Grön bananbiomassa: fördelar och recept

Om du behöver öka mängden fibrer i din kost, missa inte detta lätttillverkade och hälsosamma gröna bananbiomassarecept.
Grön bananbiomassa: fördelar och recept

Senaste uppdateringen: 22 april, 2023

Grön bananbiomassa är ett preparat som innehåller en stor mängd resistent stärkelse, ett särskilt positivt ämne för mikrobiotan.

Faktum är att införandet av denna produkt regelbundet i kosten kan bidra till att förbättra vissa parametrar relaterade till hälsa, såsom metabolismens funktion. På så sätt kan diabetes och andra typer av komplexa patologier förebyggas.

Innan du börjar är det viktigt att notera att för att få fördelarna med grön bananbiomassa måste den konsumeras dagligen. På så sätt är det möjligt att tillfredsställa det dagliga fiberbehovet, som är cirka 25 gram per dag av ämnet med hänsyn till både de lösliga och olösliga delarna.

Denna biomassa är dock ganska mångsidig på kulinarisk nivå, och den kan bland annat användas för att göra soppor, bakverk och bröd.

Fördelar med grön bananbiomassa

Att äta grön bananbiomassa kan ge en rad positiva effekter på vår hälsa. Först och främst främjar det viktminskning. Detta beror på hur det stimulerar mättnadskänslan. Enligt forskning publicerad i tidskriften Nutrition Reviews, hjälper tillräckligt fiberintag att minska aptiten, vilket kan minska matsuget.

Några bananer.
Konsumtion av grön bananbiomassa kan öka mättnadskänslan.

Samtidigt kan fibern i sig öka volymen av fekal bolus, vilket i sin tur orsakar en större stimulering av matsmältningsorganens mekanoreceptorer. Som ett resultat blir de peristaltiska rörelserna alltmer intensiva, vilket underlättar transporten av mat genom tarmen. Som ett resultat minskar förstoppning, enligt en studie publicerad i BMJ.

Det finns även spekulationer om att ämnet kan påverka kroppens lipidprofil; det kan minska tarmens absorption av kolesterol. Detta element kan dock syntetiseras endogent, varför homeostas säkerställer att värdena förblir mer eller mindre inom ett rimligt intervall.

Fiber kan vara avgörande för att modulera inträdet av sockerarter i blodomloppet. Det finns studier som visar att intag i tillräckliga mängder minskar förekomsten av typ 2-diabetes och andra metabola patologier. Bukspottkörteln belastas mindre av att försöka kompensera för obalanser i glukoskontrollen, vilket gör att inflammationen minskar.

Hur man förbereder grön bananbiomassa hemma

  1. Skala 5 gröna bananer och lägg dem i en tryckkokare i ca 30 minuter.
  2. När de är kokta, ta bort skalet och mal dem i en mixer tills en pasta bildas. Du kan behöva tillsätta en tesked vatten för varje banan för att uppnå optimal konsistens.
  3. När du har en en jämn blandning uppnåtts, placera 10 matskedar av massan i en behållare och ställ in i kylskåpet.
  4. När massan har svalnat kan du äta den.

Grön bananbiomassa håller sig utan större problem i kylen i minst 5 dagar. Vill du att den ska hålla sig längre kan du frysa in den. På så sätt kan du behålla den i upp till 3 månader.

Näringsvärde

Bananer för grön bananbiomassa.
Gröna bananer ger viktiga näringsämnen för kroppen.

Detta recept på grön bananbiomassa ger cirka 65 kalorier per 100 gram produkt. 14,2 gram kommer från kolhydraterna, medan endast 1,3 gram kommer från protein. Fiberhalten är dock hög, med 8,7 gram per 100 gram av produkten.

Som om detta inte vore nog innehåller produkten ett stort antal viktiga mikronäringsämnen. Fosfor, magnesium och kalium sticker ut framför allt. Den innehåller också viktiga antioxidanter som hjälper till att neutralisera bildandet av fria radikaler och upprätthåller den oxidativa balansen.

Du kanske också är intresserad av: Potatis- och banansmoothie som lindrar magsår

Gör grön bananbiomassa för att förbättra din hälsa

Som du har sett är det väldigt enkelt att tillaga grön bananbiomassa och ha en färdig produkt som hjälper till att förbättra matsmältningskanalens funktion och ditt hälsotillstånd på medellång sikt.

Det är ett idealiskt preparat för att öka närvaron av fibrer i kosten, vilket är ett viktigt element för att säkerställa tätheten och mångfalden av bakterierna som lever i matsmältningskanalen. När allt kommer omkring kommer bra mikrobiota att hjälpa till att förhindra utvecklingen av vissa patologier.

Slutligen, kom ihåg att, förutom fiber, är det nödvändigt att säkerställa ett tillräckligt intag av vatten varje dag. Detta hjälper de osmältbara kolhydraterna att svälla och utföra sina funktioner mycket bättre. Likaså kommer vätskan att underlätta transporten av avfall och avföring längs matsmältningsröret och hjälper till att förhindra förstoppning. Det kommer också att skapa en viss utspändhet i magen, vilket leder till mindre aptit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.