Blir man tjock av öl? Hur bör man dricka det?

Även om det har ett dåligt hälsorykte innehåller öl väldigt få kalorier och mättade fetter. Det kan låta som ett påhitt, men de läskedrycker som vi normalt dricker innehåller mycket fler kalorier.
Blir man tjock av öl? Hur bör man dricka det?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det är jättegott med en kall öl på sommaren! Det händer dock att man kan känna sig lite skamsen och tro att man blir tjock av öl. Är det dåligt för ens kosthållning? Kan man dricka öl till maten?

Vi kommer i dagens artikel ge dig all nödvändig information för att du ska känna dig lugn. Först och främst vill vi berätta att öl inte gör dig tjock om du dricker det med måtta.

1. Blir man tjock av öl?

öl

Öl är den där roliga drycken vi dricker när vi spenderar tid med familj och vänner, men tänk på att alltid dricka med måtta. Frågan är: blir man tjock av öl om man bara dricker det på helgerna?

  • Öl har för det mesta väldigt få kalorier och mättade fetter, bara 43 kalorier per 100 ml. Om du dricker ett glas med 200 ml får du därför i dig ca 90 kalorier. Vad innebär det? Att du kan dricka öl, men med måtta. Annars kan du förstås bli tjock av öl. Jämför dock med Coca Cola och liknande läskedrycker som innehåller mycket fler kalorier.
  • Nutritionister säger att om du verkligen tycker om att dricka öl dagligen bör du använda dig av ett mindre glas, dvs. 200 ml. Du vet nu att varje glas innehåller 90 kalorier, och du kan alltid göra dig av med dessa genom att träna eller gå en promenad. Eftersom det är en alkoholhaltig dryck bör du tänka på att inte överdriva dess intag, utan att du håller dig till festliga tillfällen.
  • Den mest hälsosamma ölen är vidare den naturliga och traditionella. Om du undrar vilken detta är kan vi avslöja att det är den mörka ölen som är gjord på malt och humle, och som dessutom är rik på järn.

2. Vilka fördelar har öl för min hälsa?

Man kan bli tjock av öl om man inte dricker med måtta

1. Öl skyddar mot njursten

Glöm inte den största fördelen med öl: Den är väldigt vätskedrivande! Ett måttligt glas kan skydda oss till 40% mot njursten.

2. Öl förbättrar matsmältningen

Vet du vilken öl som är bäst för att förbättra matsmältningen? Den mörka ölen. Utöver att bidra med järn får du även i dig fiber och det är därför bra för matsmältningen. Och du undviker problem med magen. Är det inte fantastiskt?

3. Öl motverkar dåligt kolesterol

Öl innehåller fiber

Som du nu vet är öl rik på fiber, vilket gör att den motverkar det dåliga kolesterolet.

4. Öl är rik på vitaminer från grupp B (B1, B2, B6 och B12)

De som måttligt och regelbundet dricker öl får nästan 30% mer B-vitaminkomplex än de som inte dricker öl. Dessa vitaminer ger oss mer energi och stärker våra ben och muskler, samt hjälper oss få bättre metabolism.

5. Öl förbättrar skeletthälsan

Genom att dricka öl bibehåller du en bra nivå av kisel som hjälper hälsan och mineralnivån i skelettet.

6. Öl gör att du sover bättre

Öl innehåller nikotinsyra

Vet du varför det är så? Hemligheten ligger i nikotinsyran som är effektiv för att du ska kunna sova.

7. Öl motverkar att blodet koaguleras

Öl främjar god blodcirkulation, vilket motverkar att det koaguleras.

8. Öl stärker immunförsvaret

Drycken är rik på vitaminer och antioxidanter, och därigenom en hjälp för att stärka immunförsvar et. Om vi dricker det med måtta, två till tre glas per vecka, kan vi undvika förkylning, muskelvärk, ledvärk och även förbättra hjärtats hälsa.

3. Vad är mer fördelaktigt: Öl eller rödvin?

Öl innehåller B-vitamin

Nutritionister säger att båda dessa drycker är bra för hälsan, men att vi såklart bör dricka dem med måtta. Aldrig mer än ett glas per dag. Vi tar upp skillnaderna nedan för att du ska kunna välja själv:

  • Rödvin: Att dricka ett glas rödvin per dag ger dig fler kardiovaskulära fördelar än öl. Det innehåller även mer antioxidanter. Det innehåller vidare högre nivåer av kalium och magnesium.
  • Öl: Har fler vitaminer från grupp B, fler näringsämnen och även mer lösliga fibrer än vin. Tänk även på att alkoholhalten är lägre.

Det du väljer beror på vad du föredrar. Du kan alltid byta och anpassa dig efter det du ska äta. Men drick alltid med måtta!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.