Feminin intimvård: Allt du behöver veta

Feminin intimvård är mycket viktig för kvinnor. Olika produkter finns tillgängliga för att hjälpa oss i detta avseende. Läs mer om det här.
Feminin intimvård: Allt du behöver veta
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

För feminin intimvård finns det ett brett utbud av produkter som går utöver ämnen avsedda för hygien. På grund av dess morfologi och funktionalitet kräver det yttre området könsorganen hos kvinnor specifik vård.

Huden i underlivet är mer fuktig, har fler nerver och en större permeabilitet än andra vävnader. Detta gör den mer reaktiv mot irriterande ämnen än övrig hud på kroppen.

Hygien och kvinnlig intimvård

För att hålla den vulvovaginala slemhinnan ren behöver du bara tvätta med vatten eller mild tvål och vatten, helst två gånger om dagen. Förutom att tvätta är det rekommenderat att hålla området torrt. Eftersom det är ett dåligt ventilerat område kommer kontakt med urin, svett, flytningar och menstruation att öka mottagligheten för infektioner.

Under en kvinnas menstruation bör hon vara lite extra noga med hygienen. Experter rekommenderar att man använder milda produkter som respekterar pH-värdet i området. Du bör dock inte tvätta slidan på insidan, eftersom den har sin egen naturliga rengöringsmekanism som även milda produkter kan påverka på ett menligt sätt.

Vaginan ger ifrån sig en viss mängd flytningar varje dag. Dessa flytningar är vitaktiga under normala förhållanden, med en tendens att gulna när de torkar. De ska helst vara något trögflytande och lukten ska inte vara obehaglig.

Intimtvålar

Du ska veta att inte alla intimtvålar är lämpliga för alla kvinnor. När det gäller flickor och kvinnor i klimakteriet behöver de en produkt med alkaliskt pH, över 7. Du kan kontrollera produktens pH genom att läsa på förpackningen.

Kvinnor i fertil ålder bör dock använda en produkt med ett surt pH mellan 3,5 och 4,5. Intimtvålar, även om de har olika pH, har mild verkan, eftersom de innehåller komponenter med lugnande egenskaper.

Tvålar framtagna för att motverka torrhet i slidan innehåller också aktiva ingredienser med fuktgivande egenskaper.

En kvinna med en rosa ballong.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Ta bort könshår på rätt sätt – vilken metod är bäst?

Vaginal torrhet och feminin intimvård

Två naturliga element bidrar till god vaginal hälsa: Bakteriefloran och slemhinnorna. Under normala förhållanden producerar slidväggen en naturlig fukt som hjälper till att upprätthålla en bra fuktbalans.

Den mikrobiella floran i slidan består av en uppsättning mikroorganismer som lever här och skyddar slidan naturligt och utan att orsaka skada. Ett gott tillstånd hos den mikrobiella floran i slidan bidrar också till god hälsa. Slidans bakteriella flora upprätthåller en balans under normala förhållanden.

Vaginal torrhet under klimakteriet är ett vanligt problem för många kvinnor. Det kan också drabba kvinnor som har genomgått strålbehandling eller som tar hormonella preventivmedel.

Värme och hetta på sommaren har en tendens att förvärra detta problem. Det kan också orsaka obehag som klåda, irritation, infektionskänslighet och obehag vid samlag.

Fuktighetskrämer och glidmedel för feminin intimvård

Behandlingar för att förbättra vaginal torrhet varierar beroende på symptomens intensitet. Det finns ett brett utbud av produkter som förbättrar fuktbalansen och välbefinnandet i det vaginala området, inklusive:

  • Intimoljor: De bästa intimoljorna är de med balanserade blandningar av olika oljor med antiseptiska, närande och återfuktande egenskaper. Intimoljor gjorda av naturliga oljor som tea tree-olja, vetegroddsolja, eller oljor från ringblomma, kamomill, oregano, avokado och aprikos är mycket lämpliga för vården av det kvinnliga intimområdet.
  • Fuktgivande geler: Fuktgivande geler för feminin intimvård kan vara vattenbaserade, luktfria, lätta att tvätta bort och de lämnar inte fläckar på kläder. Men det finns också fuktgivande geler baserade på liposomer, som är små mikrosfärer som lagrar vatten inuti och sedan släpper ut det långsamt.
  • Glidmedel: Glidmedel är produkter vars syfte är att underlätta samlag. De är framtagna för att vara kompatibla med hud- och könsslemhinnor hos båda könen. Många fungerar även bra tillsammans med kondomer. Vattenbaserade glidmedel rekommenderas ofta, eftersom de är mindre irriterande och lättare att tvätta bort.
En kvinna som håller sina händer över det intima området.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Läs om de 5 vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna

Slutsatser om feminin intimvård

Förutom att hålla intimområdet friskt genom att använda rätt produkter för dina behov, kan du försöka att använda bomullsunderkläder och tvätta dig med neutrala tvålar. Du bör undvika att bära åtsittande och tighta kläder för att undvika överdriven svettning. Vidare är det bäst att byta tampong eller binda var 4-6 timme.

Det finns olika hygienprodukter för kvinnor att köpa, men alla passar inte alla kvinnor. Du bör få goda råd innan du köper något, och kontrollera märkningen för att säkerställa att de inte skadar dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • SMITH, R. (2005). Sequedad vaginal. In Netter. Obstetricia, ginecología y salud de la mujer. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-1311-9.50026-4.
  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana . Encuesta Epidemiológica Latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
  • Calle, N. (2007). Higiene íntima femenina. Aral.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.