4 livsmedel som gynnar kollagenproduktionen

Har kollagentillskott någonsin fångat din uppmärksamhet? Här ska vi avslöja några fakta om vilka livsmedel som gynnar den naturliga produktionen av kollagen.
4 livsmedel som gynnar kollagenproduktionen

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om det finns många tillskottsprodukter på marknaden, som vitaminer, mineraler och proteiner, är kollagen vanligen den som utmärker sig. Men det är faktiskt inte alla gånger man behöver tillgripa denna lösning för att ge kroppen mängden kollagen den behöver. Vi ska berätta om 4 livsmedel som gynnar kollagenproduktionen naturligt.

Kollagen är ett av de viktigaste ämnena i människokroppen. När du äter rätt och riktigt har du en konstant flödande produktion av kollagen i kroppen, på precis den nivå som kroppen behöver.

Men äter du dåligt och inte tillräckligt varierat produceras inte kollagenet som det ska. Och då ser du inte lika frisk och fräsch ut som du skulle kunna. Till exempel gör det så att håret ser tråkigt och matt ut, och fina linjer i huden syns tydligare.

Den vanliga rekommendationen är att välja ett kosttillskott som stimulerar produktionen av kollagen. Du kan hitta det som pulver eller i tablettform på apotek eller i matbutiken. Alternativet till det är den naturliga metoden att istället äta livsmedel som gynnar kollagenproduktionen. Det är inte bara lättare, utan också ett mer direkt sätt att ge kroppen mer av ämnet.

Fördelarna med kollagen

  • Sänkt risk för bensjukdomar. Genom att äta livsmedel som gynnar kollagenproduktionen minskar risken för att utveckla bensjukdomar som artrit och osteoporos.
  • Snabbare sårläkning. Kollagen är en del av cellernas regenereringsprocess.
    • Brist på kollagen gör så att sår hålls öppna längre och att man får synligare ärr.
  • Mer motståndskraftiga leder. Våra leder består nästan helt och hållet av kollagen. Med åren kan de förlora massa vilket orsakar problem, såsom knäsmärtor.
    • Att äta kollagen hjälper till att återställa massan som har slitits bort i lederna.
  • Rörlighet och elasticitet. Kollagen är vad som ger huden sin elasticitet, både i ansiktet och i kroppen.
    • Om rynkor är ett problem, prova att äta livsmedel som gynnar kollagenproduktionen.
    • Ansiktsmasker som innehåller dessa livsmedel kan också göra nytta för huden.

Livsmedel som gynnar kollagenproduktionen

1. Röd paprika

Röd paprika är ett livsmedel som gynnar kollagenproduktionen

C-vitamin är avgörande för att kroppen ska kunna producera kollagen, och en av de bästa källorna till denna vitamin är röd paprika. När du äter en kost fattig på C-vitamin kan din kropp inte korrekt syntetisera kollagenet.

Endast 1 medelstor (125 gram) röd paprika ger dig 95 mg kollagen.

Dessutom är det en lätt grönsak att införliva i kosten. Du kan blanda ner röd paprika i dina smoothies, i sallader eller på en smörgås, eller helt enkelt äta dem råa som mellanmål.

Röd paprika är också ett gott snack. Istället för att använda någon typ av friterad mat, som pommes frites eller chips, skär upp en röd paprika och servera den med en dipp. Röd paprika är faktiskt riktigt gott i kombination med guacamole.

2. Tomater

Tomat är också ett livsmedel som gynnar kollagenproduktionen, tack vare att den innehåller rikliga mängder lykopen. Tomater är bra överlag för att bekämpa hudskador orsakade av miljön, ultravioletta strålar och föroreningar.

Om du bor i en väldigt förorenad stad borde tomater vara en del av din dagliga kost.

Du kan äta tomater precis hur du vill, men det är bäst om de äts råa. På så vis håller de lykopennivåerna intakta. Men gillar du inte råa tomater, prova följande recept:

Gratinerade tomater

Det passar utmärkt som en lätt middag eftersom det är snabbt och enkelt att laga och innehåller väldigt lite kalorier.

Ingredienser

  • En mogen tomat
  • 1 nypa vitlökssalt
  • 1 nypa torkad basilika
  • 2 msk riven parmesanost (30 g)

Förberedning

  • Förvärm ugnen till 300° C.
  • Skiva tomaten och lägg ut skivorna på en bricka.
  • Strö ost, vitlökssalt och basilika över tomaterna.
  • Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 150° C.
  • Ugnsbaka tills osten smälter, och servera.

3. Lax

Lax är mycket bra för kollagenproduktionen

Lax är känd för att innehålla mycket goda fetter som är bra för hjärtat. Det ökar dessutom produktionen av kollagen. Omega-3-fettsyrorna bekämpar inflammation och förhindrar nedbrytning av kollagen som orsakas av bland annat miljöfaktorer.

Om du för ofta utsätter dig för solens skadliga strålar rekommenderar vi att du äter lax minst en gång i veckan.

  • Prova att kombinera en bit lax med basilika och lite salt.
  • Stek sedan i en non stick-stekpanna.
  • Du kan byta ut basilikan mot vitlökssalt och ingefära, eller bara använda citronsaft.

4. Kalkon

Den naturliga produktionen av kollagen beror i stor utsträckning på olika väsentliga aminosyror. Den bästa källan till dessa är animaliska proteiner, såsom kalkon. Kalkonkött innehåller prolin, glycin och lysin. Lysinet bidrar till att syntetisera stora mängder kollagen av bra kvalitet.

Vi rekommenderar att du äter kalkon minst två gånger i veckan. Kombinera det med massor av gröna grönsaker, en halv röd paprika och en skivad tomat för att kicka igång kollagenproduktionen och njuta av synliga resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alvarez Fontanet, Ernesto. “Consecuencias del estrés oxidativo de la piel por radiaciones ultravioleta.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 14.1 (1995): 0-0.
  • Flores, J., and Salvador Bermell. “Colágeno: Características y propiedades de interés para la industria cárnica.” Revista de agroquímica y tecnología de alimentos 28.4 (1988): 463-472.
  • Valdés-Rodríguez, Rodrigo, et al. “La piel y el sistema endocrinológico.” Gaceta médica de México 148.2 (2012): 162-168.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.