Fördelar med kakaofrukten copoazú: en tropisk frukt med unik smak

Denna exotiska frukt är något att inkludera i din kost! Den har många fördelar för hälsan och en unik smak som inte liknar något annat.
Fördelar med kakaofrukten copoazú: en tropisk frukt med unik smak
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 15 mars, 2023

Copoazú, cupuaçu, kupuasu eller vit kakao är en tropisk frukt från Amazonas. Dess vetenskapliga namn är Theobroma grandiflorum och tillhör kakaosläktet. Kakaofrukten copoazú växer i regnskogarna i colombianska Amazonas, Peru och Brasilien.

Det är en stenfrukt, och innehåller mellan 20 och 50 frön täckta av fruktkött, men fördelade i hela frukten. Vanligtvis är den 12 till 15 centimeter lång. Den har en slät konsistens och väger mer än ett och ett halvt kilo.

Denna exotiska frukt har många fördelar för mänsklig konsumtion. Vi ska berätta vilka de är i den här artikeln!

Copoazúfruktens unika egenskaper

Copoazú är ett träd som tillhör familjen Sterculiaceae, som växer i fuktiga jordar och kan bli upp till 18 meter i höjd. Fröna är inneslutna i ett tjock fruktkött som har en mycket tilltalande smak.

Insidan av frukten är ett krämigt fruktkött som liknar kakao. Faktum är man vanligen kallar frukten vit kakao på grund av dess likheter i smak.

Fröet innehåller 17,24 gram protein, 57,22 gram fett, 5,7 gram fiber och 20,7 gram kolhydrater. Det innehåller en god mängd omättade fettsyror; omega 9, omega 3 och lite mindre omega 6. Faktum är att det uppskattas att 40,9 % består av oljesyra.

Copoazú crece en el Amazonas.
Denna tropiska frukt växer i Amazonas och är mest utbredd i Sydamerika.

Du kommer säkert också att gilla den här artikeln: Vad är rosa choklad och var kommer den ifrån?

Hälsofördelarna med kakaofrukten copoazú

Sammantaget har kakaofrukten copoazú många fördelar som vi ska förklara nedan.

1. Copoazú är en kraftfull antioxidant

Forskning om den antioxidativa aktiviteten hos copoazú har visat att denna frukt innehåller en hög antioxidativ potential.

Tack vare närvaron av antocyaniner och flavonoider, såsom quercetin och kaempferol, har den faktiskt kopplats till en minskad risk för kroniska sjukdomar.

Andra antioxidantfytokemikalier som förekommer i fruktköttet är katekin, epikatekin, tegrandin och chokladalkaloider som teobromin och teofyllin. Slutligen innehåller frukten också tokoferoler eller vitamin E och karotenoider vilket ytterligare ökar dess antioxidativa kapacitet,

2. Den innehåller en typ av fett som är lämplig för industriellt tillverkning

Copoazúfett har, till skillnad från kakaosmör, mindre benägenhet att härskna. Detta beror på att det innehåller väldigt få fria fettsyror som lätt oxideras. De övriga fettsyrorna liknar däremot dem i kakaosmör.

Som Ibero-American Network visar innehåller copoazuolja 50,43 % mättade fettsyror och 40,82 % omättade fettsyror. Som en jämförelse innehåller kakaosmör 69,3 % mättade fettsyror och 30,7 % omättade fettsyror. Den högre mängden mättade fettsyror är vad som pedisponerar oxidativ härskning.

Copoazú innehåller 36,30 % oljesyra, 29,27 % stearinsyra, 11,22 % arakidinsyra och 7,26 % palmitinsyra. Linolsyra, känd som omega 6, finns i låga mängder.

Därför kan dess fruktkött användas i livsmedelsindustrin, och man använder den således i tilllverkningen av bland annat godis, sylt, juice och yoghurt. Fröna kan också användas för att göra drycker. Tidningen Información Tecnológica förklarar att copoazúolja klassas som en icke-torkande olja.

Vi tror att du också kommer att gilla den här artikeln: Fuktkräm för händerna med kakaosmör och vitamin E

3. Copoazúsmör är en råvara för kosmetikaindustrin

Man kan också använda copoazú för att tillverka en färdig, industrialiserad produkt kallad copoazúsmör.

För att extrahera det kallpressar man frukten för att få en mjuk, näringsrik, mjukgörande och fuktgivande pasta.

Detta smör kan användas för att bibehålla en frisk hud, tack vare dess fettsyror som stabiliserar emulsioner. Palmitin-, olje- och stearinfettsyror samt steroler och polyfenoler hjälper också till med detta.

Faktum är att Colombias regionala jordbruksprogram intygar att de typer av fetter som finns i denna frukt är både fleromättade och mättade. De har en smältpunkt som gör att produkten mjuknar när den appliceras på huden, vilket möjliggör snabb absorption. Detta gör produkten lämplig som ingrediens i kosmetika.

4. Kakaofrukten copoazú gynnar hårhälsan

Copoazúfrukten innehåller en stor mängd essentiella fettsyror. Dessa fetter kan våra kroppar inte syntetisera dem, varför vi måste få dem via vår kost.

Dessa fettsyror har också fördelar för håret genom att förhindra att det blir torrt och går sönder. De ger också näring till håret.

5. Copoazú bidrar till att minska det onda kolesterolet

Därtill hjälper dess höga halt av enkelomättade fettsyror och den måttliga andelen essentiella fettsyror till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Detta beror på att det sänker triglyceridvärdet, minskar LDL-kolesterol och ökar HDL-kolesterol.

LDL är ofta känt som det onda kolesterolet. Det är ett lipoprotein med låg densitet som i stora mängder orsakar tilltäppta artärer.

6. En frukt med antiinflammatoriska egenskaper

En studieöversyn visar att närvaron av antioxidanter i fruktköttet och fröna gynnar hälsan. Faktum är att de förhindrar oxidativ stress och fungerar som antiinflammatoriska medel.

7. Man kan göra chokladliknande produkter med copoazúfrukten

Slutligen framhåller det colombianska jordbruksprogrammet också att man kan tillverka chokladliknande produkter med hjälp av dess proteinrika frön. För att göra detta ska fröna mosas, jäsa, torkas, rostas, pressas och sedan malas.

Så använder du kakaofrukten copoazú i köket

Denna välsmakande frukt har flera tillämpningar vid tillagning av mat och desserter. Du kan använda fruktköttet för att göra gelé, glass, yoghurt, likör, sylt, vin och även godis.

Dessutom kan man också använda copoazúfröna för att göra vit choklad och andra konfektyrprodukter. Det går också att använda fettet som matfett, liknande smör.

Låt oss ta en titt på ett gott recept!

Recept på copoazúmousse

För att tillaga detta recept behöver du följande ingredienser:

 • 4 äggvitor
 • 1/4 kilo socker
 • 4 körsbär (som garnering)
 • 1/2 kilo copoazúmassa
 • 400 gram fet grädde
 • 50 gram mald choklad
 • 20 gram hydratiserat gelatin
Cerezas para combinar con copoazú.
Blanda körsbär med copoazú för en välsmakande dessert.

Följ sedan dessa steg för att göra moussen:

 1. Mixa fruktmassan från copoazún i några minuter.
 2. Tillsätt under tiden gelatinet och 50 gram socker i kastrull. Hetta upp tills det kokar. Låt sedan svalna och ställ åt sidan.
 3. Gör en sirap med vattnet och sockret genom att hetta upp i en annan kastull, rör om hela tiden.
 4. Vispa äggvitorna väl i en skål.
 5. När sirapen är klar tar du av kastrullen från värmen och tillsätter den vispade äggvitan under konstant omrörning tills rätt konsistens erhålls.
 6. Ta sedan en ny skål och tillsätt sedan copoazúmassan och sirapen. Blanda och häll upp i glas som du ställer in i 2 timmar.
 7. Vid servering, toppa med vispad grädde och tillsätt riven choklad och ett körsbär.
 8. Detta räcker till fyra portioner.

Har frukten copoazú några kontraindikationer?

Slutligen måste vi komma ihåg att överdriven konsumtion av copoazú inte är rekommenderat, för att förhindra viktproblem. Detta beror på dess höga kaloriinnehåll. Den innehåller hela 315 kalorier per 100 gram, eftersom dess fetthalt är mycket hög.

Hos gravida och ammande kvinnor är det tillrådligt att konsultera en läkare om rekommenderad mängd som kan konsumeras. När det gäller barn kan de äta det som lördagsgodis, 1 gång i veckan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • CORPOINCA. Fondo Amazónico. Programa Regional Agrícola. El Cultivo de Copoazú (Theobroma glandiflora). Florencia. 1996. Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf.
 • Alviárez G.a W. Murillo A.a E. Murillo P.a B. A. Rojanob J. J. Méndez A. Caracterización y extracción lipídica de las semillas del cacao amazónico (Theobroma grandiflorum). Revista Ciencia en Desarrollo, 2016, Vol. 7 No. 1, pp. 103-109.
 • G., E. Alviárez, W. Murillo A., E. Murillo P., B. A. Rojano, and J. J. Méndez A. “Caracterización Y Extracción Lipídica De Las Semillas Del Cacao Amazónico [Theobroma Grandiflorum].”Ciencia En Desarrollo. 2016, 7, no. 1.
 • Lafont, Jennifer J, Páez, nuel S, & Portacio, Alfonso A. (2011). Extracción y Caracterización Fisicoquímica del Aceite de la Semilla (Almendra) del Marañón (Anacardium occidentale L). Información tecnológica22(1), 51-58. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642011000100007
 • Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.
 • El Cultivo de Copoazú. Copoinca. Florencia. 1996. Disponible en : http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.