Hur du på ett enkelt sätt kan stänga porer

Även om du inte använder smink är det viktigt att rengöra ditt ansikte varje kväll för att eliminera smuts och gifter som ansamlas under dagen och även att du applicerar fuktkräm.
Hur du på ett enkelt sätt kan stänga porer
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att ha ung och hälsosam hy är en av de viktigaste skönhetsmålen för många kvinnor. När vi tittar i spegeln och ser att våra porer är öppna är det därför många av oss som i all hast försöker täcka huden med smink. Det må inte finnas någon “mirakelkur” för att helt göra oss av med detta problem, men det finns ett sätt där du enkelt minskar och temporärt kan stänga porer.

Att ha väl omhändertagen och tonad hud kan få oss att se mycket yngre ut. Att se sin bild i spegeln och överraskas över vad man ser är en välkommen upplevelse. Små porer får din hud att se yngre och lenare ut, och det finns en rad tips för att få dina porer att verka mindre. Vissa av förslagen är för extern hudvård medan andra hjälper dig att förbättra din diet och återfukta huden.

 

Orsaker till öppna porer

En av de huvudsakliga orsakerna till porer är hur vi behandlar och vårdar vår hud. Hud som skadas av solen är mer benägen att ha öppna porer, och gör även att elasticiteten och kollagenet (som fungerar som en naturliga rensare för huden) försämras, vilket kan få porerna att bli större.

En annan faktor som orsakar utvidgade porer är din egen hudtyp. Normalt sett är torr hud mindre benägen att ha öppna porer. Om du å andra sidan har fet och oljig hy tenderar stora porer att utvecklas lättare.

Ålder är en annan faktor som spelar en roll i detta problem. I takt med att åren går förlorar huden sin elasticitet, vilket får porerna att bli större. Den naturliga förnyelseprocessen blir mindre effektiv och huden blir ömtålig och svag på grund av sin ålder.

Lösningar där du kan stänga porer

Hudvård

Det är för komplicerat att helt stänga porerna, men det finns metoder som kan hjälpa huden att se yngre och vackrare ut, och du behöver inte springa till apoteket och lägga en förmögenhet på att bekämpa problemet. De effektivaste metoderna är dessa:

Drick tillräckligt med vatten

Drick minst två liter vatten om dagen. Juicer och teer räknas inte – försök att dricka två liter rent vatten. Din kropp måste få i sig det för att fungera ordentligt. Din hud måste återfuktas för att porerna inte ska förstoras, vilket är dess rop på hjälp!

Konsumera vitamin C

Vitamin C är en naturlig antioxidant som kan stänga porer. Att konsumera det ger dig många hälsosamma egenskaper, framförallt för din hud. Det enklaste sättet att konsumera det på är att äta citrusfrukter. Ät din favorit, men kom ihåg att inte överdriva.

Mandlar

Mandlar

En annan effektiv kur som kan stänga porer är mandelmasken. Genom att applicera mandelmjöl på din hud förfinas porerna och syns mindre. Om du inte kan hitta denna produkt i matbutiken behöver du inte oroa dig, för du kan göra ditt eget!

Ingredienser

 • 9 gram mandel
 • Vatten

Instruktioner

 • Mixa mandlarna tills de blir ett pulver.
 • Placera det i en skål och tillsätt vatten lite i taget tills du fått en kräm.
 • Gnugga krämen på huden där det finns öppna porer och låt verka i en halvtimme.
 • Skölj med varmt vatten.
 • Du kan upprepa processen två gånger per vecka för att uppnå goda resultat.

Hur du kan stänga porer; ta bort smink varje kväll

Du bör aldrig sova med smink på. Smink har oljor och kemikalier som kan skada din hud på insidan. När du återvänder hem från arbetet eller en fest ska du inte glömma att ta bort sminket.

Om du har slut på borttagare tillhandahåller naturen allt du behöver. Du kan använda en bomullstops med extra jungfruolivolja för att ta bort smink. Skölj sedan väl i kallt vatten.

Tvätta ansiktet två gånger per dag. Du kan prova följande recept, som är både snabbt och enkelt, morgon och kväll efter att du har tagit bort sminket.

Ingredienser

 • 1 matsked havre
 • 1/2 matsked naturell yoghurt
 • 1 matsked citronsaft
 • 1 matsked olivolja

Instruktioner

 • Blanda alla ingredienser i en skål tills du får en jämn deg eller smet.
 • Doppa en bomullstops i blandningen och applicera på ansiktet för att rengöra det.
 • Skölj med kallt vatten.

Exfoliera huden regelbundet

Exfoliera-huden

Med stressen och hetsen i det dagliga livet kan det vara svårt att bereda alla dessa recept varje dag. Du bör dock prioritera och inte missa att rengöra och exfoliera din hud. Följ detta recept en gång per vecka för att snabbt stänga dina porer.

Ingredienser

 • Citronsaft
 • 1 matsked socker
 • 1 matsked honung

Instruktioner

 • Blanda alla ingredienserna väl tills honungen och sockret helt lösts upp i citronsaften.
 • Ta lite på fingertopparna och massera in i ansikte och nacke med små cirkelrörelser.
 • Skölj med kallt vatten.

Använd solkräm

Utsätt aldrig din hud för solen utan skydd. Du bör använda en solkräm med solskyddsfaktor 40 eller mer i ansiktet. Det är bäst att inte utsätta huden för solen mitt på dagen, men om du måste är det bästa alternativet att använda en bra solkräm.

Solen är väldigt skadlig för huden och kan dessutom orsaka hudsjukdomar. I bästa fall åldras din hud bara mycket fortare om du utsätter den för solen utan skydd.

Anamma hälsosamma rutiner

Fortsätt med din hudvårdsrutin. Allt du gör för din hud och för att skämma bort den är bra. Om du har som vana att bereda en mask på helgerna bör du fortsätta med det. Om du inte följer en hudvårdsrutin för att du inte har tid eller lust bör du åtminstone dricka tillräckligt med vatten, ta bort sminket varje kväll och använda solkräm för att märka av en förbättring inom några veckor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.