Fem typer av material för köksskåp

Ett kök behöver skåp för att hålla ordning på redskap, förvara grytor och stekpannor och ge en viss stil till inredningen. Det är dock viktigt att välja material som tål fett och höga temperaturer. Läs mer här!
Fem typer av material för köksskåp

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Skåp är nödvändiga i alla kök eftersom detta är en plats man vanligen behöver kunna förvara alla möjliga saker. Som tur är så finns det många alternativ för varje plånbok och smak. I dagens artikel berättar vi om fem olika material för köksskåp.

Köket är ett av de utrymmen i huset som är mest utsatt för smuts i form av fett, höga temperaturer och en hög luftfuktighet. Därför är det viktigt att välja rätt material som klarar av dessa påfrestningar eftersom de annars kan komma att få en alltför kort livslängd. Det finns material som faktiskt är väldigt tåliga och lätta att underhålla.

Låt oss ta en närmare titt på dessa rekommenderade material för köksskåp.

Fem olika material för köksskåp

1. Högtryckslaminat

Denna typ av laminat är gjord av papper och har högsta kvalitet för ett kök. Materialet är ett av de mest rekommenderade på grund av dess styrka. Faktum är att det tål värme, fukt och stötar, och det absorberar inte ämnen. Det är också i princip repfritt.

En annan fördel är att du kan få dina köksluckor i valfri färg, och du kan vidröra ytorna utan att behöva oroa dig för att lämna fingeravtryck. Dessutom är det lätt att rengöra. Allt du behöver är tvål och vatten för att det ska bli snyggt och glänsande rent.

Högtryckslaminat är slätt överallt och passar bra även till andra kökselement. Det ger en minimalistisk och modern köksdesign.

2. Lågtryckslaminat

Detta laminat är tillverkat av melamin, ett material som har ett mindre skyddande lager än högtryckslaminat, men som ändå ger nödvändig motståndskraft för att tåla slitage i köket under lång tid.

Å andra sidan är detta laminat ett mer plånboksvänligt alternativ än det föregående eftersom tillverkningsprocessen är enklare. Utöver detta finns det i olika färger, och eftersom dess yta är matt döljs repor bättre.

En annan fördel med detta alternativ är att det också är lätt att rengöra. Du kan ta bort all ansamlad smuts med vatten, tvål och en mjuk trasa utan att skada materialet.

person sågar material för köksskåp
Melamin är ett material som man använder i alla typer av möbler, bland annat i kök. Det är relativt billigt.

3. Laminat av PVC som material för köksskåp

PVC-laminat är ett annat plånboksvänligt alternativ. Detta material är täckt med mönster som efterliknar trä eller marmor. På grund av detta har det blivit ett eftertraktat alternativ eftersom det ger en modern, minimalistisk stil.

Det kräver dock mer underhåll eftersom det har färre skyddselement. På grund av detta bryts det som regel gradvis ner av överskottsvatten.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Korskontaminering i köket: 3 tips för att undvika det

4. Lackade köksskåp

Detta är ett av de vanligaste materialen för köksskåp eftersom det är motståndskraftigt mot fuktiga miljöer och konstanta temperaturförändringar. Tänk på att välja en högkvalitativ lack för att få tillräckligt skydd och längre hållbarhet.

Det är också ett av de bästa alternativen när det gäller utseende eftersom det ger en modern, enhetlig och välstrukturerad look. Dessutom finns materialet i ett brett utbud av färger, både matta och blanka.

Bästa sättet att rengöra köksskåp i detta material är med vatten, ett neutralt rengöringsmedel och en mjuk trasa som inte repar ytorna. Dessutom kan du enkelt reparera slitage som kan uppstå med tiden.

5. Material för köksskåp: Trä

Trä är ett av de mest föredragna materialen för att tillverka möbler eftersom det är vackert, biologiskt nedbrytbart och ekonomiskt.

Detta är kanske det mest traditionella materialet för kök eftersom det är mycket motståndskraftigt och kan absorbera fukt. Dessutom är den en bra värmeisolator och blir inte för varmt.

En annan fördel med trä är förstås att det är tidlöst och perfekt för både en modern och en klassisk design. Det är ljust och harmoniskt, och därmed elegant oavsett stil.

Slutligen går det att lacka trä och göra det mer motståndskraftigt mot faktorer som smuts, ljus, stötar och ånga.

Allmänna tips för val av material till köksskåp

Du bör vara uppmärksam på flera komponenter när du väljer material till köksskåp. Här är några användbara tips att tänka på.

Utvärdera strukturen

Det är bäst att välja ett icke-poröst material för att förhindra att det absorberar ämnen och fläckar. Därtill är släta strukturer lätta att underhålla eftersom smuts inte fastnar lika lätt.

Analysera hur starkt materialet är

Undersök materialets motståndskraft och välj ett som tål normala köksaktiviteter.

Välj av samma anledning lack som fäster bra för att bibehålla ett oklanderligt utseende.

Köp starka handtag som inte blir missfärgade och som är lätta att rengöra.

köksskåp i olika färger
Köksmöblerna behöver anpassas till köket för att ge harmoni till ditt hem.

Ta hänsyn till färg när du väljer material för köksskåp

Titta på färgutbudet för varje material och välj en färg som matchar väggarna och föremålen i ditt kök. Ett tips är att ljusa toner kan få rummet att se rymligare ut.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln8 smarta trick i köket för svåra situationer

Vitvaror

Slutligen bör du fundera över vilken typ av vitvaror du har när du väljer det mest lämpliga materialet för dina köksskåp, eftersom vitvaror i dåligt skick kommer att påverka det övergripande utseendet på köket.

Nu är resten upp till dig! Inred ditt kök efter din egen stil och smak och håll samtidigt ett öga på funktionalitet. Kom ihåg att du kommer att tillbringa mycket tid i det här rummet, så inred det med omsorg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martínez P. Sistematización y registro de información para la modulación, estructuración y armado de mobiliario en melamine [Internet]. Ecuador: Carlos Pesantez; 2019. [citado 15 de junio de 2021]
  • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos [Internet]. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005 [citado 15 de junio de 2021]
  • ARAUCO. Cómo diseñar y construir correctamente una cocina [Internet]. (S.L): ARAUCO; (S.F). [citado 15 de junio de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.