbare

Din hjärna behöver rätt mängd vätska för att fungera ordentligt. Cellerna i detta organ behöver en god balans mellan vatten och andra element.

Försök att dricka vatten när du vaknar. Det är då som dina hjärnceller behöver det som mest.

Du har sovit i 7 till 9 timmar. Även om du inte har svettats innebär inte det att du inte har blivit av med vatten. I varje djupt andetag blir du av med vätska. Den ackumulativa effekten får din hjärna att torkas ut på morgonen.

Du kan få hjärnan att fungera på optimal kapacitet; du behöver bara dricka ett glas vatten och äta goda frukter till frukost.

Du höjer din koncentration

Tänkande man

Folk märker inte av uttorkning. De märker det bara i extremfall. Du noterar de röda flaggorna när yrsel eller torr hud visar sig.

Men din hjärna är den första som inser det. Du får sämre uppmärksamhet. Din hjärna konserverar sina resurser. Ditt minne förlorar sin förmåga. Det blir svårare att koncentrera sig och du reagerar inte lika snabbt på stimuli.

Det stämmer att kaffe och te också kan hjälpa dig, men du bör inte dricka det konstant under dagen. Du behöver en klunk vatten var 45:e minut. Det är den tid som din uppmärksamhet tar för att börja gå ner.

Som huskur finns det inget bättre än lite vatten.

Det hjälper till att balansera ditt humör och dina känslor

Tänkande personer

Det kan verka konstigt att koppla ihop vatten med mental hälsa, men vi vet alla att det får en att slappna av att titta på havet. Man känner vinden och hör dess rop. Dina känslor påverkas inte bara av att se havet. Din emotionella värld påverkas också av att se vatten.

Det beror på att du ökar din hjärnas temperatur samt blir av med gifter och döda celler. Det balanserar även de kemiska processerna och leder till en form av “mental omstart”. Det innebär inte att du bör leta efter en direkt, effektiv behandling (genom att exempelvis dricka två glas i följd).

Du måste göra det vi har sagt innan: Håll uppe vätskebalansen. Drick små klunkar. På så sätt håller sig dina celler aktiva och finner en bra balans. Denna balans kommer att reglera din stress och ångest.

Att dricka vatten hjälper dig att sova bättre

droppe av vatten

Det är möjligt att du kommer behöva gå på toaletten under natten om du dricker ett glas vatten innan sängdags. Men du bör vänja dig vid det. Även om det bara är ett halvt glas kommer du att få en mycket hälsosammare sömn om du dricker det innan du går till sängs.

Vatten ökar blodflödet till din hjärna. Det ökar din hjärnas syresättning och vätskenivå. Det lugnar även ner din hjärna. Du får heller inte glömma att det för bort din hjärnas avfall. Det är viktigt för att se till att din hjärna har en grundläggande balans.

Börja med det idag. Upptäck om det hjälper dig att sova lite bättre.

Ditt minne förbättras om du dricker vatten under dagen

Även om du bara är lite uttorkad har det en direkt effekt på din homeostatiska balans. Med andra ord påbörjar det en serie dysfunktioner, som påverkar många grundläggande områden av din överlevnad.

En av dessa konsekvenser är en reducerad kognitiv förmåga: det gör det svårare att komma ihåg saker, ta beslut och bevara långtidsminnen.

Så tänk på detta: lägg en vattenflaska i din väska och drick ur den under dagen. Glöm inte att tvinga dig själv till att dricka 8 glas varje dag, så att du håller vätskebalansen uppe. Vatten påverkar din hjärna på sätt som du kanske inte inser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.