Vilka fördelar finns med fytoterapi?

Fytoterapi är något som används mycket idag för att lindra besvär eftersom många vill använda sig av andra metoder än läkemedel. Vill du veta vilka fördelar som finns med denna örtmedicin?
Vilka fördelar finns med fytoterapi?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fytoterapi blir allt mer populärt för många som vill att lindra besvär på ett helt naturligt sätt. Växter en stor del av denna terapi. Så, vilka fördelar finns med fytoterapi?

Med hjälp av denna örtmedicin kan du till exempel göra infusioner som förbättrar din matsmältning, förbättrar din vätskeretention eller lindrar magsmärtor. Som du kanske förstår finns fytoterapi redan i ditt liv. Åtminstone mycket mer än du tänker på.

Vad är fytoterapi?

Som artikeln Ursprung och situation av fytoterapi i Chile poängterar, används växter för medicinska och terapeutiska ändamål.

Naturliga produkter är populärt nuförtiden. Det beror på att det finns få bieffekter med dessa, och för att hållbarhet är något som börjar återfå sin viktiga betydelse.

En ask med örter
Aromaterapi, homeopati och Bach-blommor ingår i fytoterapi.

Fördelarna med fytoterapi

Bach-blommor är en form av fytoterapi. Deras växtextrakt är mycket effektiva vid behandling av tillstånd som stress, enligt artikeln Effektiviteten av Bach-terapi mot akademisk stress hos stomatologi-studerande.

Så, som du kan se, finns det många fördelar med att använda fytoterapi. Vi ska nu berätta mer om dem och hur de kan hjälpa dina specifika behov.

Innehåller inga farliga kemikalier

Syftet är att använda naturliga produkter istället för överdriven användning av läkemedel för att behandla lindriga sjukdomar. Det är på många sätt bättre för våra kroppar. Självmedicinering är aldrig en bra idé, men att följa fytoterapi-trenden innebär däremot inte de risker som kommer med farmakologiska läkemedel.

Fytoterapi är ekonomiskt

Vi alla vet priset för hostmedicin på apoteket. Så varför inte i stället välja en ingefärsinfusion som effektivt lindrar dina besvär? Som du kan förstå är fytoterapi mycket mer ekonomiskt, och också tillgängligt för alla. Naturligtvis måste du dock veta vad du letar efter.

Få bieffekter

Den tredje fördelen med fytoterapi är anledningen till att många läkare rekommenderar den till patienter som genomgår cancerbehandling. Vissa växter kan nämligen minska illamående vilket gör att patienterna får bättre sinnesstämning, särskilt när det gäller att hantera sin sjukdom.

Fytoterapeutiska växter finns tillgängliga som kapslar, krämer och essentiella oljor. Tänk på att alltid rådfråga en läkare så att du kan få hjälp att hitta den mest effektiva metoden för ditt specifika ändamål.

Fytoterapi är en resurs för nya behandlingar

Örter under mikroskop
Växter har många välkända egenskaper som gör dem till ett idealiskt alternativ för behandling av många olika sjukdomar.

Även om vi tenderar att dela upp naturliga terapier och läkemedel i olika kategorier, är det många av medicinska behandlingar som innehåller aromatiska och medicinska växter. Det är tydligt att de har många hälsofördelar när till och med vetenskapen rekommenderar dess användning.

Korrekt odlingsteknik

Du kan vända dig till specifika ställen för att hitta ingredienser som hjälper dig att använda fytoterapi. Men du har alltid möjligheten att också odla dessa växter själv.

När du odlar själv, har du allt du behöver för att skapa egna eteriska oljor som du kan använda i aromaterapi. Det verkar kanske krångligt men allt du behöver göra är att prova dig fram. Tänk på möjligheterna, till exempel kan du spara pengar, och att du kommer att få tillgängligheten till vilken typ av olja du än behöver.

Så nu när du vet fördelarna med fytoterapi, varför inte prova det? Det finns till exempel många olika naturliga alternativ att välja mellan när du drabbas av halsbränna, influensa eller något annat lindrigt tillstånd. Tveka inte att ge medicinska växter en chans!

Du kommer att bli förvånad över hur dina besvär eller smärtor försvinner, utan biverkningar! Många har testat fytoterapi och fått mycket positiva resultat.

Börja med ett enkelt recept, som till exempel att göra en specifik eterisk olja. Och vill du hellre köpa en olja, kan du alltid köpa oljan från Bach-blommor för att bland annat behandla stress eller ångest. Testa dess fördelar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Zambrana Álvarez, Teresita. (2005). Beneficios de la fitoterapia. Revista Cubana de Plantas Medicinales10(2) Recuperado en 05 de julio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962005000200001&lng=es&tlng=es.
  • AVELLO L, MARCIA, & CISTERNAS F, ISABEL. (2010). Fitoterapia, sus orígenes, características y situación en Chile. Revista médica de Chile138(10), 1288-1293. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872010001100014
  • Estrategia de la OMS sobre medicina tradicional 2014-2023. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/topics/traditional_medicine/WHO-strategy/es/.
  • Maceo Palacio, Omar, Ramos Guevara, Kenia, Maceo Palacio, Alberto, Morales Blanco, Ileana, & Maceo Palacio, Maricel. (2013). Eficacia de la terapia floral de Bach contra el estrés académico en estudiantes de primer año de estomatología. MEDISAN17(9), 4064-4072. Recuperado en 20 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192013000900002&lng=es&tlng=es.
  • Pabón, Ludy C y Rodríguez, Martha F y Hernández-Rodríguez, Patricia (2017). Plantas medicinales que se comercializan en Bogotá (Colombia) para el tratamiento de enfermedades infecciosas. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 16 (6), 529-546. [Fecha de consulta 20 de junio de 2020]. ISSN: 0717-7917. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/856/85653615002.pdf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.