Fördelar med bananer vid träning - mer än bara energi!

Bananer har många hälsofördelar vid träning. Vill du veta vilka dessa är? Vi ska berätta allt om detta i den här artikeln!
Fördelar med bananer vid träning - mer än bara energi!
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns otaliga fördelar med bananer vid träning. I själva verket är det därför som denna frukt är populär bland dem som tränar dagligen eller utövar någon form av sport. Detta är tack vare det höga näringsinnehållet, eftersom de är en källa till kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler.

Men vad gör dem egentligen så fantastiska?

Först och främst är bananer mycket mångsidiga eftersom du kan äta dem som de är eller så kan du ha dem i shakes, smoothies eller flingor. På grund av dess sammansättning är denna frukt perfekt för att förbättra kvaliteten på din kost.

Låt oss ta en närmare titt.

Bananer är en källa till kolhydrater

Socker är en naturlig del av fruktens sammansättning. Det är alltså en bra energikälla vid träning. Beroende på mognaden hos bananen kan detta socker ha ett högre eller lägre glykemiskt index. Du kan därför äta en mogen banan före ett träningspass eller en lite mer övermogen banan mitt i träningen.

Kolhydraterna i denna frukt hjälper dig att fylla på glykogendepåerna när du har påbörjat träningen, vilket förklaras i en artikel publicerad i Nutrients. Att tillföra glykogen till musklerna under träningen fördröjer bland annat trötthet. Det kan också bidra till att minska risken för muskelskador.

fördelar med bananer för idrottare: kvinna med bananer gör en shake
Bananer är ett mångsidigt livsmedel du kan äta som de är eller blanda i shakes och smoothies. Detta hjälper dig att fylla på glykogen.

Fördelar med bananer vid träning: de innehåller kalium

Idrottare behöver en kost rik på natrium. Att inte ha tillräckligt med detta näringsämne kan leda till hyponatremi, vilket kan vara dödligt. Som du kanske vet måste de som tränar hårt kontinuerligt fylla på sina saltnivåer före, under och efter träning. Risken är att för mycket av detta mineral kan öka blodtrycket.

För att moderera denna effekt måste du öka din kaliumtillförsel, enligt en annan studie som publicerades i Nutrients.

Bananer är bra på att göra detta. Du kanske inte är medveten om det, men denna frukt är känd för de höga halterna av detta mineral. Förutom att balansera blodtrycket, hjälper kalium i bananer till att förhindra obalans i elektrolyterna under träningen. Därtill hjälper denna frukt också till att minska risken för muskelkramper.

För att lära dig mer kan du läsa den här artikeln: Enkla recept på matbananskroketter

Fördelar med bananer före och under träning

För att bäst dra nytta av dessa fördelar med bananer behöver man äta dem före träningen och under en paus mitt i ett träningspass.

Varför?

Detta beror på att, vilket läkare rekommenderar, man bör fylla på glykogentillförseln och hålla glukosnivån stabil före varje session. Som vi nämnde ovan uppfyller bananer båda dessa krav.

Du måste ge din kropp en regelbunden mängd kolhydrater när du börjar träna, speciellt om träningen är långvarig. På detta sätt bygger du upp en reserv av muskel- och leverglykogen vilket fördröjer trötthet och utmattning. Som du kan se är bananer ett bra alternativ i denna typ av situation.

Helst bör frukten du äter innan du börjar träna inte vara för mogen. Å andra sidan kan den du äter mitt i passet vara mer mogen, eller till och med övermogen. Detta beror på att ett överdrivet fiberintag vid denna tid kan fördröja tarmtömningar och leda till magbesvär.

fördelar med bananer för idrottare: kvinna ska springa
Om du vill äta en banan före träningen behöver den inte vara särskilt mogen.

Du kanske också är intresserad av: Tre enkla och originella sätt att äta kokbananer

Bananer är perfekta vid träning

Sammanfattningsvis gillar många människor bananer på grund av den söta smaken och krämiga konsistensen. Därutöver är de näringsmässiga fördelarna ett plus. Det är vanligt att se dem äta denna frukt före, under och efter träning.

Kolhydraterna som finns i bananer hjälper till att upprätthålla stabila blodsockernivåer. På liknande sätt hjälper dessa näringsämnen också till att upprätthålla glykogenreserverna i musklerna och levern. Att äta denna frukt under träning kan förbättra prestationsförmågan hos den som tränar.

Som vi nämner ovan innehåller bananer en betydande mängd kalium. Detta mineral säkerställer elektrolytbalansen hos de som tränar. Det underlättar också en reglering av blodtrycket så att detta inte ökar till följd av det höga natriumintaget.

Slutligen har bananer också organoleptiska egenskaper. Som vi nämnde ovan kan du också konsumera dem i flytande form som en smoothie och varför inte äta dem skivade på rostat bröd! Det finns många goda recept där denna frukt är huvudingrediensen.

Så vad väntar du på? Ät mer banan!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hearris MA., Hammond KM., Fell JM., Morton JP., Regulation of muscle glycogen metabolism during exercise: implications for endurance performance and training adaptations. Nutrients, 2018.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.