Vad betyder det att man har bruna flytningar?

Bruna flytningar tyder normalt inte på något problem. I många fall är det faktiskt helt normalt. I denna artikel berättar vi om de möjliga orsakerna och när du bör träffa en läkare.
Vad betyder det att man har bruna flytningar?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Även om bruna flytningar inte är den vanligaste formen av vaginala flytningar, är det inte sällsynt. Men att det kan förekomma behöver inte betyda att en kvinna lider av en sjukdom. Oftast är de en del av en normal menstruationscykel. Ibland är det också ett tecken på en fysiologisk process som utvecklas som förväntat. Du kan vara uppmärksam på det, men det bör inte omedelbart göra dig orolig.

De fyra vanligaste orsakerna till bruna flytningar

Det finns fyra omständigheter där förekomsten av bruna flytningar kan vara normal och inte kräver vård. Med andra ord kommer det att lösas på egen hand. Dessa omständigheter är:

 • De första dagarna av menstruationscykeln, under dagar där du blöder. Ofta orsakas det av en blandning av blodrester och normala vaginalutsöndringar.
 • Tillfälliga hormonella toppar. Även hos kvinnor med mycket regelbundna menstruationscykler kan detta inträffa. En liten variation i östrogen- eller progesteronnivåerna kan orsaka förändringar i flytningarna.
 • Byte av p-piller. När en kvinna använder en kombination av orala preventivmedel kan färgade flytningar förekomma på grund av hormonella förändringar.
 • Sex under graviditeten. Eftersom en gravid kvinna har mer progesteron i kroppen kan friktion leda till färgade flytningar. Det visar sig inte alltid omedelbart utan kan till och med uppkomma några dagar efter samlaget.

Sjukdomar som kan orsaka bruna flytningar

Bortsett från de normala anledningarna finns det också patologiska orsaker. Bland de sjukdomar eller störningar som orsakar det är vissa lokaliserade i det kvinnliga reproduktionssystemet, medan andra är mer generella. De allmänna orsakerna påverkar hela kroppen och är hormonella.

Några av dem är:

 • Ökade östrogennivåer. Förändringar i menstruationscykeln som resulterar i ökade östrogennivåer kan orsaka färgade flytningar. En relativt vanlig situation är stress. I stressiga situationer ökar östrogennivåerna och ägglossningen börjar tidigare, vilket i slutändan resulterar i färgade flytningar eller lätt blödning.
 • Otillräckliga hormonella preventivmedel. Den hormonella kombinationen är inte alltid anpassad till en kvinnas kropp. Detta händer sällan men är inte helt ovanligt. Hormonerna anpassar sig vid en sådan situation inte till den fysiologiska menstruationscykeln vilket orsakar intermittent blödning. Detta är en biverkning som kan kräva att man byter preventivmedel om situationen inte löser sig av sig själv.
P-piller kan orsaka bruna flytningar.
P-piller kan orsaka bruna flytningar.

Orsaker som har sitt ursprung i det kvinnliga reproduktionssystemet

Bland orsakerna rörande kvinnors reproduktionssystem kan vi hitta:

 • Graviditet. Föreningen av spermien och ägget med efterföljande fästning i livmodern kan manifesteras externt med färgade flytningar. Det är vanligtvis ett ljusbrunt utsläpp som inträffar på ett annat datum än det förväntade datumet för menstruation. Denna blödning är känd som “mellanblödning”.
 • Livmoderpolyper. Polyper är onormal livmoderväxt. De är godartade tumörer i olika storlekar. När de förändrar livmoderns innervägg behåller de ibland menstruationsblod som sedan kommer ut i en brun färg eller till och med som blodklumpar.
 • Livmoderfibroider. Med en mekanism som liknar livmoderpolyper förändrar dessa livmoderns innervägg. Fibroider är godartade tumörer i livmoderns muskler som kapslar in sig i organets vägg.
 • Cancer. Ett av symptomen på livmoderhalscancer är färgade flytningar. Detta är emellertid inte särskilt vanligt och manifesterar sig inte alltid hos alla patienter som lider av det. Kvinnor är mer benägna att märka andra tecken såsom röda blödningar och smärta.
Du bör kontakta en läkare om dina bruna flytningar åtföljs av andra symptom.
Du bör kontakta en läkare om dina bruna flytningar åtföljs av andra symptom.

Du kanske också är intresserad av: Blodsjukdomen agranulocytos: behandling och symptom

När du bör kontakta en läkare om du har bruna flytningar

Om du har bruna flytningar mer än en gång utan andra symptom, bör du inte oroa dig. Men du bör kontakta en läkare om någon av följande tre saker inträffar:

 1. Först och främst, om bruna flytningar manifesteras tillsammans med intensiv buksmärta.
 2. Alternativt har den en bestående varaktighet (längre än en dag).
 3. För det tredje växlar det med en period av rödfärgade blödningar.

Experter rekommenderar även att konsultera en läkare om flytningarna växlar med andra typer av vaginala flytningar. Bruna flytningar som är kopplade till graviditet kan vara förknippade med till exempel rosa flytningar. Men om det löser sig av sig själv och du inte har några andra symptom behöver du inte kontakta en läkare.

I andra fall kan det förekomma gula och vita flytningar. Dessa, tillsammans med bruna flytningar, kan vara ett tecken på en infektion som vanligtvis är behandlingsbar.

 • Gula flytningar vara ett tecken på trikomonasinfektion.
 • Vita flytningar kan betyda candidainfektion.

Det är också viktigt att komma ihåg att du kan kontakta en gynekolog om du har bruna flytningar. Sjukvårdspersonal vet hur man kan skilja mellan normala orsaker och sjukdomar. De kommer att kunna avgöra vilka som kräver intervention och vilka som kräver medicinsk behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.