Grönt te mot akne - fungerar det verkligen?

Grönt te är ett naturligt sammandragande med utmärkta resultat i behandlingen av akne. Vet du hur du använder grönt te mot akne? Vi ska nu berätta det för dig.
Grönt te mot akne - fungerar det verkligen?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Kan grönt te bidra till att minska akne?

Låt oss börja med att säga att akne inte är ett allvarligt hälsoproblem – åtminstone inte ur en hälsosynvinkel. Det kan dock leda till betydande skador på personens utseende och självkänsla.

Vanligtvis svarar akne bra på husmorsknep, några av dem inkluderar grönt te som den aktiva ingrediensen. Bara sällan blir tillståndet motståndskraftigt mot det och om detta är ditt fall behöver du medicin.

Detta problem drabbar främst tonåringar, även om det kan visas i alla åldrar.

Akne har en högre förekomst hos kvinnor, men dess manifestationer hos män är allvarligare. Cirka 5% av kvinnorna fortsätter att ha det fram till 40 års ålder. I allmänhet anser specialister att akne är ett allvarligt problem om det plötsligt uppstår hos en äldre vuxen.

Vad  är akne?

grönt te mot akne
Akne är en av de vanligaste hudproblemen. Det händer när porerna blir igensatta med spår av talg och döda hudceller.

Denna hudsjukdom förändrar hårsäckarna och talgkörtlarna. Du kanske inte vet det, men din hud har små hål, även kallade porer. Dessa är internt kopplade till talgkörtlarna genom en kanal (follikel).

Talgkörtlarna producerar ett fettämne som kallas talg. Detta ämne transporterar döda hudceller till ytan, genom folliklarna. Så när håret växer genom folliklarna och fyller igen poren tillsammans med döda hudceller, bildas en finne. Det vill säga sammanflödet av döda hudceller, talg och hår får bakterier att klumpa sig samman och det leder till svullnad. När porerna täpps till bildas akne och det kan förekomma på ansiktet, nacken, bröstet, ryggen eller axlarna.

Du kanske också är intresserad av: Naturliga huskurer mot akne på bröst, axlar och rygg

Faktorer som påverkar akne

Vissa människor har en predisposition för akne och dessa faktorer inkluderar ålder, familjehistoria, hormonella förändringar, hudkontakt med feta ämnen, tryck eller upprepad friktion mot huden (som att placera mobiltelefonen mot ansiktet) och stress.

I sin tur kan flera faktorer förvärra akne. Dessa är:

  • Intag av vissa mediciner. I grunden inkluderar detta de som innehåller kortikosteroider, litium eller testosteron.
  • Kost. Enligt studier är de typer av livsmedel som oftast leder till akne kolhydrater, choklad och mjölk. Det finns ingen högre förekomst vid konsumtion av mat med högt fettinnehåll.
  • Hormonella förändringar. Dessa händer under eller före menstruationen, graviditet eller uppstår från användning av orala preventivmedel.
  • Stress. Trots att stress ensamt inte leder till akne kan det göra att det förvärras.

Det finns en myt om att akne bildas till följd av brist på hygien. Att tvätta huden alltför hårdhänt eller med mycket stark tvål kan i själva verket förvärra problemet. Användningen av kosmetika leder inte heller nödvändigtvis till akne. Det beror på din hudtyp.

Behandling med grönt mot för akne

grönt te mot akne
Grönt te är en naturlig ingrediens som kan förhindra akne. Det hjälper till att reglera talgproduktionen både genom intag och lokal applicering.

Grönt te är ett naturligt sammandragande ämne som ger goda resultat när den används vid behandling av akne. Det är också en antioxidant.

Att dricka grönt te förhindrar akne, eftersom det hjälper till att minska produktionen av talg i huden. Dessutom modererar det också nivåerna av insulin och blodsocker. Precis som med allt är moderation nyckeln, så en kopp om dagen bör vara tillräckligt.

På samma sätt kan du också använda det topiskt. Använd helt enkelt en kompress av ett grönt te-extrakt på det drabbade området. Detta hjälper till att eliminera bakterier från området, minska inflammation och förhindra finnar.

Andra sätt att använda grönt te mot akne

Det finns andra lite mer detaljerade formler för att använda grönt te. De behandlar inte bara akne, utan de förbättrar hudens övergripande utseende. Dessutom ger de friskhet och fasthet till din hud, vilket förhindrar åldrande. Några av de mest effektiva maskerna för detta är:

  • Grönt te och honung. Blanda en sked av varje och blanda. Applicera sedan det på ditt ansikte och låt det verka i 15 till 20 minuter. Skölj med kallt vatten och upprepa proceduren två gånger i veckan.
  • Grönt te och aloe vera. För den här kuren behöver du två påsar grönt te, en matsked aloe vera och 2,5 dl vatten. Vad du ska göra är att göra en infusion med de två tepåsarna och låta den svalna. Blanda sedan ned de andra ingredienserna och häll över det i en sprayflaska. Spraya på ansiktet efter badet.

Har du någonsin provat huskurer med grönt te mot akne? Som du kan se kan både konsumtion och applicering på huden vara användbart vid behandling av detta hudtillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mahmood, S. N., & Bowe, W. P. (2014). Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016;6(1):2. Published 2016 Dec 29. doi:10.3390/antiox6010002
  • Lu, P. H., & Hsu, C. H. (2016). Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.004
  • Mahmood T, Akhtar N, Moldovan C. A comparison of the effects of topical green tea and lotus on facial sebum control in healthy humans. Hippokratia. 2013;17(1):64–67.
  • Hsu, S. (2005). Green tea and the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.12.044

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.