Färdiga matkassar: Fördelar och nackdelar

Färdiga matkassar har blivit väldigt populärt i många städer eftersom de effektiviserar livet för dem som har lite tid över till matlagning. Vi berättar om fördelarna och nackdelarna med dessa kassar.
Färdiga matkassar: Fördelar och nackdelar

Senaste uppdateringen: 10 december, 2023

Färdiga matkassar har blivit väldigt populärt för att de gör att vi sparar tid på handling och tillagning av mat. Färdiga matkassar är en kasse eller en låda med delvis eller helt färdigberedda måltider, vilket gör att vi bara behöver spendera några minuter på att laga och äta våra måltider.

Som en sstudie publicerad i Health Promotion International beskriver så har denna modalitet förmågan att påverka våra ätbeteenden, kostmönster och hälsa. Huruvida det har fördelar eller inte beror till stor del på vilka livsmedel dessa kassar innehåller, såväl som livsmedlens energi- och näringssammansättning. Låt oss ta en närmare titt.

Fördelarna med färdiga matkassar

Bland de främsta fördelarna med färdiga matkassar är att de är praktiska. Du får hem en kasse eller låda med allt du behöver för att njuta av en smakrik rätt på kort tid. Om menyn är utformad av en nutritionist kan den anpassas efter varje matgästs behov, vilket är en ytterligare fördel.

Detta förhindrar underskott av viktiga näringsämnen som kan påverka kroppens funktion negativt. Dessutom har produkterna i dessa kassar vanligtvis ett långt utgångsdatum. Detta minskar sannolikheten för med mikrobiologiska risker.

Färdiga matkassar behöver alltså inte konsumeras direkt. Följ bara de medföljande instruktionerna och recepten för att att se hur de håller sig bäst. Ofta håller de sig i flera dagar i kylen utan problem.

Slutligen är det viktigt att betona variation. De olika matkasseföretagen erbjuder många olika kombinatiner, som kan tillfredsställa alla smaker och kostbehov. Produktkvaliteten är också vanligtvis god.

Det blir dock inte samma sak som din egna hemlagade mat. Det faktum att dessa produkter redan är delvis förberedda, och sedan nedkylda, betyder att smaker, texturer och smaker går förlorade. Detta till trots så är slutresultatet i de flesta fall ändå relativt bra.

måltidssatser
Den största fördelen med färdiga matkassar är att de sparar oss tid vid matlagning.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa det här: Allergier mot livsmedelstillsatser: symtom och behandlingar

Nackdelarna med färdiga matkassar

Ibland är kvaliteten på ingredienserna i dessa färdiga matkassar inte så bra som man skulle önska. Vissa av de livsmedel som ingår kan innehålla konstgjorda tillsatser som negativt påverkar hälsan.

Ett exempel på dessa är nitriter. Enligt forskning publicerad i tidskriften Nutrients kan dessa element öka risken för att utveckla tumörer associerade med matsmältningskanalen.

Liknande så kan vissa produkter innehålla transfetter. Dessa näringsämnen har visat sig öka inflammationsnivåerna i kroppen.

Detta resulterar i problem som mitokondriell dysfunktion och förändringar i DNA-replikation. Detta leder i sin tur till en ökad kommer incidens av kroniska sjukdomar, särskilt ju äldre vi blir.

Vi bör inte heller glömma att produkterna i dessa matkassar vid många tillfällen innehåller stora mängder natrium för att förbättra deras smak. Deras energitäthet kan också vara hög.

Detta leder till en progressiv ökning av fettvikt i kroppen, vilket komplicerar organismens funktion. Övervikt är relaterat till fysiologisk ineffektivitet, enligt en studie publicerad i Circulation.

Många av dessa aspekter beror dock på det företag som matkassetjänsten är kontrakterad med. Det finns alternativ specialiserade på hälsosam kost som även erbjuder menyer med makronäringsämnen anpassade efter din kundprofil.

I dessa fall kan det vara en bra lösning, även om det innebär en högre kostnad än om du skulle handla och tillaga allt själv. I vilket fall som helst innebär konsumtionen av denna typ av matkasse inte till några risker alls.

ett matpaket
Ibland innehåller färdiga matkassar ingredienser med högt innehåll av natrium, transfetter och skadliga tillsatser.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Den vertikala dieten: vad är det och vilka är dess nackdelar?

En alternativ lösning för personer med lite fritid

Färdiga matkassar har för- och nackdelar som är värda att känna till. De kan vara ett bra alternativ för vissa människor, men så länge man ser till att välja varierade, hälsosamma menyer med balanserat innehåll av viktiga näringsämnen.

Viss försiktighet måste vi ändå iaktta med dessa matkassar, eftersom denna service kan leda till att vi konsumerar snabbmat av låg kvalitet, vilket är bäst att undvika. I vilket fall som helst bör denna modalitet reserveras för specifika fall.

Vi bör inte tappa vanan att tillaga egna måltider hemma, eftersom detta garanterar total kontroll över hur mycket vi äter och att vi får i oss bra livsmedel. Det undviker också att vi får i oss konstgjorda tillsatser av låg kvalitet som äventyrar vårt välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Moores CJ, Bell LK, Buckingham MJ, Dickinson KM. Are meal kits health promoting? Nutritional analysis of meals from an Australian meal kit service. Health Promot Int. 2021 Aug 24;36(3):660-668. doi: 10.1093/heapro/daaa095. PMID: 32944742.
  • Cho M, Bonn MA, Moon S, Chang H. Home chef meal kits: Product attributes, perceived value and repurchasing intentions the moderating effects of household configuration. Journal of Hospitality and Tourism Management. 2020 Dec;45:192–202. doi: 10.1016/j.jhtm.2020.08.011. Epub 2020 Sep 9. PMCID: PMC7480982.
  • Shenkin A. Micronutrients in health and disease. Postgrad Med J. 2006 Sep;82(971):559-67. doi: 10.1136/pgmj.2006.047670. PMID: 16954450; PMCID: PMC2585731.
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Powell-Wiley TM, Poirier P, Burke LE, et al. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021;143(21):e984-e1010. doi:10.1161/CIR.0000000000000973

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.