Fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens

Det är många som i allt högre grad pratar om fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens. Det är inte en helt ny teknik, men den är effektiv. I den här artikeln berättar vi vad tekniken innebär, och om dess effekter.
Fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens

Senaste uppdateringen: 01 april, 2020

Både läkare och patienter talar om fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens (RF). Trots att det också har sina nackdelar, kvarstår faktumet att tekniken har avancerat mycket under senare tid. Medan kosmetisk kirurgi är ett annat tillvägagångssätt har denna teknik blivit dess konkurrens. Som en icke-invasiv teknik är den billigare och ger resultat på kort tid.

Ofta kallas det en icke-kirurgisk ansiktslyftning, även om det inte är en exakt beskrivning. Till skillnad från kirurgiska tekniker kräver det inte bedövning och ger inte heller de förväntade biverkningarna som man får av en större procedur. Denna teknik använder energi som värme. RF-enheter avger energi som tränger igenom läderhuden för att stimulera kollagenproduktion och regenerering.

Det uppnår den önskade effekten eftersom värmen inducerar fibroblaster, en typ av cell som finns i huden, för att producera nytt kollagen. RF kan användas på nästan alla delar av kroppen. Det finns olika tekniker för nacken, skinkorna och buken. Fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens är allmänt kända inom ansiktsbehandling. Patienten kommer att behöva mer än en session, och ofta minst sex sessioner.

Radiofrekvensenheter

Fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens har visats med olika utrustningar. De kan vara massageapparater, tonare eller ansiktsborstar, och de verkar alla på samma sätt, genom energin från värme. Innan du genomför sessionerna är det viktigt att huden är ren. Det får inte finnas några spår av smink eller något annat ämne som kan hindra effekterna av värmeenergin.

En hudvårdsspecialist börjar med att applicera en ledande gel över huden. Detta är ett ämne som underlättar överföringen av energi. Den valda apparaten placeras sedan över gelen och hudvårdsspecialisten flyttar den runt över området.

Ibland kan man kombinera ansiktslyft med radiofrekvensen med hyaluronsyra för att öka dess fördelar. Detta är dock inte det vanligaste sättet att göra det på.

Det finns tre radiofrekvenssystem:

  • Monopolär. Detta riktar sig mot fettvävnad som finns i det djupa skiktet av läderhuden.
  • Bipolär. Detta verkar på utsidan av huden.
  • Trepolär. Detta kombinerar monopolär och bipolär, stimulerar kollagen- och elastinproduktionen och tar även bort fett. Idag är det här det mest rekommenderade systemet på grund av dess effektivitet.
"<yoastmark

Fortsätt läsa: Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion

Biverkningar och kontraindikationer

Biverkningarna av ansiktslyft med radiofrekvens är relaterade till värmen som man överför till huden. Även om det inte är en smärtsam teknik, kan värmen göra så att huden sväller och värmen kan även irritera läderhuden. I mer extrema fall kan det orsaka blåmärken som sedan försvinner. Detta är dock inte vanligt.

Vissa länder har rapporterat förändringar i konduktiviteten av ansikts- och trillingnerven efter sessionerna. Detta har lett till hårdare grundläggande krav för användningen och tydliga specifikationer för vilken typ av individer som inte bör använda den.

Den internationella överenskommelsen angående individer som inte rekommenderas utföra ansiktslyft med radiofrekvens är enligt följande:

  • För det första vid graviditet och amning. Adipocyterna (fettcellerna) som man tar bort med den här tekniken går genom lymfsystemet och kan nå embryot eller barnet som kvinnan ammar.
  • Cancerpatienter. I allmänhet rekommenderar onkologer att vänta minst fem år efter remission.
  • Personer med pacemakers. Värmen som strålas via apparaterna kan förändra funktionen av en pacemaker.
  • Slutligen patienter med allvarliga hjärtproblem. Värmeenergi orsakar kärlutvidgning, och det borttagna fettet cirkulerar sedan genom blodet. Båda situationerna är kontraproduktiva för en hjärtpatient. Om du fortfarande vill genomgå ansiktslyft med radiofrekvens, bör du utvärdera fördelarna och riskerna med en kardiolog.
Kollagenregenerering är den huvudsakliga fördelen med ansiktslyft med radiofrekvens.
Kollagenregenerering är den huvudsakliga fördelen med ansiktslyft med radiofrekvens.

Fördelarna med att göra ansiktslyft med radiofrekvens

Experter över hela världen genomför fler och fler vetenskapliga studier för att verifiera fördelarna med ansiktslyft med RF. Än så länge har experter bevisat dess effekt på kollagenregenerering. Med nytt kollagen återfår huden fasthet och fyllighet, vilket minskar rynkor.

Värmestimulering ökar också cirkulationen i de områden det blir applicerat. Detta gäller inte bara blodcirkulation, utan även lymfatisk cirkulation, vilket underlättar dränering av slaggprodukter och celler.

I rent medicinska och matematiska termer visar studierna:

  • Ögonbrynslyft upp till 1 mm efter tre månaders behandling.
  • Förbättring i de nasolabiala vecken och minskning av rynkor hos 50% av de behandlade patienterna.
  • Ökad kindkontur hos 60% av patienterna.

Nöjdheten bland de som har använt RF är hög. I allmänhet säger de som genomgått RF-sessioner att de upplever fördelar med behandlingen. Men oavsett, är medicinsk konsultation alltid viktig innan du börjar en ny behandling. Se också till att du får behandlingen från en licensierad hudvårdsspecialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mayoral F. A. Skin Tightening With a Combined Unipolar and Bipolar Radiofrecuency Device. Journal of Drugs in Dermatology. 2007.
  • Fernández, R. Rodríguez, and M. Mayo Ávila. “La radiofrecuencia contra el envejecimiento de la piel.” Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia 34 (2007): 70-74.
  • Pumarino Santofimia, R. García, and A. Sanchez Olaso. “Láser, luz pulsada, radiofrecuencia y otras fuentes de energía:¿ complemento ocasional a la Cirugía Plástica?.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 34.1 (2008).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.