Hjälper jojobaolja vid behandling av akne?

Jojobaolja används för att bekämpa akne och andra hudproblem. Men är det verkligen effektivt? I den här artikeln berättar vi vad vetenskapen säger om dess egenskaper.
Hjälper jojobaolja vid behandling av akne?
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Är du en av dem som har testat använda jojobaolja när du besvärats av akne?

Jojoba är en flerårig växt som man ofta använder för kosmetiska och farmakologiska ändamål. Det vi kallar för jojobaolja (en gulaktig, klar, flytande substans) är i själva verket en produkt som består av flytande vaxämnen.

Detta ämne har stort värde som bärarolja, dvs det förbättrar upptaget av kosmetika som solskyddsmedel och av utvärtes läkemedel. Men denna växts egenskaper och användningsområden går utöver detta. Därför ska vi idag gå in på huruvida jojobaolja hjälper vid behandling av akne.

Förutom att vara en utmärkt bärarolja har jojobaolja visat sig ha många fördelar för huden. Det har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, förhindra åldrande och förbättra sårläkning. Det är också vanligt att höra att det är en mycket effektiv produkt för att behandla akneproblem. Men hur sant är detta egentligen?

Hjälper jojobaolja att bekämpa akne?

En kvinna som sminkar sig.
Användningen av eteriska oljor för huden är vanlig och traditionell, men alla har inte vetenskapligt stöd.

Om du lider, eller har lidit, av akne, är det troligt att någon i din närhet har rekommenderat jojobaolja för att bekämpa det. Faktum är att denna produkt är allmänt populär som behandling för detta. Vetenskapliga bevis är dock fortfarande begränsade.

Det finns fortfarande inte tillräckligt med forskning för att avgöra om jojobaolja hjälper till att bekämpa akne. Det har ändå gjorts några studier som visar lovande resultat.

I en studie från 2012 fick deltagarna använda ansiktsmasker av lera och jojobaolja för att behandla hudens tillstånd. Efter att ha applicerat dem två till tre gånger i veckan i sex veckor minskade deras akne och hudskador avsevärt.

Andra studier har visat att vissa komponenter i växtoljor (inklusive jojobaolja) kan verka på huden genom att reparera homeostasen i hudbarriären. Denna egenskap kan förbättras med emulgerade varianter.

Den bevisade antiinflammatoriska effekten är fördelaktig vid tillstånd som akne eller dermatit. Detta, tillsammans med jojobaoljans läkande förmåga, gör den till ett lovande adjuvans.

Forskning gjord på möss visar att transdermal applicering av jojobaolja har en effekt på biokemiska parametrar i blodet. Inom 30 minuter efter applicering ökade serumnivåerna av icke-förestrade fettsyror på försöksdjuren. Detta innebär att vissa komponenter i oljan penetrerar huden och skapar viktiga förändringar.

Rekommendationer för aknebehandling

Kort sagt, jojobaolja kan i själva verket vara användbar för att bekämpa akne. Det rekommenderas dock inte att använda det som enda åtgärd, eftersom det inte är en förstahandsbehandling.

För att eliminera akne eller minska din akne avsevärt är det viktigt att vara konstant och hålla ut med lite grundläggande vård. Först och främst är det nödvändigt att hålla huden ren och torr så att porerna inte blir igensatta eller infekterade.

För att göra det bör du tvätta ansiktet två gånger om dagen med vatten och en mild tvål framtagen för aknebenägen hud. Rengör sedan genom att massera i en mjuk cirkulär rörelse, och tänk på att överdriven friktion kan skada dermis.

Samtidigt bör du undvika att röra vid huden i ansiktet med smutsiga händer och framför allt undvika att klämma eller röra vid finnar. Om du gör det ökar risken för att skapa ett sår som kan leda till ett ärr. Dessutom är risken hög för att sprida infektion.

Dessutom har bensoylperoxid, applicerad lokalt, en viktig bakteriedödande och antiinflammatorisk verkan. Att använda receptfria krämer och lotioner som innehåller denna förening bara en effektiv hjälp.

Rådfråga alltid en expert

En kvinna som behandlar akne.
Bensoylperoxid finns i flera olika krämer och är effektiv för att behandla akne lokalt.

I slutändan är akne ett tillstånd som kan uppstå hos både män och kvinnor i alla åldrar och kan uppstå av en mängd olika orsaker. Ibland är uppstår det som ett resultat av åldersrelaterade hormonella förändringar; detta är vad som händer under puberteten.

Andra gånger är det relaterat till användningen av hormonella preventivmedel. Vissa typer av dieter kan också öka benägenheten att bli drabbad. Därför är det av yttersta vikt att upprätthålla korrekt ansiktshygien och vara försiktig med din hud.

Att alltid hålla huden återfuktad och använda specifika produkter för just din typ av dermis kan också vara till stor hjälp. På samma sätt kan vissa läkemedel eller fytoterapeutiska behandlingar, såsom jojobaolja, förbättra effekten.

När man står inför detta tillstånd är det första och bästa man kan göra att träffa en expert. En hudläkare kan komma fram till ursprunget med större precision och rekommendera den mest lämpliga metoden. Om vi vill undvika misstag som ytterligare kan skada vår hud, kan det vara en god idé att lägga oss i deras händer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Meier, L., Stange, R., Michalsen, A., & Uehleke, B. (2012). Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne–results of a prospective, observational pilot study. Complementary Medicine Research19(2), 75-79.
  • Matsumoto, Y., Ma, S., Tominaga, T., Yokoyama, K., Kitatani, K., Horikawa, K., & Suzuki, K. (2019). Acute Effects of Transdermal Administration of Jojoba Oil on Lipid Metabolism in Mice. Medicina55(9), 594.
  • Kubitschek-KM, Amapá–Rodovia Juscelino, and Jardim Marco Zero. “Development of jojoba oil (Simmondsia chinensis (Link) CK Schneid.) based nanoemulsions.” Lat. Am. J. Pharm 33.3 (2014): 459-63.
  • López-Estebaranz, J. L., P. Herranz-Pinto, and B. Dréno. “Consenso español para establecer una clasificación y un algoritmo de tratamiento del acné.” Actas Dermo-Sifiliográficas 108.2 (2017): 120-131.
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Terapia dermocosmética del acné y tratamiento de cicatrices.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.
  • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.