En guide till industrial piercing samt eftervård

Industrial piercing är en av de mest iögonfallande trenderna på senare tid. Det kräver dock strikt eftervård för att lyckas.
En guide till industrial piercing samt eftervård
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Trender, som industrial piercing, är en fortsättning av trenden med kroppsutsmyckningar och denna typ av piercing blir allt mer populär. Det är många människor som ägnar stor uppmärksamhet åt sitt utseende eftersom det hjälper dem att uttrycka sig själva när det gäller smak, komfort, personlighet och naturligtvis frihet.

Piercingar har gjort stor framgång inom modevärlden. De har kommit att berika vår mångfald, hjälpt oss att betona vissa delar av kroppen, anpassa stilen efter varje individs personlighet och uppmuntra originalitet. Det finns en tydlig visuell avsikt, och öronen är en av de mest populära platserna för piercingar.

Platsen för en industrial piercing vanligtvis genom brosket i örats övre del. Dess huvudsakliga kännetecken är två motsatta håltagningar. Detta gör man vanligtvis genom att koppla ihop dem med en metallstav som går genom de två hålen.

Låt oss ta en närmare titt på denna typ av piercing, vad den innebär och hur du ska ta hand om den.

Hur går det till att göra en industrial piercing?

Det är viktigt att ha planerat ingreppet och att välja ett förfarande som tar hänsyn till säkerhet och hygien.

Vi vill betona att detta är ett enkelt ingrepp och det tar bara några minuter så länge en utbildad professionell piercingstekniker utför det. Korrekt procedur för piercing är som följer:

 • Hela området måste desinficeras inklusive alla smycken, nålar och handskar som ska användas vid ingreppet. Detta är viktigt för att förhindra infektioner.
 • Sedan måste man bestämma de två punkterna som piercingen ska gå igenom. Det är främst teknikern som kan ge råd om de lämpligaste platserna på örat med tanke på anatomi och det smycke som kunden har valt ut, men det är viktigt att vara överens innan ingreppet sker.
 • Sedan använder teknikern en ihålig nål för att öppna upp det första hålet helt. Därefter gör han eller hon det andra hålet med en annan nål.
 • Slutligen genomborrar teknikern de två hålen med en stav och placerar en rund plugg i varje ände för att fästa den.
man hanterar instrument för Industriell piercing
Hygien under ingreppet är nyckeln till att förhindra infektioner som annars kan komplicera piercingen.

Hur gör man en lyckad industrial piercing?

Det är viktigt att du läser på om ämnet för att känna till alla faser av proceduren innan du genomgår den. Detta undviker improvisationer som kan påverka slutresultatet.

Det är viktigt att först undersöka örat som ska bli föremålet för din piercing. Därför bör du alltid bör rådfråga en expert.

Under denna undersökning kan ni gemensamt välja den lämpligaste positionen och vinkeln för din piercing. Man måste ta hänsyn till brosket i örat samt det faktum att alla öron har sin egen specifika storlek och form.

Hoppa för allt i världen inte över denna fas av processen eftersom det kan leda till att fel del av örat blir piercat. Detta kan leda till obehag, irritation och ihållande smärta. Ett bristfälligt tillvägagångssätt kan mycket snabbt eskalera till ett enormt problem. Denna undersökning av örat är också ett bra tillfälle att välja en lämplig storlek på staven för din piercing.

Du kan kanske vara intresserad av att läsa den här artikeln: Tatuerare låter bröstcanceröverlevare återta sin femininitet

Risk för infektion efter en industrial piercing

Det kan uppstå infektioner i alla typer av piercingar på grund av oaktsamhet eller om man inte tar hand om sin piercing under tiden som den läker. Det är alltid bäst att följa de rekommendationer som du får av teknikern som utför ingreppet. När det gäller en industrial piercing kan närheten till ett fettrikt område, som håret, leda till kolonisering av bakterier.

Dessutom är riskerna lite högre eftersom det finns två piercingar att ta hand om. Du kan dock förhindra besvär med korrekt rengöring.

Några av symptomen på en infektion i en industrial piercing kan vara följande:

 • Kraftig blödning
 • Var i stora mängder
 • Svullnad som inte går ner
 • Intensiv smärta

Vid infektion

Det är alltid bäst att förebygga en infektion vid en industrial piercing eftersom det övre brosket är ett område som kan ta längre tid att läka än andra vävnader. Detta beror på bristen på blodcirkulation och blodgenomströmning i området.

I vilket fall som helst kan du vidta åtgärder för att förhindra att situationen fortskrider och försämras om en infektion uppstår. Dessa är:

 • Rengör området med en saltlösning för att hålla infektionen i schack.
 • Ta inte bort metallstaven eftersom knölar kan bildas i hålen om du gör det.
 • Applicera is för att minska svullnad och eventuell rodnad runt det infekterade området.
 • Torka hela området torrt efter rengöring och se alltid till att det inte finns några rester eller skräp kvar.

Korrekt eftervård av en industrial piercing

Att ta hand om piercingen är nyckeln till att påskynda läkningsprocessen för alla sår. Det är också nödvändigt att hindra bakterier från att komma in i såren och försvåra bildandet av ny vävnad.

Detta är vad du behöver göra för att en industrial piercing ska läka på bästa sätt:

 • Tvätta de piercade områdena tre gånger om dagen med tvål och vatten.
 • Håll håret borta från området för att inte överföra smuts eller fett.
 • Byt inte ut smyckena.
 • Rör inte vid staven. Detta är nyckeln för att undvika att den blir smutsig.
 • Sov inte på det piercade området, eftersom det kan orsaka rodnad och inflammation.
 • Rengör smyckena med en saltlösning för att förhindra att de blir smutsiga.
 • Ta inte bort piercingen innan den läkt ut helt eftersom det kan leda till allvarliga skador.
 • Rengör inte med alkohol, det är kontraproduktivt för läkningsprocessen.
 • Torka av området så att inga klumpar eller skadliga ämnen finns kvar.
verktyg för Industrial piercing
När man tar hål för denna typ av smycken innebär det dubbla piercingar, vilket också fördubblar eftervården.

Har du hört talas om det här: Sexuella fetischer – vanligare än du tror

En detaljerad guide för att ta hand om och skydda din nya piercing

Det finns några slutliga rekommendationer att ta hänsyn till för att öka chanserna att lyckas med denna procedur. Undvik till exempel att använda hörlurar och andra saker som kan ligga emot området.

Ta inte bort sårskorpor, eftersom det kan göra att du bara skapar ett nytt sår varje gång. Tänk på att hela läkningsprocessen tar mellan 6 och 12 månader. Detta varierar dock från individ till individ.

Kontakta din piercingsalong omedelbart om du lägger märke till något som är fel. Ett tidigt ingripande kan förhindra att det utvecklas till stora problem. Tänk på att du bara bör ta ut smycket efter att teknikern har granskat piercingen och sagt att det är OK att göra det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fornes B. Díez P. Sierra C. Complicaciones y cuidados de los piercings y los tatuajes [Internet]. Valencia: Hospital General Universitario de Valencia, 2012 [citado 16 de febrero de 2021]
 • Ferrer H. Gala H. Bertrán J. Ortiz L. Piercing: ¿moda inofensiva? [Internet]. Cuba: MEDISAN, 2007 [citado 16 de febrero de 2021]
 • Kluger, Nicolas, et al. “Body piercing: a national survey in france.” Dermatology 235.1 (2019): 71-78.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.