Hur du tar hand om en piercing

Hur du bäst läker och tar hand om en piercing beror till stor del på området där den sitter. Minst krävande är det om du piercat öron eller näsa. De mest krävande områdena är naveln och könsorganet.
Hur du tar hand om en piercing

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Funderar du på att ta en piercing? då bör du också känna till hur du bäst tar hand om en piercing. Skötseln av en piercing börjar redan innan du låter göra den genom att välja en studio med kunnig personal och mycket strikta hygienrutiner. Om studion inte uppfyller grundläggande villkor kan detta leda till alla möjliga problem.

I princip måste allt material vara steriliserat. Den som utför piercingen ska tvätta händerna noggrant, använda nya handskar och inte röra något som inte har steriliserats tidigare. Det är också nödvändigt att korrekt desinficera den del av kroppen där piercingen ska sitta.

Du kan inte göra piercingen på områden av huden som är påverkade av brännskador, leverfläckar, födelsemärken, missfärgningar, ärr eller vårtor. Självklart får den som utför proceduren inte röka, äta eller dricka under proceduren. Efter proceduren måste allt material som använts kasseras eller steriliseras.

Initial vård för att ta hand om en piercing

En tvål.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: En guide till industrial piercing samt eftervård

Piercingen bryter huden på båda sidor. Därför genererar det en ganska betydande skada. Det är normalt att området sväller upp och rodnar vilket kan ge upphov till obehag under de följande dagarna. För att ta hand om en piercing ordentligt och förhindra infektion, måste du följa några grundläggande åtgärder som följande:

  • Manuell piercing med ihåliga nålar: Användningen av piercingpistoler innebär vanligtvis större risk för negativa följder. Dessa instrument är mycket svårare att sterilisera och hålla hygieniska.
  • Låt piercingguiden sitta kvar: För att sköta en nygjord piercing ordentligt bör du låta guiden eller “pinnen” sitta kvar i hålet. Om du tar bort den kommer huden att blottas i köttet och detta hindrar läkning.
  • Regelbunden rengöring: Du måste utföra en daglig rengöring för att ta hand om piercingen och undvika infektioner. Det bästa är att göra det med mild antibakteriell tvål och bomullspinne. Under de första dagarna är det lämpligt att tvätta området mellan tre till fyra gånger om dagen.
  • Dessutom rekommenderar specialister att man rengör piercingen i en lösning av vatten blandat med salt. Detta hjälper till att ta bort infekterande ämnen från piercingen och hjälper till att dämpa irritation.

Hur man tar hand om en piercing som besväras

För att läka en piercing ordentligt är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella tecken på infektion. Ibland går dessa obemärkt förbi. Om det uppstår en permanent klåda, rodnad som inte går ner, en brännande känsla, läckage av någon typ av vätska från hålet eller dålig lukt, är det troligt att det är infekterat.

Det bästa tillvägagångssättet i sådana fall är att konsultera en läkare. Även om infektioner orsakade av en piercing vanligtvis är milda och övergående kan du aldrig veta säkert. Vi rekommenderar att du undviker att använda dig av några huskurer eller populära råd, utan att i stället vända dig till din läkare för att se till att du får rätt behandling i denna situation.

Innan en läkare har gett dig råd om vad du ska göra för att ta hand om en infekterad piercing är det bäst att du avstår från att använda dig av krämer, lotioner och att bada i pooler och simbassänger. Med det sagt, ibland är det som ligger bakom dessa fall en möjlig allergi mot en metall i piercingen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Piercingar i öronen: Olika typer och risker

Om du har problem med en gammal piercing

En läpppiercing.

Vanligtvis läker hålet helt efter två till sju månader. Du kan bara ta bort pinnen från piercingen när du är säker på att den är helt läkt. Att ta bort den i förväg utsätter dig för irritation eller infektion.

Specialister föreslår att du, när din piercing är läkt, ska tvätta hålet två gånger om dagen, helst med en koksaltlösning. Du bör göra detta mycket försiktigt för att undvika skador.

Skulle du inte längre vilja ha kvar din piercing bör du vara medveten om att endast mycket små hål stänger igen sig helt utan medicinsk hjälp. Större hål kommer att behöva särskild vård, vilket inkluderar användningen av läkemedel.

Andra saker att tänka på när du ska ta hand om en piercing

Alla piercingar läker inte på samma sätt. Glöm inte att det är ett öppet sår och att detta medför olika risker. Dessa risker beror också på den del av kroppen där du gjort piercingen. De piercingar som läker snabbast är öron-, näs- och tungpiercingar. Å andra sidan kan en navelpiercing ta upp till sju månader att läka.

För att läka en piercing i munnen räcker inte de ovan nämnda hygienåtgärderna i sig själva. Du bör också undvika fet, kryddig och sur mat och alkoholhaltiga drycker. Tungpiercingar kräver användning av alkoholfritt munvatten två till tre gånger om dagen.

Kroppspiercingar kräver att du inte bär åtsittande kläder medan de läker. Piercingar i könsorganen kan ta upp till 10 veckor att läka. Det är inte tillrådligt att ha samlag de första dagarna och därefter alltid använda kondom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mataix, J., & Silvestre, J. F. (2009). Reacciones cutáneas adversas por tatuajes y piercings. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(8), 643-656.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.