Vilka typer av fysisk träning finns det?

Vilka typer av fysisk träning finns det?

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Det finns en uppsjö av olika typer av fysisk träning. Det är däremot allt färre som ägnar sig åt fysiska aktiviteter i dagens samhällen, särskilt barn, trots det stora utbudet av fysisk träning.

Det tråkiga med detta är att det gör en stillasittande livsstil till en allt vanligare vana. Om vi till detta lägger till de kost- och näringsproblem som kulturellt invaderar dagens befolkningar, har vi som ett resultat en exponentiell ökning av sjukdomar som bland annat hjärt-kärlsjukdomar, fetma och metabolt syndrom.

Vad är fysisk träning?

Denna publikation ger en klassisk definition av fysisk träning. Det innebär en aktivitet som innebär en kroppslig handling utifrån skelettfibrerna som genererar en energisk konsumtion som är överlägsen den som finns i kroppens övriga tillstånd .

Författaren till ovan länkade publikation menar att det är på grund av denna definition som sjukvårdspersonal anger följande förslag för fysisk träning varje vecka, beroende på åldersgrupp:

  • Barn och ungdomar (mellan 5 och 17 år): Minst en timme dagligen aerob träning. Dessutom rekommenderas en minsta frekvens på tre gånger i veckan av fysiska aktiviteter som hjälper till att stärka rörelsesystemet.
  • Vuxna (mellan 18 och 64 år) : Minst 75 minuter per vecka kraftig aerob fysisk träning eller två och en halv timme måttlig fysisk aktivitet per vecka; det idealiska scenariot är en kombination av dessa två förslag.
  • Pensionärer (från 65 år och uppåt): Samma rekommendationer gäller för vuxna över 65 år. För att förhindra fall och optimera balansen bör dessutom ytterligare tre dagars fysisk aktivitet per vecka läggas till, oavsett vilken typ av fysisk träning som utförs.

Frekvensen fysisk aktivitet minskar för varje dag i dagens samhällen, särskilt bland barn.

Lär dig mer om: 14 övningar för personer med begränsad rörlighet

Vilka typer av fysisk träning finns det?

Skälen till att välja för eller emot den eller den fysiska aktiviteten är ofta mycket varierande. Man bör dock komma ihåg att olika typer av träning främjar hälsan på olika sätt.

För att hålla sig frisk och i sin tur hålla sig i god form, är det lämpligt att utföra en kombination av de tre typerna av fysisk träning som vi visar nedan.

Flexibilitetsträning

Vi rekommenderar att du tar några minuter att utföra några av dessa övningar varje dag. Annars kan du öka risken för skador och stelhet i lederna, vilket också kan minska din rörelseförmåga.

Med denna typ av fysisk aktivitet sträcker du alla väsentliga muskler, både i över- och underkroppen.

Motstånds- eller anaerob träning

Dynamiken och mångfalden av motståndsövningar gör dem till det föredragna valet av många.
Dynamiken och mångfalden av motståndsövningar gör att många föredrar denna typ av träning.

En av anledningarna till att göra denna typ av fysisk träning är för att den kan hjälpa dig att hålla en hälsosam vikt. Detta beror på att muskler, även i vila, bränner fler kalorier än inaktiva vävnader.

Dessutom hjälper denna träning till att ge kroppen ett starkare utseende och förbättrar också hållningen. Metoden går ut på att röra musklerna mot någon typ av motstånd, därav benämningen.

Aerob fysisk träning

Aerob fysisk träning optimerar inte bara den fysiska konditionen, utan håller också lungorna, blodkärlen och hjärtat friska. Du kan bibehålla en optimal hälsa och en hälsosam vikt genom att kombinera denna sorts träning med en balanserad kost.

Aerob träning är all aktivitet som höjer din puls, använder syre och gör dig lite andfådd.

Hälsofördelarna med fysisk träning

Olika typer av fysisk träning kan bidra till att minska sannolikheten för metabola, hjärt- eller luftvägssjukdomar.

Det finns dock få studier om fördelarna med fysisk aktivitet inom områden som allmän hjärnaktivitet, prestationer i skolan eller socialisering, enligt en artikel publicerad i Journal of Social Studies.

Prestationer i skolan

Artikeln nämner studier som visar att utövandet av fysisk träning under längre raster i skolan gör att man presterar bättre i sina studier. Detta är särskilt med hänsyn till andra barn som inte ägnar sig åt fysisk aktivitet.

Å andra sidan finns det också en indirekt fördel: det faktum att barnen lämnar klassrummet för att gå ut på rast minskar tristessen och förbättrar uppmärksamhetsnivåerna när de kommer tillbaka.

Träning och socialisering

Regelbunden fysisk aktivitet gynnar socialiseringsprocesser. Detta är en av dess främsta fördelar.
Regelbunden fysisk aktivitet gynnar socialiseringsprocesser. Detta är en av dess främsta fördelar.

Fysisk aktivitet kan också stärka psykosociala faktorer, såsom ansvar, sociala riktlinjer, sällskap och respekt för andra.

En annan studie som citeras visar att unga människor som tränar kampsport uppvisar större sociala färdigheter än genomsnittet.

Allmänna fördelar för hjärnan

Den nämnda artikeln visar att fysisk aktivitet hjälper till att bevara hjärnans sensoriska och kognitiva funktion. Därtill framhåller den att fysisk träning kan vara optimal för behandling av patienter med depressiva sjukdomar.

Fysisk aktivitet hjälper till att bevara hjärnans sensoriska och kognitiva funktion i ett bättre skick.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också kan vilja läsa: 6 fantastiska tekniker för bättre hållning

Fysisk träning kan effektivt lindra ångest

En artikel publicerad i Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas säger att patienter som diagnostiserats med stress och som utför fysisk träning varje vecka, vanligtvis minskar nivåerna av ångest, depression och utmattningssyndrom exponentiellt.

Utöver psykologiska faktorer har fysisk aktivitet en inverkan på det autonoma nervsystemet. Detta genom att den förbereder den för yttre faktorer som kan orsaka ångest. Enligt en annan av de citerade studierna hjälper regelbunden aerob träning till att minska hjärtfrekvensen och blodtrycket i stressiga situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol. 8, Núm. 1. Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿están asociados a la práctica de ejercicio físico? España 2008; 185-202.
  • Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, vol. 36, Núm. 2. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Cuba 2017.
  • Revista Española de Salud Pública, Vol. 85, Núm. 4.  Escalante, Yolanda. Actividad física, ejercicio físico y condición física en el ámbito de la salud pública. España 2011.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.