Mycoplasma Genitalium - orsaker, symptom och behandling

Mycoplasma genitalium är en sexuellt överförbar bakterie som man upptäckt relativt nyligen. I den här artikeln kan du lära dig allt om den, och även hur du kan förhindra infektionen den orsakar.
Mycoplasma Genitalium - orsaker, symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 26 november, 2020

Mycoplasma genitalium är en typ av bakterier. Du har förmodligen aldrig hört namnet Mycoplasma genitalium eftersom det är ett mycket tekniskt och vetenskapligt namn. Dessutom är det inte allt för länge sedan som forskare upptäckt att denna bakterie kan orsaka problem.

Vad är Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium upptäcktes så sent som 1981. Detta år identifierade man denna bakterie hos två patienter som blivit drabbade av ett tillstånd som kallas urinrörsinflammation, eller uretrit. Tillståndet var ovanligt nog inte orsakat av gonokocker som är den bakterie som vanligen ligger bakom denna typ av inflammation.

Nyligen har man bekräftat att Mycoplasma genitalium är en bakterie som orsakar sexuellt överförbara sjukdomar. Den omdiskuterade studien som bekräftar detta faktum publicerades 2015 i International Journal of Epidemiology.

Sammantaget är Mycoplasma genitalium en bakterie som tillhör en familj av bakterier som kallas “mykoplasma”. Mycoplasma pneumoniae och Mycoplasma hominis tillhör också denna familj. Dessa bakterier är de minsta kända organismerna som kan leva självständigt. Det är också den näst minsta av alla de bakterier som vi i dag känner till.

På det stora hela uppför sig denna bakterie som en parasit i mänskliga celler. Den hämmar celler i andningsorganen och i fortplantningssystemet. Därför är det svårt att diagnostisera en infektion som kommer från denna bakterie. Det beror på att man inte kan se den i konventionella mikroskop för diagnostiska test. Dessutom kan man bara odla den i högt specialiserade laboratorier.

Mycoplasma genitalium i mikroskop
Mycoplasma genitalium orsakar en sexuellt överförd infektion.

Orsakerna till Mycoplasma genitalium

Som en del i familjen av mykoplasma, bor Mycoplasma genitalium i människans fortplantningssystem. Därför kan man betrakta den som en sexuellt överförbar sjukdom. Det innebär att den sprids genom sexuella relationer. Det är på detta sätt en person som bär bakterierna överför dem till en annan.

Bakterien kan spridas från en värd till en annan genom kroppsvätskor som byts ut vid vaginala, anala och orala sexuella interaktioner. Detta händer dock bara om två villkor är uppfyllda: en av sexpartnerna är smittad med Mycoplasma genitalium samtidigt som personerna inte använder sig av adekvata skydd under sex (som till exempel en kondom).

Sammantaget löper vissa människor större risk för infektion än andra. Som exempelvis de som inte använder kondomer under sex, som vi nämner ovan. De som inte rengör sexleksaker som de använder under sex löper också en högre risk.

Mycoplasma genitalium: man håller upp kondom
Att använda kondom är den mest effektiva metoden för att förhindra infektion från denna bakterie. De som inte använder dem under sex löper hög infektionsrisk.

Symptomen på en Mycoplasma genitalium-infektion

Vanligtvis tenderar denna bakterie att vara svår att hitta, eftersom den är så liten, och uppför sig som en parasit. Den smittade personen kanske inte har några symptom till att börja med. I allmänhet tar bakterierna mellan en och tre veckor på sig innan man ser några symptom.

Det är dock viktigt att skilja symptomen som manifesterar sig hos män från de som gör det hos kvinnor. Hos män är den vanligaste manifestationen tillståndet som kallas ”uretrit” eller urinrörsinfektion. Detta är inflammation i urinröret, dvs röret som transporterar urin från urinblåsan ut från kroppen. Hos kvinnor är den vanligaste manifestationen cervicit. Detta är inflammation i livmoderhalsen.

Vanligtvis kan smittade män uppvisa följande symptom:

  • Smärtsam eller svidande urinering.
  • Klåda.
  • Sekret från urinröret som skiljer sig mycket från urin.

Smittade kvinnor kan å sin sida lida av:

Nya vetenskapliga studier associerar infektioner av Mycoplasma genitalium med infertilitet om man inte behandlar den i tid. Hos gravida kvinnor kan det också orsaka för tidig födsel eller till och med missfall.

Behandling

Eftersom det är svårt att diagnostisera, är de medicinska rekommendationerna en empirisk behandling för patienter med symptom på sexuellt överförbara sjukdomar. Med andra ord, läkare bör förskriva antibiotika innan de får tillbaka de diagnostiska testresultaten. Vanligtvis gör man detta med läkemedel som dödar de vanligaste sexuellt överförbara patogenerna.

En person med de symptom som vi listar ovan fr vanligtvis två olika sorters antibiotika. Vanligtvis innebär detta en behandlingsplan som kan variera från en enda dos till en behandling som pågår upp till sju dagar. Men om symptomen kvarstår efter denna empiriska behandling kommer läkaren att förskriva en andra omgång med andra typer av antibiotika.

Förutom antibiotika är en väsentlig del av behandlingen att man avhåller sig från sexuell aktivitet. Patienten bör inte ha sex förrän hans eller hennes läkare bekräftar att infektionen är borta. Det är också viktigt att se till att den smittade personens sexpartner eller sexpartners får behandling. Detta hjälper till att förhindra återinfektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sethi S, Zaman K, Jain N. (2017). Mycoplasma genitalium infections: current treatment options and resistance issues. Infect Drug Resist. 2017 Sep 1;10:283-292. doi: 10.2147/IDR.S105469. PMID: 28979150; PMCID: PMC5589104.
  • Short VL, Totten PA, Ness RB, Astete SG, Kelsey SF, Haggerty CL. Clinical presentation of Mycoplasma genitalium Infection versus Neisseria gonorrhoeae infection among women with pelvic inflammatory disease. Clin Infect Dis 48:41-47, 2009.
  • Mayer G. (2012). Mycoplasma y Ureaplasma. University of South Carolina School of Medicine. Microbiology and Inmunology. Bacteriology. Chapt 19. Disponible en: http://pathmicro.med.sc.edu/mayer/myco. htm. Acceso: 4 de diciembre de 2012.
  • Taylor-Robinson D, Ainsworth JG, McCormack WM. Genital mycoplasmas. In: Holmes KK, Sparling, PF, Mardh P-A, et al. Sexually transmitted diseases. McGraw-Hill, Nueva York, pp. 533-548, 2004.
  • Sonnenberg, P., Ison, CA, Clifton, S., Field, N., Tanton, C., Soldan, K., Beddows, S., Alexander, S., Khanom, R., Saunders, P., Copas , AJ, Wellings, K., Mercer, CH y Johnson, AM. (2015). Epidemiología de Mycoplasma genitalium en hombres y mujeres británicos de 16 a 44 años: evidencia de la tercera Encuesta Nacional de Actitudes Sexuales y Estilos de Vida (Natsal-3). Revista Internacional de Epidemiología, 44 (6), 1982–1994. https://doi.org/10.1093/ije/dyv194

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.