Gluten och neurologiska sjukdomar

Gluten främjar ett tillstånd av inflammation hos personer med förändrad proteinkänslighet, vilket kan orsaka neurologiska sjukdomar. Vad säger forskningen? Läs om det i dagens artikel.
Gluten och neurologiska sjukdomar
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Konsumtion av gluten är i en del fall förknippat med symtom på vissa neurologiska sjukdomar. Speciellt i fall av celiaki kan detta protein skada vissa områden i hjärnbarken, vilket i sin tur orsakar migrän, multipel skleros och epilepsi. Detta näringsämne är dock inte farligt för alla. Endast de som har en förändrad känslighet för det är mottagliga för att utveckla dessa sjukdomar genom att äta gluten.

Gluten och epilepsi

Patienter med epilepsi har en förändrad känsligheten för gluten, enligt en artikel publicerad i Journal of Neurology. Forskare vet dock inte exakt om tillståndet i sig förändrar proteinmetabolismen, eller om det är den förändrade metabolismen som får denna neurologiska sjukdom att dyka upp. De vet dock med säkerhet att det är bäst för patienter med epilepsi att begränsa sitt intag av livsmedel som innehåller detta näringsämne. Faktum är att en ketogen kost är förknippad med en signifikant minskning av frekvensen av epilepsianfall.

Hjärnans nervsystem.
Just nu vet vi inte om epilepsi påverkar glutenmetabolismen. Det rekommenderas dock att patienter med epilepsi undviker gluten i kosten.

Du kanske också är intresserad av: Den ketogena dieten: Fördelar och nackdelar

Multipel skleros och glutenkonsumtion

Vissa forskare har också associerat multipel skleros med glutenkonsumtion. Hittills har dock inga studier visat en tydlig koppling för att bevisa denna association. En artikel publicerad i tidskriften Multiple Sclerosis and Related Disorders ger information om glutenkonsumtionens påverkan på sjukdomsutvecklingen, och utarbetar en patofysiologisk modell. Vi behöver dock mer komplexa studier för att bekräfta förhållandet.

Inflammation, gluten och neurologiska sjukdomar

Under de senaste åren har många forskare rekommenderat att folk tar bort gluten från sin kost. Detta råd är baserat på det faktum att detta protein kan framkalla ett inflammatoriskt tillstånd i tarmen hos vissa personer med förändrad känslighet. Detta kan i sin tur leda till dysbios, vilket är en obalans mellan tarmflorans mikroorganismer.

Forskare vet med säkerhet att det finns en länk mellan tarmflorans mikroorganismer och mental hälsa genom tarm-hjärna-axeln. Detta förhållande är det som har lett till misstanken att gluten kan orsaka skada och främja neurodegenerativa sjukdomar. Men det är inte alla som behöver minska sin konsumtion av gluten. Hos människor som kan metabolisera det korrekt så orsakar detta protein inte någon uppenbar skada. Det finns åtminstone inga bevis för det.

Nutritionist säger nej till vitt bröd.
Hos vissa människor är glutenkonsumtion förknippad med en högre risk för neurologiska sjukdomar.

Risken med att eliminera gluten från din kost

Att eliminera gluten från kosten innebär vissa risker för den som inte lider av en förändrad känslighet. Om du slutar äta detta protein, så kommer din kropp att sluta producera de enzymer som behövs för att metabolisera det. På medellång sikt så utlöser detta en intolerans, vilket gör att det senare kommer att bli omöjligt för kroppen att metabolisera gluten.

Av denna anledning rekommenderar inte vi, såvida inte din läkare rekommenderar det så klart, att du minskar ditt glutenintag. För närvarande finns det inga bevis för att detta ämne orsakar inflammation hos friska människor utan speciell känslighet. Det finns inte heller några rigorösa vetenskapliga studier som associerar detta näringsämne med uppkomsten, eller förvärringen, av något tillstånd – förutom epilepsi. I det här fallet kan patienten ha nytta av den ketogena kosten utöver avlägsnandet av gluten i kosten.

Förhållandet mellan glutenkonsumtion och neurologiska sjukdomar är oklart

Gluten är ett protein som inte är skadligt för en stor del av befolkningen. Därför finns det inga skäl för de flesta människor att minska konsumtionen. Men hos individer som lider av en förändrad känslighet för proteinet, kan gluten främja ett inflammatoriskt tillstånd som är skadligt för hälsan.

I dessa fall bör du begränsa ditt intag av detta näringsämne. Men även i dessa fall är sambandet mellan konsumtion av gluten och utvecklingen av neurologiska sjukdomar inte helt klart. Det finns kontroverser inom den vetenskapliga litteraturen när det kommer till detta ämne.

Begreppet neurogluten, som kopplar proteinet till en ökad risk för neurologiska sjukdomar, behöver mer forskning för att man ska kunna göra några bestämda påståenden. Det finns dock inga bevis för att proteinet kan framkalla ett inflammatoriskt tillstånd hos människor utan tidigare känslighet. De inflammatoriska egenskaperna tillskrivs en hög konsumtion av enkla sockerarter och transfetter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Julian T., Hadjivassiliou M., Zis P., Gluten sensitivity and epilepsy: a systematic review. J Neurol, 2019. 266 (7): 1557-1565.
  • Thomsen HL., Jessen EB., Passali M., Frederiksen JL., The role of gluten in multiple sclerosis: a systematic review. Mult Scler Relat Disord, 2019. 27: 156-163.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.