Endolaserkirurgi vid åderbråck: fler fördelar än nackdelar

Endolaserkirurgi vid åderbråck: fler fördelar än nackdelar
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2023

Endolaserkirurgi är en procedur för att behandla åderbråck. För detta ändamål använder man en anordning som administrerar värme till det inre av de sjuka venerna för att täta dem.

Det anses vara effektivt, minimalt invasivt och kräver inte sjukhusvistelse. Dessutom finns inga risker och relativt få biverkningar. Nedan ska vi berätta om detaljerna bakom denna teknik.

Åderbråck: orsaker och behandlingar

Åderbråck är onormala utvidgningar av venerna. De uppstår oftast i benen, man kan även förekomma på andra delar av kroppen. Man kan även få åderbråck i underlivet och matstrupen.

Orsaken till detta problem har att göra med svagheten i de venösa väggarna och klaffarna, vilket resulterar i ett oregelbundet blodflöde mot hjärtat. Därmed blir venerna förstorade och deformerade.

Endolaserkirurgi
Innan operationen markerar läkaren ut åderbråcken.

I sin tur finns det flera riskfaktorer relaterade till uppkomsten av åderbråck. Bland dessa finner vi:

Trots vad man kan tro har studier inte etablerat en tydlig korrelation mellan alkoholism eller rökning och förekomsten av åderbråck.

Vi tror att du också kan njuta av att läsa den här artikeln: Viktigt! Riktlinjer för att minska obehaget av åderbråck på sommaren

Endolaserkirurgi för åderbråck

När det kommer till behandling av åderbråck finns det flera alternativ, från huskurer till kosmetiska ingrepp. Bland annat följande:

  • Kirurgi (fleboextraktion)
  • Skleroterapi
  • Ultraljudsbehandling
  • Radiovågor
  • Användning av kompressionsstrumpor
  • Grön lera
  • Cayennepeppar

Dessutom finns det alltså också endolaserkirurgi för åderbråck. Detta är en procedur där man för in en diodlaser på 300 till 600 mikron i venen.

Effekten av endolaser kommer av det faktum att blodet överför energin, utan att ändra den, till de intilliggande strukturerna. När en temperatur på 85 °C uppnås produceras en fotokoagulationseffekt inuti venen, vilket uppnår en progressiv stängning av venen, vilket ger en definitiv lösning på problemet med åderbråck.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Skumbehandling mot åderbråck

Hur utför man endolaserkirurgi för åderbråck?

När en patienten vill få en endolaseroperation för behandling av åderbråck bör denna kontakta en läkare för konsultation för att få veta sitt allmänna hälsotillstånd. I synnerhet bör han/hon utvärderas av den person som ska ansvara för anestesin.

Proceduren kräver ingen förberedelse. Proceduren följer en rad steg, som vi beskriver nedan:

  1. Läkaren markerar de vener som ska behandlas med en dermografisk penna, styrd av ultraljud.
  2. Patienten för lokalbedövning: Lidokain appliceras på det aktuella området och patienten får sedan vänta på att det ska få effekt.
  3. Det venösa området separeras från huden genom att man injicerar saltlösning i den subkutana vävnaden.
  4. Ett litet snitt utförs för att föra in den fiberoptiska katetern.
  5. Energifrisättning: Lasern sänds ut i venen.
  6. Tilltäppning kontrolleras med Doppler-ultraljud.

Dessa sista steg upprepas på de olika venerna som ska behandlas. I vissa fall, särskilt hos personer med fetma, övervakas punkten där katetern är belägen.

Den totala varaktigheten av proceduren är vanligtvis mindre än en timme. Efter en kort återhämtningstid skrivs patienten ut och kan återgå till dagliga aktiviteter.

Fördelarna och fördelarna med endolaserkirurgi

Endolaserkirurgi för åderbråck
Endolaserkirurgi är minimalt invasiv.

Endolaserkirurgi är mycket effektivt för att behandla skadade vensektorer och hjälper till att definitivt eliminera åderbråck . I de flesta fall räcker det med endast ett behandlingstillfälle.

Som vi nämner ovan så är detta ett minimalt invasivt ingrepp som inte kräver sjukhusvistelse. Till skillnad från vid konventionell kirurgi, gör man inga snitt eller stygn och lägger inte på något bandage.

Dessutom är återhämtningen omedelbar. Det kräver inte vila och påverkar inte heller patientens efterföljande dagliga aktiviteter, och hon/han omedelbart kan återgå till arbetet.

Slutligen förbättrar behandling med endolaserkirurgi extremiteternas hemodynamik och hjälper till att förebygga möjliga komplikationer som kan uppstå som ett resultat av åderbråck, såsom sår eller tromboflebit.

Riskerna och kontraindikationerna med endolaserkirurgi

Detta är en icke-aggressiv procedur och eftersom den utförs under narkos är den smärtfri. I vissa fall, mycket få, kan patienten dock uppleva lätt ömhet samt få blåmärken, som försvinner efter en kort tid.

För närvarande kan det appliceras på alla typer av åderbråck, även hos personer som tidigare har opererats för detta problem. Det rekommenderas dock särskilt vid ostial insufficiens i rosenådern.

Endolaseroperation innebär ingen större risk, så länge den utförs av en professionell kirurg med erfarenhet av hanteringen av denna teknik och den görs under lämpliga förhållanden.

Ett problem som kräver omfattande vård

Åderbråck kan behandlas med olika procedurer, som är ganska effektiva. När ådern väl är förseglad blir venen icke-funktionell. Men eftersom det venösa systemet är mycket komplext, är det möjligt oförutsedda förgreningar uppstår även efter en operation.

Vi måste därför vara medvetna om att behandlingarna eliminerar befintliga åderbråck vid tillfället. Men särskilt hos personer med anlag för detta tillstånd kan problemet uppstå igen i andra områden – det vill säga i vener som tidigare inte drabbats.

Därav vikten av att å ena sidan följa upp efter ingreppet; och å andra sidan är det tillrådligt att vidta några åtgärder för att förhindra en upprepning. Bland dem rekommenderas det bland annat att träna regelbundet, följa en hälsosam kost, undvika övervikt, bära kompressionsstrumpor och undvika åtsittande kläder, samt undvika att bära högklackade skor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651.
  • Espinóla C, Bernal M, Aucejo M, Villalba J. Prevalencia de varices en miembros inferiores en el personal del Hospital de Clínicas. Rev Chil Cir. 2007;  59(5): 342-347.
  • Silva M, Vallejo J, Castrillón R, Calero A, Sañaicela G, Orellana P. Estudio clínico comparativo de los efectos indeseables de los anticonceptivos orales. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 22(1): 33-35.
  • Sánchez B, Moreno M, Soriano P, et al. Tratamiento estético de las várices mediante esclerosis y escleromicrocirugía. Rev Mex Angiol. 2006; 34(2): 63-69.
  • Martínez Sanz R, De la Lana R, Marinero González A. Láser endovenoso: tratamiento de las varices por termoesclerosis. Revista Española de Investigaciones Quirúrgicas. 2005; 3(2): 79-82.
  • Vásquez R. Varices y sus complicaciones. Bol. Hosp. San Juan de Dios. 1983; 30(2): 108-111.
  • Martinessi V, Sánchez Carpio C, Dibenedetto N, Canavoso L, Gerónimo S. Insuficiencia ostial de la safena interna: tratamiento ambulatorio mediante ligadura con preservación de la safena in situ. Rev. Fac. Cienc. Méd. 2007; 64(2): 34-39.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.