Upptäck hur du kan tvätta håret med äggula

Upptäck hur du kan tvätta håret med äggula
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det finns många bra livsmedel för kroppen, och vissa fungerar speciellt bra för huden och håret genom att bidra med mineraler och vitaminer utan de kemikalier som annars finns i kommersiella produkter. Vi vill idag förklara hur du kan tvätta håret med äggula och hålla det rent och återfuktat.

Ett väldigt naturligt livsmedel

Även om ägg har kritiserats för sina höga kolesterolnivåer är det en väldigt viktig matvara för kroppen. Det är en av de mest naturliga produkterna idag, till skillnad från andra animaliska produkter som kött och mjölk som ofta bearbetas.

Därför är ägg inte bara bra för hälsan… det går också utmärkt att tvätta håret med äggula som ett naturligt och enkelt schampo.

Ägg i kartong

Vad äggula kan erbjuda

Förr i tiden använde man ofta äggula för att tvätta håret och återfukta det.

Men varför äggulan?

 • Gulan innehåller B-vitaminer (B1, B3, B12, folsyra och biotin), samt vitamin A, E och D.
 • Gulan innehåller mineraler som selen, zink, fosfor och järn.

Det finns också de som inte bara använder äggula utan även blandar det med sitt schampo. På det sättet kan tar du fortfarande del av äggulans näring.

Vad behöver man?

 • Äggula, utan vitan. Har du långt hår kan du använda två äggulor.

Speciellt gårdsägg är väldigt naturliga och bra att använda. Det går även att använda ekologiska ägg, men dessa anser vi vara för dyra för att använda som schampo.

Ägglukten försvinner ofta när håret torkar, men om det stör dig kan du hälla i några droppar essentiell olja och blanda ordentligt. Vi rekommenderar att du använder någon av följande oljor:

 • Tea tree-olja: för att ta bort mjäll
 • Mynta: för en uppfriskande effekt
 • Apelsin eller mandarin: för en god doft
 • Citron: för fett hår
 • Lavendel: mot mjäll och har avslappnande egenskaper
tvätta håret med äggula

Så här gör du för att tvätta håret med äggula

 1. Blöt håret och applicera äggulan som om du hade använt ditt vanliga schampo. Massera in det ordentligt i hela håret och låt verka i en minut.
 2. Därefter sköljer du med ljummet vatten. Det är viktigt att inte använda varmt vatten eftersom det kan göra att ägget “tillagas” och då kan det bli svårt att bli av med bitarna från håret!

Balsam med vinäger

Vill du fortsätta använda naturliga produkter i håret är nästa steg att applicera ett naturligt balsam: äppelcidervinäger.

 1. Blanda en del vinäger med fem delar vatten.
 2. Har du väldigt torrt hår kan du ha i mer vinäger, och har du fett hår kan du behöva mer vatten.
 3. Massera håret med blandningen och skölj sedan med vatten.
Friskt hår

För torrt hår

Detta schampo passar perfekt för torrt hår, skadat hår och hår med kluvna toppar. Blanda ingredienser som yoghurt, avokado eller mogen banan till en hårinpackning en gång i veckan, eller var tionde dag. För att motverka torra toppar kan du applicera lite kokosolja i håret medan det fortfarande är fuktigt.

Andra 100% naturliga schampon

I tidigare artiklar har vi pratat om andra naturliga livsmedel eller produkter som du också kan använda som schampon. Vi rekommenderar att du provar dem:

 • Bikarbonat och äppelcidervinäger: Det här är antagligen det mest ekonomiska schampo som finns. Vi rekommenderar det inte för torrt hår!
 • Ghassoul: Den marockanska lertvålen har traditionellt använts länge i Mellanöstern som behandling både för håret och huden. Den tvättar inte bara det ordentligt utan är också skonsammare än andra tvålar och schampon. Den går att köpa till exempel här.

Bilder: ami ross, Mark Seton och Amber Strocel.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.