Fett i urinen: möjliga orsaker och vad man ska göra

Fett i urinen: möjliga orsaker och vad man ska göra
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2023

Förekomsten av fett i urinen är ofta en indikator på att något är fel. Ibland är det resultatet av mat som har intagits, men det kan också vara ett tecken på sjukdom.

Genom urinen kan man få mycket viktiga parametrar för att undersöka en persons hälsotillstånd. Därför är det lämpligt att vara uppmärksam på alla förändringar i dess sammansättning, färg och lukt.

Om fett förekommer i urinen eller någon annan synlig förändring, är det lämpligt att konsultera en läkare. Med en laboratorieanalys kan läkaren få tillförlitliga data för att göra en korrekt diagnos.

Hur upptäcker man fett i urinen?

Vanligtvis kan man upptäcka fett i urinen med blotta ögat. Man kan se att vätskan ser något grumlig ut. Andra gånger är det uppenbart att fett finns eftersom det flyter runt och gör att urinen ser oljig ut.

Vid andra tillfällen, särskilt om man går på en viktminskningsdiet, kam man se att urinen ser lite skummig ut. När skummet försvinner blir små fragment av fett kvar i urinen.

Hur som helst så är det viktigt att göra ett labbtest för att fastställa orsaken till fettet i urinen. Försök också att se om du kan upptäcka andra tecken som annan färg eller lukt samt ändrad frekvens av urinering.

Möjliga orsaker till fett i urinen

Det finns många möjliga orsaker till varför detta uppstår. Ibland beror detta på tillfälliga tillstånd och ibland är de manifestationen av en sjukdom. De vanligaste orsakerna är följande.

1. Graviditet

Illamåendet och kräkningarna som uppstår under vissa graviditeter bidrar till högre nivåer av ketoner i urinen. Andra gånger har mamman graviditetsdiabetes. Detta leder till fet urin.

Fett i urinen är vanligt under graviditeten.
Gravida kvinnor kan ha fett i urinen, särskilt när de har graviditetsdiabetes.

2. Uttorkning

Uttorkning gör att urinen ser mer koncentrerad ut, mörk till färgen och med en stark lukt. Det är inte ovanligt att även upptäcka fett i urinen. Detta tillstånd uppstår när man inte dricker tillräckligt med vatten eller som en effekt av någon underliggande sjukdom.

3. Svält och ketos

Svält uppstår när kroppen inte får tillräckligt med mat. Men det finns också situationer där detta inträffar med en normal kost. Detta kan då bero på matsmältningsproblem eller ett tillstånd som kallas hypermetabolism.

När det inträffar livnär sig kroppen på sina egna lagrade proteiner. Avfallet från den processen kan visa sig som fett i din urin. Det är något som kallas ketos och kommer av att kroppen inte längre kan använda kolhydrater för energi, och istället använder fett.

4. Ketoner i urinen

Ketos är den främsta orsaken till ketoner i urinen. Som vi nämner ovan förekommer det vid svält eller hypermetabolism. Men det finns också andra orsakande sjukdomar, såsom diabetes.

Detta sker också vid bantning för viktminskning, efter en ansträngande träningsrutin, vid alkoholism, höga nivåer av stress eller dieter med långvarig fasta.

Du kanske också är intresserad av: Orsaker till skummande urin och när du bör söka hjälp

5. Överdrivet vitaminintag

Överdrivet intag av vitaminer och kosttillskott resulterar ibland i fett i urinen. Detta inträffar när det finns för mycket D-vitamin. Det kan också uppstå i fall då kroppen inte tar upp vitaminer ordentligt, vilket kan leda till denna effekt.

6. Kyluri

Kyluri uppstår när lymfvätska läcker från tarmarna in i njurarna. En av manifestationerna av denna sjukdom är fett i urinen.

Det är också vanligt att urinen i dessa fall är vitaktig till färgen och att det uppstår smärta vid urinering och ökad frekvens på toabesöken. Spår av blod kan också förekomma.

7. Nefrotiskt syndrom

Nefrotiskt syndrom är en njursjukdom som leder till att kroppen eliminerar för mycket protein genom urinen. Det kan vara en följd av någon underliggande sjukdom, såsom lupus eller diabetes.

Sjukdomar förknippade med fett i urinen

Det finns vissa patologier som ofta förknippas med fett i urinen. I synnerhet njurproblem som cystit eller njursten. Det är också vanligt att diabetes visar sig genom fett i urinen. Detta är effekten av överskott av glukos och ketos.

Även om det inte är det första man tänker på, är sanningen att Parkinsons sjukdom också i vissa fall ger upphov till fett i urinen. Samma sak kan gälla vid slaganfall.

Ett urinprov.
Fett i urinen kan märkas av en förändring av färgen i vätskan, som blir mörkare, eller av de märkbara dropparna av lipid som flyter.

Vad ska man göra när det finns fett i urinen?

Förekomsten av fett i urinen är en anledning att konsultera en läkare. Det första du ska göra är att få en läkare att diagnostisera orsaken och genomföra lämplig behandling. För det mesta räcker det med en förändring av vanor för att rätta till problemet.

Det är mycket viktigt att du berättar för din läkare om vilka mediciner och kosttillskott du tar, eftersom detta kan vara orsaken. Om symtomet kommer från mer allvarliga problem, såsom njurinfektion eller diabetes, kan läkaren fokusera på den underliggande patologin.

Som alltid hjälper en hälsosam livsstil till att förhindra denna typ av problem. Rätt kost, samt regelbunden fysisk aktivitet och att undvika stress är de grundläggande åtgärderna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.