Orsaker till skummande urin och när du bör söka hjälp

Skummande urin är något du bör vara uppmärksam på. Oftast är det dock inget att oroa sig för. Läs mer om det i den här artikeln.
Orsaker till skummande urin och när du bör söka hjälp

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Skummande urin kan förekomma då och då, och om det gör det är det inget att oroa sig för, men om det förekommer ofta kan det tyda på ett hälsoproblem.

Det är många av oss som inte tänker så mycket på dessa kroppsutsöndringar, antingen för att vi inte är uppmärksamma eller för att vi inte anser dem vara viktiga. Sanningen är dock att de ofta ger värdefulla ledtrådar om en persons hälsotillstånd.

Det viktigaste att tänka på är hur ofta skummet dyker upp i urinen. Om det förekommer mycket ofta, är det bäst att konsultera en läkare, särskilt om urinen även har en konstig lukt eller någon form av tillhörande obehag.

Skummande urin

Låt oss börja med att säga att i princip är lite skum i urinen helt normalt. Oftast uppstår det om urineringen är riklig på grund av en full blåsa.

Det finns också andra skäl som vi ska titta på senare. Men om detta händer väldigt ofta kan det vara ett tecken på njurproblem, diabetes eller sexuellt överförbara sjukdomar.

Det viktigaste är hur som helst att inte självdiagnostisera. Först och främst, diskutera fenomenet med din läkare, så att han eller hon kan beställa rätt prover för att sedan kunna ställa en korrekt diagnos.

Orsaker till skummande urin

Skummande urin kan ha många olika orsaker. Vissa av dem påverkar inte vår hälsa, medan andra kan bero på sjukdomar som måste behandlas för att inte orsaka allvarlig skada. Låt oss ta en titt på de viktigaste orsakerna.

Tryck vid urinering

Detta är den vanligaste orsaken till att urinen skummar vid enstaka tillfällen. Det uppstår vanligtvis för att man håller tillbaka behovet att kissa under lång tid, och sedan driver ut vätskan med stor kraft.

Ett sätt att kontrollera detta är att vänta en stund innan du spolar toaletten. Om skummet försvinner är det med största sannolikhet orsaken.

Tänk dock på: Det är inte tillrådligt att hålla urin inne under lång tid.

Kemiska reaktioner

Vissa rengöringsmedel som vi använder i toaletter reagerar på förekomsten av urin och bildar skum. Ett sätt att kontrollera om detta är orsaken till fenomenet är att kissa i en ren behållare för att se skillnaden.

Rengöring av toaletten.
Vissa rengörande kemikalier reagerar med urin och orsakar skumbildning i toaletten.

Sperma i urinen

Närvaron av sperma i urinen ger också upphov till skumbildning. Det uppstår när små mängder kommer in i det manliga urinröret, ibland på grund av retrograd ejakulation och ibland på grund av att prostatan är inflammerad. Dessa fall är dock mycket sällsynta.

Uttorkning

Uttorkning är en annan trolig orsak till skummande urin. Detta händer när du inte dricker tillräckligt med vatten under dagen eller ägnar dig åt intensiv fysisk träning utan att dricka tillräckliga mängder vatten.

Det är vanligt att urinen också ser väldigt grumlig och mörk ut. Det är viktigt att komma ihåg att den bästa drycken för att återställa vätskebalansen är vatten och inte milkshakes eller läsk och sockerhaltiga drycker.

Proteinuri

Proteinuri är närvaron av protein i urinen. Det är vanligt efter intensiv fysisk träning. Det kan också bero på överdrivet intag av proteintillskott.

Det kan dock vara ett tecken på obehandlat högt blodtryck eller diabetes. Diabetisk nefropati är en mycket vanlig komplikation av typ 1 och typ 2 diabetes, som gör att njurarna inte fungerar fullt ut. I dessa fall är tidig behandling avgörande för att förhindra att problemet utvecklas.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Varför är det viktigt att behandla urinvägsinfektion tidigt?

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion uppstår när bakterier kan kolonisera urinvägarna. Detta är vanligtvis ett resultat av dålig hygien.

Skummande urin är ett av tecknen, men detta åtföljs ofta av sveda vid urinering, tätare urinering och smärta i nedre delen av buken.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad färgen på din urin säger om din hälsa

Andra njurproblem

Det finns även andra allvarliga njurproblem som kan ligga bakom att du får skummande urin. Stenar i gällande organ, liksom njursvikt, kan orsaka detta symptom. Därför, om skummet dyker upp mycket ofta, är en medicinsk konsultation absolut nödvändig.

Skummande urin Njurarna.
Njursten och andra funktionsfel i dessa organ är patologier som man behöver uppsöka läkarvård för utan dröjsmål.

När ska man gå till läkare vid skummande urin?

Om skummet i urinen bara dyker upp då och då är det inget att oroa sig för. Du kanske bara ska se över dina vanor när det kommer till urinering och vätskeintag.

Men om den skummande urinen dyker upp mycket ofta, är det lämpligt att konsultera en läkare. Orsakerna kan vara många och flera av dem är sjukdomstillstånd som kräver diagnos och medicinska åtgärder så snart som möjligt.

Konsultationen är mer akut om det förutom skummande urin förekommer smärta eller sveda vid urinering eller andra ytterligare symptom. När det gäller diabetiker kräver denna abnormitet intensifierade tester för att undvika komplikationer.

Många tror att man kan lösa alla njurproblem genom att dricka stora mängder vatten. Även om denna åtgärd helt klart kan vara till hjälp, är det bästa man ändå kan göra att överlåta situationen till en specialist.

Skum i urinen är något du bör vara uppmärksam på. Det kanske inte är det trevligaste att hålla koll på, men att regelbundet observera din urin är något som du bör göra till en vana. Denna enkla vana är en utmärkt kontrollåtgärd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Franco, A., Moysen, C., & Costa, M. (2020). Neurofisiología de la micción. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(10), 526-531.
  • Halpern, D., Peña, M., Goic, F., Reinoso-Aguiló, A., Figueroa-Zepeda, C., & Troncoso-Leiva, A. (2015). Autodiagnóstico y búsqueda de información médica online: el caso chileno. Profesional de la Información, 24(5), 621-629.
  • Noblet, R. G., Rodríguez, J. N., Viell, D. C., & Ávila, P. H. (2009). Cromatosemiología clínica de la orina. Revista Información Científica, 62(2).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.