Piercingar i öronen: Olika typer och risker

Den här artikeln är för den som vill ta hål i öronen och vill lära sig mer om vilka olika typer av piercingar som finns och vilka risker som man bör känna till. Fortsätt läsa för att lära dig mer om öronpiercing!
Piercingar i öronen: Olika typer och risker

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En piercing är ett hål i kroppen som man gör med en nål för att sätta in smycken. De delar av kroppen som människor oftast gör hål i är öronen, näsborrarna, tungan, naveln, kinderna och läpparna. I den här artikeln kommer vi att fokusera specifikt på piercingar i öronen.

10 typer av piercingar i öronen

Det finns en ganska strikt dikotomi inom piercingvärlden som grundar sig i en basal skillnad: Tunna smycken, mellan 0,6 och 0,8 millimeter; och tjockare smycken, mellan 1 och 1,3 millimeter. Man bör notera att man kan använda dessa varianter i alla piercingtyper.

Följande är en förklaring till de olika typerna av piercingar i öronen.

1. Daith

För denna typ av piercing föreslås piercingar i shripati- eller harendra-stil, för dem som föredrar det tjockare sortimentet av smycken. Inom det smala spektrumet rekommenderas aftan– eller venkat-typer. Denna piercing är belägen i ett område som är kring i mitten av örat, i broskdelen/vecket ovanför hörselgången.

2. Rook

En rook-piercing sitter genom vecket ovanför hörselgången. De stilar av smycken som man rekommenderar för denna typ av piercing är alak, dristi och Shyama. Anledningen till att experter rekommenderar tunna smycken för denna typ av piercing har att göra med platsen i örat. En tjock piercing kan vara irriterande.

3. Tragus

Detta är en piercing genom den lilla fliken/flärpen som sitter vid hörselgången i örat. För den piercingen är adag, dharma och Vasantha de vackraste typerna av smycken att bära. Tunna smycken med enkla former är idealiska för denna typ av piercing.

4. Antitragus

Som namnet antyder gör man en antitragus-piercing genom den övre delen av loben, på brosket mittemot tragus. Av denna anledning är Sandip och smycken i yadu-stil de bästa alternativen.

ringar för Piercingar i öronen
Smyckena för piercingar i öronen varierar och beror till största del på personlig smak.

5. Öronsnibben

Öronsnibben är det klassiska och utan konkurrens det vanligaste området för piercingar i öronen. Detta är de typiska hålen som man inte sällan gör på även bebisar och små barn. Av denna anledning kallas typ av piercing ibland för ett “nybörjarhål”.

6. Övre delen av öronsnibben

Genom att gå upp på snibben, ovanför det så kallade nybörjarhålet, är det möjligt att göra mellan 3 till 5 ytterligare piercingar. För detta område rekommenderar man mycket små örhängen eller smycken med steninlägg, som kanira, tchad och Kishori.

7. Conch

Denna piercing sitter mitt i öronskålen och Omana och Pratima är de bästa typerna av smycken för denna typ. De är ringar som omfamnar örat – med andra ord, de är cirkulära smycken som går runt örats nedre brosk ovanför antitragus.

8. Platt

För den som vill vara trendig och samtidigt visa upp en unik och elegant stil, är detta piercingen du letar efter. Platta piercingar är piercingar som går inuti det övre vecket av örat.

9. Helix

När det gäller örats kant kan du ha hur många piercingar du vill. Rekommendationen är dock att du håller dig till mellan ett och tre hål.

De mest lämpliga smyckena för denna typ av piercing är vanligtvis av typerna Jayaram, rati och Jayashree. Dessa typer av piercingar går genom det yttre brosket på toppen av örat.

10. Contra helix

De som letar efter den ultimata avantgarden bör välja alternativet contra helix. Du kan välja både tjockare och smala örhängen i detta fall.

Dessa piercingar går genom brosket som är närmast ansiktet, på sidan av örat mittemot helix. De bästa piercingarna för att pryda dessa hål är piercingar i harendra-, Jatin– och Shakuntala-stil.

Riskerna med piercingar i öronen

Piercingar är väldigt vackra. Själva håltagningen samt närvaron av dessa främmande föremål innebär dock vissa risker, som vi kommer att titta närmare på nedan.

Keloider efter piercingar i öronen

Först och främst har vissa människor en tendens att utveckla överdriven ärrbildning, vilket kan ge upphov till det man kallar för keloider, eller keloidärr. Därför är piercingar inte en bra idé för dem som har denna hudtyp.

Skulle nu någon ha detta tillstånd och märka att dessa ärr håller på att bildas efter att ha gjort en piercing, bör personen omedelbart ta bort alla piercingarna. Sedan bör de uppsöka en hudläkare för en konsultation.

Allergier och överkänslighet mot nickel vid piercingar i öronen

Utöver detta kan det förekomma allergiska reaktioner mot materialet som smyckena är gjorda av eller mot verktygen som används vid ingreppen. Detta är en absolut kontraindikation för att ha denna typ av smycken, eftersom det inte finns något sätt att minska dess påverkan på immunsystemet.

Hudinflammationer, infektioner och överföring av akuta sjukdomar

Slutligen kan vi inte utesluta överföring av smittsamma sjukdomar, till exempel HIV eller hepatit B vid håltagningen. Att detta kan ske kan bero på brister i hygien och sanitära förhållanden vid piercingen, samt brist på adekvat eftervård.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Olika typer av hepatit och deras huvudsakliga egenskaper

Tips om hur man tar hand om piercingar i öronen

Det är mycket vanligt att örat blir irriterat efter en piercing. Följande försiktighetsåtgärder bör iakttas för att hålla denna situation under kontroll och undvika infektioner:

  • Fukta alla sårskorporna och försök sedan att ta bort piercingarna försiktigt.
  • Tvätta området med vatten och en mild, neutral tvål.
  • Använd en fysiologisk saltlösning vid rengöring av området. Se till att den kommer in i hålet.
  • Slutligen, om du misstänker att du har fått en infektion, använd någon form av desinfektionsmedel. Väteperoxid och etylalkohol rekommenderas inte.
Piercingar i öronen
De olika typerna av piercingar sitter på olika platser och genomborrar olika strukturer i örat.

Upptäck mer i den här artikeln: 18 tecken på leverproblem du bör uppmärksamma

Att göra piercingar i öronen innebär vissa risker

Att ha piercingar i öronen kan vara väldigt iögonfallande och på modet, men att göra dessa hål är inte ett val att ta lätt på. Därför är det viktigt att vara medveten om alla risker innan man fattar ett beslut om att göra det.

Ett annat vanligt område för piercingar, näst efter öronen, är i munhålan. Piercingar i munnen och genom tungan innebär allvarligare risker. Som beskrivs i en artikel i tidskriften Advances in Odontostomatology, kan det innebära svårigheter att tugga, svälja och upprätthålla övergripande tandhälsa. Dessutom finns det en ökad risk för ackumulering av bakterier i munhålan.

Ta därför all denna information i beaktande innan du bestämmer dig för att göra en piercing, och var noggrann med ditt val av studio. Den som utför piercingen måste vara utbildad och hålla god hygien för att minska riskerna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Avances en Odontoestomatología, Vol. 21, Núm. 5. Algunas consideraciones acerca de los piercings orales. España 2005.
  • Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, Vol. 18, Núm 2. El uso del piercing en la cavidad bucal de los adolescentes. Cuba 2014.
  • Albert, Prince. “Tipos de piercing.” Alergia 1: 6.
  • Cialzeta, Domingo. “Piercing: controversias y recomendaciones.”
  • Noah, N. “Tatuaje y piercing–la necesidad de recomendaciones europeas.” Eurosurveillance 11.1 (2006): 1-2.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.