Genomsnittligt glukosvärde: vad är det och varför är det viktigt?

Det uppskattade genomsnittliga glukosvärdet är en siffra som erhålls genom beräkning. Det är en kombination av resultaten av daglig övervakning med A1c-testet.
Genomsnittligt glukosvärde: vad är det och varför är det viktigt?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2022

Beräknat genomsnittligt glukosvärde eller eAG är ett mått som representerar den genomsnittliga nivån av socker (glukos) i blodet, under en period av 2 till 3 månader. Denna siffra beräknas baserat på resultaten av ett blodprov som kallas glykosylerat hemoglobin (HbA1c eller A1c).

Det är viktigt att komma ihåg att blodsockernivåerna inte är konstanta, utan varierar under dagen. Därför kan en enda mätning vara missvisande.

De som har störst nytta av beräkningen av uppskattat medelsocker är personer som lever med diabetes. Dessa patienter kräver kontinuerlig övervakning och eAG ger tillförlitliga värden.

Vad är genomsnittligt glukosvärde?

Beräknat genomsnittligt glukosvärde, eAG,  är genomsnittet av blodsockernivåerna under en period på 60 eller 90 dagar. Resultaten uttrycks i milligram per deciliter (mg/dL) eller millimol per liter (mmol/L).

Långtidsblodsocker mäts med A1c-blodprovet. Detta test detekterar procentandelen glykosylerat hemoglobin.

Hemoglobin i sig är ett protein i de röda blodkropparna som glukosen är fäst vid. Testet bestämmer andelen hemoglobin som har glukos bundet till sig.

För att beräkna genomsnittligt glukosvärde tar man resultaten av den dagliga mätningen och A1c-testet och tillämpar en särskild formel. Metoden hjälper på följande sätt:

  • Underlättar diagnos av prediabetes och diabetes
  • Visar behovet av förändringar i inställningen till diabetes
  • Bekräftar resultaten av dagliga blodsockermätningar
  • Hjälper till att fastställa om behandlingsplanen fungerar
  • Visar hur hälsosamma livsstilsmönster påverkar blodsockerkontrollen
Ett blodprov för att hitta genomsnittligt glukosvärde.
Tester med glykosylerat hemoglobin möjliggör uppföljning på medellång sikt av patienter med diabetes.

Hur man beräknar genomsnittligt glukosvärde

A1c-testet ger resultaten i procent . Dessa måste kontrolleras mot antal milligram socker i varje deciliter blod, vilket är hur glukosmätaren ger värdena varje dag.

Det finns en formel för att översätta A1c-testvärden till eAG eller uppskattat genomsnittligt glukosvärde. Formeln är följande:

eAG = 28,7 x A1c – 46,7

Ett enkelt sätt att fastställa det genomsnittliga glukosvärdet är att använda sig av en onlineräknare. Man kan också använda följande värdetabell, som först visar A1c-värdet, sedan eAG-ekvivalenten i mg/dL, som referenspunkt:

  • 4 = 68
  • 5 = 97
  • 6 = 126
  • 7 = 154
  • 8 = 183
  • 9 = 212
  • 10 = 240
  • 11 = 269
  • 12 = 298

Tolka resultaten

Höga uppskattade genomsnittliga glukosvärden indikerar höga blodsockernivåer. Enligt American Diabetes Association är den grundläggande tolkningen av eAG följande:

  • Normalt intervall: Mindre än 114 mg/dL
  • Prediabetes: Över 114 mg/dL och under 140 mg/dL
  • Diabetes: Över 140 mg/dL

Med nästan alla blodsockermätare som man använder för dagliga tester kan man göra genomsnittliga avläsningar under de senaste veckorna eller månaderna. Denna beräkning är dock inte densamma som det genomsnittliga glukosvärdet. I själva verket kan det vara högre eller lägre.

Detta beror ofta på att patienten testar sig vid tillfällen då blodsockret är lågt, till exempel innan man äter, eller när det är mycket högt, när man ätit.

Det uppskattade genomsnittliga glukosvärdet är mer tillförlitligt. Det bör dock analyseras i samband med ett A1c-resultat.

Du kanske också är intresserad av: Fyra goda och enkla desserter för diabetiker

Fakta att tänka på om genomsnittligt glukosvärde

Enligt American Diabetes Association är det bör du testa ditt A1c-blod två gånger om året. Om behandlingen inte fungerar eller om en dosändring görs, bör den utföras 4 gånger det året.

Man bör alltid upprätthålla en daglig diabetesövervakning, eftersom den ger en ögonblicksbild. Det ger dock inte giltiga långsiktiga data.

Informationen från den dagliga övervakningen är väsentlig för att justera aspekter som insulinbehov, fysisk aktivitetsnivå och matintag. Både A1c-testning och beräknat genomsnittligt glukosvärde är emellertid komplement till daglig övervakning och inte ersättningar för det.

Det finns vissa medicinska tillstånd som kan förändra förhållandet mellan A1c-testresultat och genomsnittligt glukos. Man bör inte använda eAG i följande fall:

Blodceller.
Patienter som fått diagnosen anemi bör få behandling för sitt tillstånd för att erhålla tillförlitliga eAG-värden.

Mått för att bli bättre

Det är vanligt att läkaren anger ett beräknat mål för det genomsnittliga glukosvärdet. Detta bestämmer man utifrån individens hälsotillstånd, ålder och ytterligare påverkande faktorer.

Att kontinuerligt mäta blodsockernivåer genom daglig övervakning, göra A1c-testning och mäta genomsnittligt glukosvärde kan vara överväldigande. Det är alltid bra att komma ihåg att det inte bara handlar om siffror, eftersom de bara är ett riktmärke för att förbättra livskvaliteten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • A1C does it all. (s. f.). American Diabetes Asociation. https://diabetes.org/diabetes/a1c.
  • American Diabetes Association; 6. Glycemic Targets: Standards of Medical Care in Diabetes—2021. Diabetes Care 1 January 2021; 44 (Supplement_1): S73–S84. https://doi.org/10.2337/dc21-S006.
  • Castro Morán, L. R., & Huayamave Hidalgo, W. N. (2019). Comparación de la glicemia media estimada vs la hemoglobina glicosilada en pacientes diabéticos tipo II y no diabéticos (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.