En studie visar att tvåspråkighet bromsar demens

Experimentdata från flera studier tyder på att tvåspråkighet bromsar demens. Forskning i olika delar av världen har kommit fram till samma slutsats: Att lära sig ett andraspråk håller hjärnan ung under lång tid.
En studie visar att tvåspråkighet bromsar demens

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Ett flertal studier visar att tvåspråkighet bromsar demens, och särskilt Alzheimers sjukdom. Ellen Bialystok, professor vid York University i Toronto står bakom en av de mest framstående studierna har var den av

Bialystok och hennes team drog slutsatsen att det att lära sig ett andra språk kan fördröja uppkomsten av Alzheimers med upp till fem år. Hon baserade sin forskning på data från journaler från 200 personer som diagnostiserats med sjukdomen.

Det är inte första gången som Bialystoks studier har visat att tvåspråkighet skyddar mot demens. Hon hade redan utfört liknande studier med 184 patienter, och slutsatserna var desamma 2007. Enligt de flesta experter på området är det att lära sig ett nytt språk en av de bästa övningarna för hjärnan en person kan göra.

Tvåspråkighet bromsar demens

Att lära sig och använda ett annat språk innebär att vi måste implementera flera komplexa hjärnfunktioner. Ellen Bialystok påpekar att de som talar två eller flera språk ständigt måste fatta beslut om hur de ska uttrycka och formulera en idé.

Mer exakt betyder det att de som är tvåspråkiga kontinuerligt använder hjärnans exekutiva funktioner. Hjärnan utför ett slags gymnastik genom dessa parallella övningar mellan ordförrådet och strukturerna i varje språk.

De exekutiva funktionerna gör det inte bara möjligt att kontrastera och översätta mellan de två språken, utan ger också en grund för utveckling av andra färdigheter och funktioner. Dessutom bromsar tvåspråkighet demens och gör den mindre allvarlig i de fall sjukdomen uppträder. Det gör dig också smartare och gör det mer sannolikt att du kommer att klara av andra intellektuella uppgifter.

Det är av alla dessa skäl som Bialystok drog slutsatsen att tvåspråkighet förändrar hur den mänskliga hjärnan fungerar. Det gör hjärnan mer effektiv. Det är förmodligen denna förändring som fördröjer uppkomsten av Alzheimers sjukdom och andra typer av demens med i genomsnitt fyra till fem år.

En kvinna med demens.
Att lära sig ett andra språk kan fördröja debuten sjukdomar som Alzheimers med upp till fem år.

Vi uppmuntrar dig också att läsa den här artikeln: Donepezil vid Alzheimers sjukdom – effekter och varningar

Tvåspråkighet och våra kognitiva färdigheter

Marco Calabria, professor i neuropsykologi vid universitetet i Oberta de Catalunya, har också undersök sambandet mellan tvåspråkighet och upprätthållandet eller försämringen av hjärnans funktioner. Han hävdar att hjärnan hos en tvåspråkig person skiljer sig från den hos en person som bara talar ett språk.

Dessutom påpekar Calabria att en tvåspråkig person inte är detsamma som summan av två enspråkiga. Det som en person som talar två språk utvecklar är en sorts övervakande funktion. Det är en kontroll som styr de mentala och motoriska aktiviteterna att utvecklas när man talar på det ena eller andra språket.

På samma sätt påpekar han att det att lära sig ett andra språk fungerar som en kognitiv reservkapacitet. Det räcker inte att bara lära sig språket, utan det är nödvändigt att träna på det och använda det under flera år. Detta för att det ska bli en skyddande faktor mot demens och kognitiv funktionsnedsättning. Det var endast hos personer med en aktiv tvåspråkighet som man kunde observera att detta bromsar demens.

En man som löser ett korsord.
Vissa aktiviteter, som att lära sig ett andra språk och att lösa korsord, har visat sig förebygga demens och bromsa kognitiv försämring.

Vi rekommenderar även att du läser den här artikeln: Fördelar med sudoku för hjärnan, enligt vetenskapen

Kognitiv nedgång och intelligens

Professor Thomas Bak är medlem i Center for Cognitive Aging and Cognitive Epidemiology vid University of Edinburgh i Skottland. Han är också författare till forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Neurology. Thomas håller också med om att det att lära sig ett andra språk förhindrar demens och bromsar kognitiv försämring.

Baks forskningsmodell är unik i världen. Han och hans team studerade data från 835 personer som tog ett intelligenstest i åldrarna 11 och 73 år. (Alla i testet hade engelska som modersmål.)

I det andra testet rapporterade 262 personer att de kunde kommunicera på två språk. Bland dem hade 195 lärt sig det andra språket innan de var 18 och 65 vid ett senare tillfälle. Resultaten visade att alla de tvåspråkiga deltagarna också hade högre kognitiva färdigheter än de andra, samt större intellektuell förmåga.

Slutligen menar Bak att det att lära sig ett andra språk definitivt minskar kognitiv nedgång. Han påpekar också att denna effekt är densamma hos tvåspråkiga och flerspråkiga. Alltså förändras hjärnan på samma sätt oavsett om du lär dig två språk eller fem. Resultaten av alla dessa studier är bara ytterligare en anledning att lära sig ett nytt språk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Adrover-Roig, D., & Ansaldo, A. I. (2009). El bilingüismo como factor de protección en el envejecimiento cognitivo pp. 1-15. Neuropsicología latinoamericana, 1(1).


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.